søndag, mai 15, 2011

Det blir bedre etter hvert..

Det blir bedre med tiden her i Lunden. Så smalt er det her at jeg ikke får med den blomstrende Morell tre som man ser stammen av i midten av bilden. Espalieret i midten malte jeg blått forrige sommer og fjernet det villvinet og vill kaprifolen som vokste der. Det er tre espelier på denne veggen så til høyre og venster vokser de fortsatt og bidrar til å gi terrassen over grønne vegger i stedet for kun de planken som er akkurat nå.  (Dessuten har jeg funnet ut at jeg skal på jakt etter en sort vannslange..)

I midten her har jeg også gravt ner en 60 liters bøtte med vann, så på toppen ligger et granittklot og porler vann, et behaglig lyd i hagen synes jeg. Det blå espalieret har en gul klattrerose ‘Golden Gate’ i midten, som mot all odds faktisk klarte vinteren. Den rakk til og med blomstre i høstes. På sidene av den har jeg to Clematis, iår håper jeg de vokser litt..

Idag har jeg fått laget den andre kassen og. Egentlig orket jeg ikke, kroppen verker fortsatt etter uvanlige arbeidsstillinger fra den første men jeg vil bli ferdig. Male har jeg dog ikke rukket. Idag har det regnet til og fra hele dagen. Men til helgen som kommer kanskje..

Idag skulle jeg egentlig bare fylle opp den første kassen med jord, var planen. Med litt hodebry fant jeg ut at jeg trengte 5 sekker plantejord for å fylle den (100x90x25 cm) men ettersom de selger tre og tre sekker billigere så.. Hadde dessuten to sekker hjemme fra før så det var nokk til denne og. Litt stolt, det fine med det lokale gartneriet her er at jorden ligger ved parkeringen. Jeg trenger altså ikke gå lenger enn kassa, slipper fristes alt for mye av planter… kjøpte altså IKKE noe nytt..

Den første kassen klarte jeg å plante nokk så full. Med litt hell går det kanskje i noen planter til men i hvert fall vårlløk. Satt ned de ni sviblene (hyasinter) som jeg spart siden julen. Fant også en primula jeg klarte dele i to. Her vil jeg forsøke få ner noe mer som blomstrer om våren.

Litt plass er det igjen. Til tross for at det jeg plantet her fra før henger trist nerover etter å ha blitt spadd opp og satt i ny jord. Ganske ‘kjedelige’ planter kanskje men det er dem jeg har i massevis; riddarsporre, iris, daglilje, tyrihjelm og astrantia blant annet. I den nye kassen tror jeg kanskje jeg skal få satt de siste nykomlingene jeg bestilte. I halvskygge skal det gå at plassere Dodecatheon meadia, Flekkgudeblomst, og regner med at det da også gjelder den andre, Dodecatheon jeffreyi. Heuchera vil vel helst ha sol men klarer også halvskygge, ytter ved kanten her kommer også solen litt før rundt hjørnet. Så da har jeg funnet en plass for dem og. Men jeg må få malt kassen først.

Jeg har forresten en Heauchera jeg blitt helt frelst i, må virkelig holde utkikk etter en til! Den heter Heuchera hybrid ‘Autumn leaves’, kjøpte den forrige sommer Og du, for et lekkert bladverk! Den lyser rødt lang vei og konstrasten mot den grønne,.. lekker.

Og violer, de skal vel også klare halvskygge, hvis jeg får plass kunne jeg godt tenkt meg dele disse litt så jeg får noen her og.

Viola labradorica med sine mørke blad og blå blomster og Viola striata med grønne blad og hvite blomster..

Når jeg tenker meg om har jeg jo faktisk en bok om skyggeplanter. Ikke for jeg har plass med så mye mer men kanskje det finnes noen tips?

4 kommentarer:

krepsemor sa...

Jeg har lest meg gjennom innlegget ditt, og kost meg med alle dine flotte kasser med masse lekkert oppi. Helt til jeg så din Heuchera Àutumn Leaves`! Den er bare så inni granskausen lekker. Jeg har vært på utkikk etter den lenge, og håper på å finne en selv! (Sukker)
Ønsker deg en fin uke, Mia!

Glädjekällan sa...

Heucheran skall jag titta efter.
Vad du har grejat och gjort fint!
Ha det gott
Birgitta

Asbjørg sa...

Oi,den var fantastisk lekker,din knallrøde Heuchera!Så mye flott du har i din hage!

Helens trädgård sa...

Hej Mia!
Vad fint det blev!
Ljudet av vatten i trädgården är ljuvligt, vackert med en stenklot.
Önskar dig en härlig vecka!