tirsdag 31. mai 2011

Fikk gjort noe idag, så kom regnet, igjen..

Det regnet på formiddagen da jeg hadde fri. Da tok jeg tilfellet at lage noe jeg tenkt ut her om natta, med en gammel lekt fra garasjeporten og noen plankrester fikk jeg lagd to små paller, ikke spesielt høye men de hjelper for å få pottene opp fra gulvet så vannet rinner vekk. Ikke blir det så mye jord heller håper jeg. Hittils har det jo ikke vart behov for skåler under pottene..

At disse plantene har overlevt mai er egentlig et under! Men nå skulle varmen komme, ikveld betyr det mer regn.. Men bare det blir tørrt skal disse pallene males brune.

Hadde jeg hatt nok plank hjemme hadde det blitt en til liten her på sluttet tror jeg, men sommeren er jo ikke over enda..

Så var det Clematisene fra igrå kveld. Nå i dagslys ser de ikke stort bedre ut, stakker misshandlade planter. Jeg har ihvert fall fått begynnt med planteringen (og planeringen..). Det er jo ikke helt enkelt å vite hvor jeg skal få plass og klemme ner dem..

Her til venstre om det gamle epletre har jeg satt Clematis integrifolia ‘Rosea’. Integrifolia er en gruppe clematis som ikke klattrer men blir mer som en staude.  Blir opp mot ca 90 cm høy og blomstrer med rosa klokker.

Den andre, Clematis integrifolia ‘Olgae’ satte jeg på høyre siden av den samme gamle stammen. Olgae blomstrer med blå klokker. Denne skal kunne bli noe høyre, opp mot 1 meter. Det er også den av de seks Clematis med mest grønnt igjen etter frakten.

Vi får vel se da. Spent er jeg, både på om den kommer seg igjen etter turen og på om den overvintrer. Dessuten kan jeg ikke huske noensin til å ha sett en staudeclematis så hvis jeg er heldig, håper!!, så får jeg helt sikker se noe vakkert iår, de skal kunne blomstre fra juni til september. Men først må de overleve. De skal passe bra sammen med rosor blant annet og trives i full sol.

Så er det denne, Clematis texensis ‘Buckland Beauty’. Den vil også stå soligt, skal blomstre juni-september og kunne bli ca 2 meter høy. Også denne Clematis skal få rosa, små klokker.

Denne virker ivrig å vokse, det hvite er blomsterstengler som må ha ha kommet i den mørke forpakkningen. Håper de tåler solen og ikke tar skade. Planterte denne på motsatt side av Clematis ‘Columella’ som jeg satte i lørdags. Så nå er det fullt under kikkhullet, i midten planterte jeg jo en rød klattrerose forrige sommer, en Heidelberg, men jeg tror ikke noen av de tre kommer bli særlig storvokste iår..

Sen ble det vanskligere. Jeg hadde jo tenkt sette to under nøkkelhullet også, men der er det nå så fullt av andre planter som jeg ikke har hjerte å grave opp, liljer blant annet. Men jeg fant et litet, trangt sted i Lunden..

Her, mellom morelltre og espalieret, bak den lille rosen som ikke helt vil, her klarte jeg presse ner den. Når jeg gravde det smale hullet fikk jeg selvfølgelig opp masse sand og grus igjen. Lurer på om jeg noen sin klarer å fjerne alt siden den gang dette var garasjeinnfart..  Clematis viticella  ‘Kaaru’, lila blomster, vil helst ha en solig plats og blomstrer en hel sommer. Kan bli opp til 3 meter høy. Også denne hadde noen få grønne blad.

Her bakom midten står den, ikke akkurat den eneste Clematis jeg plantert her. Både den til venstre og høyre kommer fint iår og bak den venstre støtten kommer en liten grønn stengel fra en Clematis jeg for lengst gjett opp.

Men så er det de siste to, Clematis viticella ‘Eetika’ og C. vit. ‘Tuczka’. Disse to har i og for seg røtter som fortsatt så spenstige ut men det som vokser oven jorden er ikke mye å hurra for. Tenkte først plantere dem i Lunden de også, i de nye kassene så kunne den ene klattre i busken, den andre i morelltre. Men så ble jeg litt usikker..For å plantere disse må jeg fjerne noe annet og hvis disse ikke kommer seg blir det et styggt, tomt hull i kassene Jeg tror jeg skal forsøke avvente og se om de kommer seg i pottene først… i hvert fall et bittelite tegn på grønnt.. ser håpløst ut. (Godt jeg skulle på hagelagmøte ikveld så jeg ikke ombestemte meg og satte dem i jorden like vel..)

Morelltre ja, det først planterte, det store, er dekket med små morellkart (kalles det kart på moreller og?). Tenk om hvert eneste kunne blitt et bær, det hadde blitt mange det. Men, nå er det vel helst slik at 95 % minst kommer jeg å koste vekk fra bakken om litt.

2 kommentarer:

Marit sa...

Får håpe at clematisene dine kommer seg. Du må ha utrolig mye i din hage. Jeg synes du viser frem noe nytt hele tiden :-)

Troen og Haapet sa...

Hei Mia:)
Tok meg en runde på den frodige bloggen din, og HVA DU FÅR TIL!:) Hagedammen din var virkelig vakker!Jeg ønsker meg maken:)
Tror vi på østlandet har noen fine dager i vente nå, og etter all nedbøren bør det derfor spire og gro så det knaker..herlig!:)
Takk for titten og ha fine dager!
Klem