søndag, mai 29, 2011

Mye mer grønn..

Der nede til høyre, der hvor det ser tomt ut, ved den grønne pinnen, der burde min Penny Lane ha vært, men henne klippte jeg så hart ner i april så hun synes ikke, glemte jo helt de peonene som vokser forran, peoner og liljer.. Håper hun tar seg igjen..

Så idag, innemellom jobb og uvær fikk jeg luket ferdig på baksiden, kanskje ikke akkurat luke, men lagt på plantejord og bundit opp litt stauder så det ser litt ryddigere ut. Måtte flytte frem to Geum mot kanten for de hadde helt forsvunnet under lammøre..

Mest tid brukte jeg nok tross alt her ved dammen. Får det ikke til i år synes jeg, det såg bare rotigt ut. Så idag har jeg fjernet noen av hellene og plantert ner gress i stedet her ved kanten.

Det første som står her er gressløk som jeg satt forrige sommer, nå er den megakraftig og full med knopp. Denne har jeg lagt spiseforbud på, nåde den som klipper av den, kjøkkenhagen er jo full av gressløk. Jeg satte en Iris inntil kanten også og iår ser den oppreist og kraftigere ut.

Til venstre satt jeg ned enda en tust av Carex morovii ‘Ice Dance’, dette var mitt første gress og står litt overalt nå, overvintrer takksomt. I midten satt jeg ner den ene myskgressplanten jeg sådde, Hierochloe odorata. Denne skal være herdig så jeg krysser fingrene. Den siste er den lille tusten jeg tok av Kattlodnegress, Holcus mollis ‘Albovariegatus’, som jeg kjøpte på Bauhaus. Også denne skal være herdig. Det ser jo ut som om gress overvintrer best når jeg plantert det i bakken. Jeg misstenker jeg har plantet dem alldeles for tett, men det bekymmeret får jeg ta hvis det kommer..

Så til sist flyttet jeg denne Hosta ‘Fragant Blue’, denne kjøpte jeg forrige sommer og satt blandt de andre inn ved veggen. Syntes bladen var så stilige at denne vil jeg ha frem i lyset. Lengst bak er også en liten tust med gressløk, den kommer sikkert også bli mye kraftigere. Når jeg plantet høljeregnet det, nå ikvled med kamera skinner solen, typisk.. Nå fikk vel i hvert fall røttene tilstrekkelig med vann..

Jeg har planert om å la være gullfisker flytte ut til 1.a Juni men hadde gjerne sett at det ble litt varmere først. Dammen trenger å vaskes før den tid, vannet er så grusete etter de planter jeg satt ned. Her i den sorte potten er i hvert fall Juncus effusus spiralis, den ser ut å klare det kalde været. I den grå potten satte jeg noen av Oryza sativa plantene, dem ser det ut å gå mindre bra med, håper litt varme får den til å komme seg igjen..

På IKEA solgte dem små vannplanter, bittesmå. Jeg kjøpte noen og satte i dammen, usikker på om de klarer seg..

Noen andre bittesmå planter er disse som jeg har mellom hellene på baksiden. Akkurat nå så blomstrer de, som små nålhoden er de, ikke lett å få øye på. Knøttesmå gule blomster er det som stikker opp.

Ellers så er det en takksom liten vekst at sette i de små glipene mellom hellene, de konkurerer ut til og med små løvetannplanter!

(Jeg klarer ikke finne navnet på planten akkurat nå…men det gjorde jeg visst det – nå!!)

Planten heter Leptinella minor.

Hos meg der plattingen ligger litt hulter om bulter er det en favoritt. Den skaper dessuten myke grønne overganger som ikke als er ubehaglige å trå barfote på om sommeren.

Ellers, først inne på gress, igjen… så har jeg forsøkt i det lengste å fota vippene som kommer på min blåsvingel, ikke enkelt når man er skjelven på hånden og det blåser. Men jeg synes det ser fantastisk flott ut, Festuca glauca, også den klarte seg best ute i hagen.

Ja da, søndager pleier være kjøkkenhagen, men det får bli imorgen istedet..

8 kommentarer:

Bille sa...

Hei! Denne delen av hagen din kan jeg ikke huske å ha sett før, men du har sikkert ikke skrevet om dammen i vinter, og jeg har jo ikke hengt med så lenge i bloggverden. Likte damområdet ditt jeg, synes det er en fin kombinasjon av planter og stein, ryddig og nesten litt japanskinspirert innimellom. Endringer er vel uansett halve moroa, så du får vise oss hvordan det ser ut senere i sommer :-)

Helene sa...

WOW! Jeg går tom for ord! Dagens blogghøydepunkt å besøke deg og hagen din:o)

Ha en super Mandag:-)
Heleneklem

Hilde sa...

Det er fint ved dammen din, Mia. Dekorativt med steinene og plantene!

Den lille leptinella var søt, og en veldig god ide å bruke den i overgangen mellom hellene. Stilig! Jeg noterer meg navnet, den skal jeg se etter.

Ha en fin ny uke :)

Stephanie sa...

It's always wonderful to see your plants growing well. And the place with all rocks and stones are nice backgrounds and setting for these greens. Hope you have a sunny day today :-D

Merja sa...

Så fint du har det Mia! Gillar klematisen du köpt.
Ha det gott!

November- symra sa...

Virkelig fint dammiljø, mye inspirasjon å hente. Min dam er foreløpig ingen suksess, må gjøre noe med det i sommerferien.

Lisa sa...

Vilken stilig damm du har! Så rofylld... Precis som med så mycket annat du har i trädgården så vill jag oxå ha =) Nåväl, Rom byggdes inte på en dag!
Måndagsmys på dig!

Snäckskalsdalen. sa...

Oj så många underbara växter du har och det är alltid vackert i en trädgård när det är vatten med i bilden!
Agneta kram