søndag 22. mai 2011

Søndag i kjøkkenhagen med regn..

Det ser vel like vått og kaldt ut som det er nå ikveld. Det begynnte regne ut på ettermiddagen så jeg tenkte det var lurt å ta av plastikken, da slipper jeg vanne og plantene blir litt herdet før de skal ut og møte solen.

Møte solen ja, hvis den kommer en gang.. Potetene begynner bli så pass store at jeg kan fjerne dekslet men inatt skal det ikke være mer enn fire grader. Synes fortsatt det er litt vel kaldt. Får se om jeg like vel ikke legger over igjen før jeg legger meg.

Spenaten burde nok ikke hatt plastikken als, for nå begynner den gå opp i blomst, og dette fast enn det ikke er mange blader. Typisk meg, gjør dette hver vår! Tenker jeg må så nye frø imorgen, under bar himmel..

Bak spenaten ser jeg en rød redikk, klar for å spise. Forran har sådd nr 2 spirt.. Spenaten skal jeg så bak denne kassen tenker jeg. Her har bondebønnegroddene begynnt kikke opp, det hadde i og for seg Mangold også, men jeg vil forbedre jorden litt så jeg sår dem nok på ny de og.

I denne kassen er det forresten noen som spiser av min Pak Choy. Jeg tror jeg vet hvem det er men jeg klarer ikke finne den j-keln tross flere raider hver kveld. Tidlig morgen ligger liksom ikke for meg, typisk B-mennsk..

Pasternakk ..

Men idag altså, søndag, det pleier å være dagen for kjøkkenhagen. Så og denne gang. Jeg har ordnet i mine ‘terrasser’, dette med å så staudefrø her var ikke så lurt, når inget skjedd på en måned synes jeg det ser tomt ut og plassen kan brukes til noe annet. Denne gang satser jeg på urter.

Jorden har fått et godt lager med plantejord, både blandet neri og på toppen. Jeg hadde også litt kaffesump som jeg blandet i noen av toppjorden, håper det stemmer at det holder sneglene vekk! Begynnte med å prikle de siste revebjelle spirene til den tynne stripen under blåbærsbuskene, der hadde jeg gjort det samme for noen uke siden, og de ser ut å ha tatt seg godt.

Så flyttet jeg to små Pimpenell planter fra forsiden hit. Sanguisorba minor, ikke den store blodtoppen altså, men en mindre sort vars blad skal kunne brukes som sallat. De andre jeg har i staudetrappa er aller rede blitt mye kraftigere. Bak denne satte jeg to stakker små pjusket planter av rødmalva.

Dagens første nykommer, brønnkarse. Forrige sommer hadde jeg den i dammen og den var skikkelig populær blant åkersneglene.. na ja, sterk kryddete smak åt sallaten gir den i hvert fall.

Så hilser jeg sitronmellisse velkommen tilbake. Jeg hadde en plante i mange år, ved vindruene, men den sprer seg voldsomt og ikke fant jeg noen god oppskrift/ råd på hovr jeg skulle kunne bruke den, annet enn som pynt på jordbæren.. Bakom den, overst til venstre, sådde jeg dill idag. Gamle frø som gikk ut på dato juni 08.. ikke så lenge siden eller ?..? Strødde kaffeblandingen over så hvis de ikke spirer skylder jeg på den! (gressløk forran og storbaldete persille bak, fra forrige sommer..)

Dagens tredje nykommer, en stor plante med sjokolademynte. Ikke ser den særlig stor og stolt ut nå men det er ikke annet å vente etter alt regn.. Til venstre om denne står vanlig mynte (den var her ved inflytt så jeg aner ikke hvemsort) og peppermynte. Til høyre har jeg flyttet Gullmynten idag. Den trivdes ikke så veldig godt i hjørnet av huset så de små stilkene som kom trengte første hjelp idag.

Så fikk fire av de hvitløksaktige plantene som jeg fikk av Renate flytte hit, står nærmest all mynte, skal flytte flere men de står litt kinkig til ved svartroten.. Imorgen, kanskje..

På siden av denne satte jeg en stor tue av oregano, denne planten er jo som et ugress så jeg har mer enn nok å ta av..

Så har jeg tre tuster av dette. Ser litt løkaktig ut og den har jeg spart på i flere år. Blant frøene jeg fant var påsen med kinesisk gressløk, men kan dette være en tidlig utgave av denne?? Neppe ville jeg tro, for den løken vokser i beste velmående rundt om i kjøkkenhagen.. Et ugress kanskje? Fant en spire av kornblomsten fra ifjor som jeg satte her. (sparte en masse frø fra den men jammen om jeg klarer finne dem..)

Så har min nye timian fått sin plass, i midten mellom timian som jeg kjøpte til gårdagens middag (finner bestandig en unnskyllning for å få mer krydderurter med hjem fra butikken..). Delte butikk timianet i to før jeg plantet.

Så måtte jeg sette tre små spirer av min frøsådde Vinrute (Ruta graveolens) hit, i det rommet har også to av mine stuadeerteblomst (Lathyrus latifolius) erter spirt – jippie! De får stå kvar der de er.

Jeg glemte ta bilde av Portulakk planten som jeg satte nedenfor Lavandeln, den kjøpte jeg for noen uker siden, delte den så den ene delen henger i krukken på veggen og den andre plasserte jeg altså her. Men jeg sådde litt mer enn dill. Fant også noen gamle sallatfrø, rød plukkesallat og ruccola. Liten tro på spiring og klar over at dette er korteste veien for sneglene fra komposten ( i midten på bildet) men litte kaffe over det hele så… Til høyre har jeg mormors krysantemum, tror den har begynnt spire.. hvis det ikke er ugress så..

Så er det jo alt det der andre som alle rede står her fra før. Nå blomstrer snart den nye hvitløksgressplanten, villhvitløken, spennend synes jeg..

Så forran det hele, kronen på verket, står mitt pæretre i full blomst. Hvis det nå bare blir litt varmere ute tror jeg dette kommer bli riktig bra. Hvor lang tid må det forresten gå før jeg atter kan sette jordbær her?

(p.s selvfølgelig måtte jeg ut å legge over plastikken igjen nå, kaldt og surt, kun fem grader.. og utrustet med lommelykt får å kunne fange de små tyvene, men ikke en eneste snigel sto at finne, er sikkert for kaldt for dem og..)

5 kommentarer:

Helene Orskaug sa...

Åååå! Jeg blir så glad og inspirert av bildene dine! Så flott kjøkkenhage du har! Jeg har kjøkkenhage for første gang siden vi bygde huset vårt.. den er ganske liten i forhold til din... Men jeg får store planer når jeg ser hvor fint DU har det!

Takk for titten!
Heleneklem;o)

krepsemor sa...

Jeg blir stadig vekk imponert over din kjøkkenhage! Mange urter jeg knapt nok har hørt om, vokser og trives i dine rabatter =) Jeg er nok altfor lite flink til å benytte meg av urter, men det er jo bare så mye bedre enn de tørkede en får kjøpt på butikken!
Jeg liker så godt de støpte bedene dine, og i det duse lyset på bildet, var det rent vakkert!
Ha en fin uke, Mia!

Lisa sa...

Här har det börjat regna nu. Det behövs! Det gör ju inget att det regnar på kväll/natt!
Blä, för att ha besökare i trädgården som smaskar på grönsakerna. Hoppas att du får fast den skyldiga ;)
Nu kan jag inte koncentrera mig längre, har en mygg j-el i sovrummet (och datorn på magen, haha).
Sov gott och ha en bra arbetsdag i morgon!

... sa...

For en jobb du gjør med kjøkkenhagen din, Mia! Det ser så bra ut, og snart kan du begynne å høste "fruktene" av arbeidet ditt :)
Så mange spennende urter du har plantet.

Ønsker deg en fin ny uke!

Bille sa...

Urter og sånn har jeg ikke blitt så interessert i ennå, men de der oppmurte urtebeddene fikk jeg stor sans for! Nesten som en eksotisk landsby :-) Har et sted i feriehagen jeg kunne gjort noe sånn, men i mindre omfang. Hm, fikk litt å tenke på nå :-)