søndag, mai 08, 2011

Sommerlig søndag..

Solige underbare dager, men kan da ikke forvente et slik vær hele sommeren så det er best å nyte mens vi har det. Det grønskes, også i staudetrappan. Tørrt virker det også så ikveld tok jeg en runde med hageslangen, mest for at det ser så friskt og rent ut da misstenker jeg.

Idag var planen å rive den gamle kassen jeg hatt på terrassen og siden brukte som kompost forrige sommer. Skulle også flytte noen prydesvinerot inn under hekken på baksiden for kanskje å begrense naboens tyskkål, men det siste rakk jeg ikke. Fastnet som vanlig i en masse andre småting.

Noen av planken fikk bli til en ny ventekasse, jeg trenger å få prikle ut noen stauder som har spiret. Tenker det ser bedre ut når den blir blåmalt og plantert. Største problem er at jeg måtte flytte de hvitløksgressløken som sto her men to ble kvar. Hvis den er så vanskelig å få til så tørr jeg ikke flytte dem alle. Her har den vokset og trives i mange år..

Ettersom jeg aldri har skjønnt å slutte i tide satte jeg også noen plank her mellom de to kassene. Tanken var først å sette en kant mot solstikken men så ble det en til. Forran sådde jeg noen fler av Solfrids sorte stokkrose frø. Kan være de spirer.. Glad ble jeg når jeg oppdaget att endelig er det blomst på gang på solstikken. Nå er det vel tre-fire år siden jeg stakk ner pinnene jeg fikk av Gro.

Først i kjøkkenhagen har jeg vannet, tørrt blir det fort under plasten, men det spirer. Idag når jeg krafset rundt i jorden fant jeg i det minste en spire av jordskokken som er på vei opp – jippie!! men jeg tror jeg satt 10 –12 skokker.. Sådde i mer svartrot og pasternakk i midtenkassen også. Spenat ble det også fler satt, men kanskje den bare spirer litt ujevnt? Mellom hvitløken satt jeg også ner et par frø med pasternakk, kom på at det kan bli litt tomt hvis jeg tar løken etter hvert.

Her bak har jeg sådd en masse frø av mine stauder i høstes. Nå ser det ikke ut at være så mye tegn til liv, men jeg tørr enda ikke så  i noe annet. Eller kanskje.. lurer på å kjøpe noen frø av sommerblomster og så, får se når jeg er tilbake etter kurset..

Jeg vet det er litt vel tidig å ta sommer enda, men idag plantet jeg ut  mine Vanilla tagetes. Noen av dem i hvert fall for jeg finner ikke helt plass til alle.. Satt dem i amplene og i krukkene som sitter i stativen. Resten må jeg tenke litt over..

Så klarte jeg ikke la være å ta noen erteblomster heller. Men frøene jeg vant spirer fryktelig ujevnt. Den ene av de tra sortene har blitt store nok men de andre har kun et par spirer..

Laget to potter, en på baksiden og en på terrassen. Den tredje vet jeg ikke enda hvor jeg skal plassere, men den kan være til de siste som ikke spiret så godt. Disse har de lave, 'Villa Roma Scarlet' og den ene sorten jeg vant, ‘Wiltshire Ripple’. Satt fem av hver i potten. De lave kan henge utover, de høye klattre.. det er i hvert fall planen..

Lurer på om dette kan skyldes tørre forhold? Mine perleblomster blir bare lavere og lavere. Eller er det slik det skal se ut..

Jeg har enda ikke sett noen liljebiller, eller skador etter dem. Frittilaria pleier å være halvt oppspist av dem. Men jeg så noe annet ekkelt idag.. Bak kassen jeg rev (komposten) satt det fem!! ekle brune, klumper bakpå, under jorden. Jeg klippte dem, Iberiasneglene, tverrs over!! Nå er altså sommeren bøddelrunde igang.

8 kommentarer:

Hilde sa...

Så fint det er i hagen din. Imponerende hvor mange spennende planter du har, og hvor mye du får plass til! Den røde hjerte-blomsten var helt nydelig!

Hvitløksgressløk skal jeg så, håper jeg får den til. Og jeg har ikke sådd en eneste ettårig plante enda... skal bl.a så erteblomster og solsikker. Tagetes kjøper jeg i år.

Ingen liljebiller på ruteliljene her heller. Men jeg har registrert at de gnafser på martagonliljene.

Ha en flott dag :)

Vilt og vakkert sa...

Heisann!

Frittilaria jeg satte løk av i høst, har kun kommet med èn en cm spinkel grønn spire. Kan jeg håpe på mer?

Jeg sjekka morelltrærne som står ved siden av det store, ingen av dem blomstrer heller. Det må være rotskudd, for nå har jeg fått tre små trær ca 2 m i avstand fra vårt. Kan hende rotskudd morelltrær ikke gir frukt!
Bortkasta energi for dem, rett og slett!
Hva med å så fra stein. Kanskje det er mer fornuftig???
Da vi jeg prøve fra min svigerinnes tre. De er mørkerøde og herlig søte!

Ha ei flott og varm og solrike uke ;:OD)

Ina sa...

Fin have du har. Sikke mange ting du har fået ordnet.
Jeg er ikke helt så modig som dig med somerblomsterne. Jeg venter en uge eller 2 før de kommer ud. Det blæser også voldsomt her, så det er ikke bare nattefrosten, som stopper mig.

Emelie Viklund Hermansson sa...

Vilken häftig rabatt du har, som du visar på första bilden, med stenarna! Och jättemycket som växer och gror :) så roligt :)
ha en fin dag :)

Blomsterguri sa...

Det var flotte bilder av hagen din. Du har så god smak, og jeg er sikker på at blomstene trives under dine kyndige hender. Jeg har også hentet jordskokkrøtter i dag - og de spirer i plastposen......

Anonym sa...

Utrolig flott hage du har! Spennende å lese om dine prosjekter. Ble overrasket da jeg leste under at den er på 300 kvm.. du har virkelig utnyttet plassen godt og fått til flotte ting. Supert!

Anonym sa...

Utrolig flott hage du har! Spennende å lese om dine prosjekter. Ble overrasket da jeg leste under at den er på 300 kvm.. du har virkelig utnyttet plassen godt og fått til flotte ting. Supert!

Troen og Haapet sa...

Flott og frodig skal det bli, og jeg gleder meg:)) Kanskje ikke like mye som deg men..:)
Den røde, du ikke klarte å glemme , var skjønn!
Min helse er ok, opp og ned, men prioriterer å trene..mer orker jeg knapt.
Her er det nok for tidlig til utplanting, selv om været har vært alle tiders!!Ah, det gjør godt:)

Ha en fortsatt fin kveld og en enda bedre tirsdag:)
Klem