fredag, mai 20, 2011

Fremsiden i midten av mai

Som vanlig glemmer jeg raskt hva jeg har eller hvor det er plantert. Idag har jeg luket meg gjennom staudetrappa og kommet et godt stykke på vei på fremsiden. Mens jeg luket (og lurte på hva en del planter er) kom jeg på at jeg et eller annet sted planterte en lite gul skabiosa på sensommeren ifjor. Scabiosa ochroleuca 'Moon Dance',(Gulvädd, se), prøvde virkelig at se godt etter men måtte til slutt konkludere med at det må være en av dem som ikke overlevde vinteren.

Men så kikket jeg gjennom bloggen og foton fra forrige sommer, der fant jeg det øverste bildet, bare ut å kikke etter iris altså, Iris og noen liljer..bak en geranium.. Og der, nesten helt til venstre fant jeg noen små blad som kan passe, dem hadde jeg helt oversett. Så, da blir det en gulvit skabiosa iår. Den vil ha sol leser jeg, det får den ikke alt for mye av her, lurer egentlig hvor jeg har nok sol i det hele tatt i min hage..

Gamle, trogne tjenere blir en jo kjent med etter hvert, gjennkjenner de direkte, ikke denne altså, men nå har jeg jo aldri sett den første bladrosetten heller. Best at spare en bild til neste år..

Ovenfor mitt hode når jeg var ute og kikket hadde jeg denne praktfyllte gule blomstringen, mot kveldshimmelen ble fargene enda mer intense.

Men altså, det var dette med hukommelsen. Jeg fant denne lille skapning i staudetrappa, inneklemt mot en sten, gjemt bak en Trollus. Når jeg gravde den opp kom hele den firkantige potteformen med opp. Krafset bort litt jord og satt den i en potte, nå får jeg se om den kommer seg. Kanskje jeg da klarer finne ut hva det er, for jeg aner ikke…

Jeg fant ut at jeg hadde to ganske store stein til overs i hagen så idag har jeg ordnet med den øverste høyre firkanten. Den har blitt større og løvehalen har fått ny plass.  En sekk plantejord og litt stabling av småstein og jeg føler meg ganske nøyd med innsatsen. Fyllte på jord og flyttet på noen fler stauder inntil kantene mot hekken.  Det ser fortsatt litt tynnt og glest ut på sine hold men jeg misstenker at bare vi er kommet til juni begynner det å bli trangt..

Idag som det ikke har regnet og faktisk var nok så behagelig ute midt på dagen, tok jeg og luftet i kjøkkenhagen. Siden var jeg resten av dagen på forrsiden. Jammen glemte jeg dekke til. Det måtte jeg ut å gjøre nå ikveld, kaldt, vindigt og surt. Skal bli skønt når jeg kan fjerne alle disse lokk på rammene.

Det begynner å grønnskas skikkelig ute nå. Villvinet på terassen begynner få blad og hekken av småbladig lind er snart tett, deilig, da er jeg skjermet fra innsyn.

Jeg kom så langt som til bøtta, synes jammen jeg fikk gjort mye på en ettermiddag. (Borlotti bønnene jeg la i bløt satt jeg i potter idag, det er alldeles for kaldt for å sette dem i baken enda..)

12 kommentarer:

Nanne sa...

Så mye som skjer i hagen din.... Hvor tar du all energien fra? Selv har jeg ikke bidratt med mye fornuftig etter jobb, men i morgen er det fridag...... Hagen venter.
Ha en flott hagehelg...

Lisa sa...

Jag älskar din gång av stenar med blommorna runtomkring! Jättesnyggt!
Dina blå högbäddar behöver jag väl inte orda om =)
Vad spännande att hitta plantor som man glömt. Det blir nog något fint, du har ju satt dem själv!
Fredagsmys på dig!

krepsemor sa...

Så mange planter som du har, må du ha et skikkelig system for å klare å huske hva du har plantet hvor =) Jeg er utrolig imponert over hagen din.
Ønsker deg en fin helg!

Bille sa...

Så spennende og trivelig hage du har! Og sååå mange karmer! Hadde bare sett et par tidligere. Flaks at du fant Skabiosaen. Jeg plantet en tilsvarende i feriehagen i fjor, og den hadde jeg glemt da jeg luket i påsken. Håper jeg ikke har røsket den vekk, det hender jeg gjør det med fjorårets plantinger, skummel hukommelse, haha! Lurt å ta noen bilder, ja :-)

Ina sa...

Sikken energi du lægger for dagen. Du har en skøn have, men det er vel også derfor ;-)

Tullik sa...

Heisan !! Kjempefint område trappa opp mot den blå porten. Mange gobiter i vente der tenker eg.Scabiosa liker eg godt og kunne godt tenkt meg fleire av. Håper din gule viser seg fram i år. Ha det godt.

Vivi sa...

Kjempe spennende og flott hage du har, Mia! Det er deilig å kunne holde på ute i hagen om dagen og se alt som kommer igjen og grønnes.

Mammasblommor sa...

Visst glömmer man ibland var växterna finns, ofta blir det en överraskning när de tittar fram:)
Så fint det är i din trädgård med så mycket sten, härligt! Din trädgård måste vara stor eftersom du har plats med så många blåa bäddar!
Ha det gott!
Kram Margot

Regina sa...

hi mia
toll sieht dein garten aus.die blauen hochbeete gefallen mir.....da hast du viel platz für gemüse.die tulpen,herrlich.
wünsche dir eine schöne woche,
alles liebe regina

Mona sa...

Alltså, jag förstår inte heller hur du kan komma ihåg namnen på alla dina blommor? Du har ju mängder av dem. Och vilken köksträdgård. Så fint med de blåmålade kanterna. Hur hinner du med allt?
Trevlig fortsättning på veckoslutet!
Kram,Mona

Hilde sa...

Staudetrappa er helt fantastisk, Mia! Gleder meg til å se den i full blomst utover sommeren :)

Fortsatt god helg!

TYRA sa...

Hagen din ser så spennende ut - flott å se litt av den ovenfra! Jeg er virkelig imponert over alt du får til - og kjøkkenhagen ser jo kjempestor ut med alle de blåmalte kassene. Herlig!
Ha en fortsatt fin helg!