tirsdag 17. mai 2011

Kjøkkenhagen begynner å vise seg..

Det begynner å spire og gro i kjøkkenhagen. Men først må jeg bare notere meg denne Gojibærplanten, leste den skal kunne være herdig ner til – 25 grader så nå har jeg satt en plante inntil garasjeveggen i kjøkkenhagen. Det er ikke sol her lenger enn til kl 12 men den hvite veggen hjelper og det er knappt snøen vil ligge her om vinteren. Dessuten er beddet opphøyet. Tvi,tvi, så får jeg se hvordan det går da.

Her inntil veggen har jeg også satt den ene av Stevia plantene jeg fikk av Renate. Jeg vet den ikke overvintrer men jeg tenker den får det varmt og godt her. Satt også ner en agurkplante her for en uke siden, jeg har så mange og hvis denne ikke overlevd ville det ikke gjort så mye. Nå begynner den i stedet å få blomster, to gule knopper har den.

Her planterte jeg den nye hvitløksgressplanten også. Ruccolan som overvintrer begynner bli så stor at jeg kan begynne plukke blad av den. Butikkenes små potter med krydderurter har også fått plass her; timjan, salvie og rosmarin. Det er mere her også, ulike løker, dill, oregano, løpstikke og noen jordbærplanter. En kjekk liten urtehage som ikke tar så stor plass.

Jordskokken er der, jeg som hadde mine tvivel. Nå er det åtte slike små planter som kommet opp. Tror jeg la ner 12 knoller men husker ikke helt.. Det skal i hvert fall holde til minste en suppe i høst ville jeg tro..

De første ertespirene er kommet opp også. Litt for tidlig for bønnene misstenker jeg, men blir det bare litt varmere igjen så..

Som sagt, jeg har mange agurkplanter, de jeg satt forran mine erter og bønner har også overlevd, men det er klart, her lever dom under plastikken. Også denne har en gul blomsterknopp.

Pak Choy, spisskål, spinat, redikker… kommer det også. Men fotografen var ute så seint ikveld med kameran at hun ikke gidder løfte på alle deksel.. Får ta en ny runde imorgen.. Men helt klart står spisskålen alldeles for tett bak Pak Choy plantene forrest. Enten får jeg prikle dem ut i de andre tre kålkassene eller helt enkelt luke noen vekk. Må nok snart gjøre det, før de bli for store.

Så mine elskede bondbønner. Disse vokser til seg for hver dag nå men også de jeg satt på friland begynner titte frem over jordflaten. Jeg har vel plantert en jungel iår igjen. Forresten, potetene har akkurat kommet opp de også.

Mitt lokale gartneri har hatt tomt på sukkererter når jeg vart der og ettersom jeg ikke helt klart å pønske ut hvor jeg skal få plass med dem har jeg ikke anstrengt meg noe særlig for å få fatt i ertene. Men idag når jeg prøvde finne noe annet i boden fant jeg disse (og mange fler grønnsaksfrø..). Siste salgsdag Sept 08. Den ene pakken hadde jeg ikke en gang åpnet. Uansett, la ner ertene i et glass med vann, kan jo alltids trykke ner noen ved Pergolan, kommer de så blir det en ekstra bonus.

Fant også noen bønner jeg plukket inn et eller annet år. I den ene fant jeg disse (det var egentlig fler men før jeg tenkte meg om hadde jeg dyttet noen ner i jorden ved espalieret som skiljer Trattorian med baksiden). Disse to ligger i bløt og skal plantes i en såpotte imorgen. Lurer på hva det er jeg har spart på..

I noen av de andre bønnebelgene var disse hvite. La også disse i vann og tenker prøveså dem i potte. Tenk om hukommelsen vart lite bedre. Jeg er ikke så sikker på at jeg plukket disse forrige sommer, de er heller to år gamle, eller mer…

Iår blir mine kordonger av rips over to meter høye! Må nog stå på en krakk og plukke bær når den tiden kommer..

Håper dere har hatt en fin 17.e mai feiring, selv har jeg jobbet. Men vi har i hvert fall ikke hatt regn idag, så kvelden avsluttedes med grilling på terrassen. Smilefjes

6 kommentarer:

Lisa sa...

Det är lääänge kvar innan jag har kommit ens en liten del av det du har gjort... Nåväl, man ska ju börja någonstans.
Ha en fortsatt fin 17:e maj! Tänk om man hade en Nordlands... ;)

Helene Orskaug sa...

Herlig inspirerende!! Jeg er nybegynner på kjøkkenhage i år, og kom igang litt i seneste laget.. men det kommer hos meg også etterhvert:o)

Heleneklem;o)

Anonym sa...

Vad mycket du har sått, vad härligt när det börjar komma upp!

De spräckliga bönorna liknar mina spritbönor, kan det vara det kanske? Annars blir det ju spännande när de kommer upp. :)

Kram

Helena sa...

Hörredurru :-)Jag är av en mycket fin årgång!ha ha
KRAM från mig!

Vilt og vakkert sa...

Heisann! Nå begynner det å titte opp grønne blad her også... er usikker på om noe av det er Gojibærplante. Det regner ute nå, og det er blitt mørk, så jeg får ta en ny titt i morra. Noen av pottene er også satt inn i drivhuset som nå er reparert. Vindusplanetene fløy jo hus i mellom rett før påske da jeg var i Frankrike.
Vi har fått ni andunger. Håper alle klarer seg og at de kan se fram i mot et langt liv ;:OD)

Turid sa...

Du verden for en innholdsrik kjøkkenhage du har - utrolig spennende! Jeg tenker hvert år på at jeg skal ha "litt" kjøkkenhage, men det blir ikke noe av det i år heller - tror jeg mer er en "blomsterperson"!
Takk for kommentaren hos meg. Jeg trodde mysototis (forglemmegei) bare var lysblå så jeg ble ganske tvilrådig da jeg så navnet. De sprer seg veldig lett så jeg må være på vakt - men de var jo så søte! Ja - gult lyser opp, men akkurat nå synes jeg det ble litt for mye skarpt gult i hagen min!
Ha en fortsatt fin kveld.