lørdag 20. mai 2017

To-do listen krymper?

Ja, jeg visste at jeg til våren hadde to damprosjekt å fikse. Vanntrappa, som når går som den skal (ja da, mangler en spyttende frosk men fisken fungerer) og så den firkantete dammen på forsida. Den fant jeg ut at jeg faktisk skulle fjerne i går kveld. Så jeg begynte den tunge oppgaven med å slite vekk tre lager med duk. Og den satt godt skal love. Kassen hadde jeg bestemt meg for å beholde da, som en opphøyet bedd. Vil gjerne ha en liten ‘accent’ ved grottan/ hulen. I dag har jeg fyllet opp med fire trillebår lass med kompost, toppet med en halv sekk kugjødsel og en halv sekk med plantejord. Fikk man til å tråkke komposten godt ned først og så vannet jeg mye før jeg anså meg som ferdig.

Denne gang skulle jeg være smart var planen. To potter med våriris og seks potter perleblomst (tre blå og tre hvite) skulle plantes før noe annet. Når høsten kommer så finner jeg jo aldri plass til løkene. Så her langt kommet fikk jeg med regeringen på gartneritur! Til Vegge, det var noen år siden sist. Jeg hadde en plante i sikte, selvfølgelig ble det flere..

Og her er ‘guleroten’, et nytt Hakonegras, Hakonechloa macra, jeg sjekket ikke på forhånd men satset på at de fortsatt hadde graset. Nå står den plantet midt i kassen og venter på å vokse seg til. (20-30 cm, halvskygge) Så at mitt forrige gras har har fått et ‘sideskudd’, lurer på om jeg kan ta det opp og forøke planten på den måten?

Som synes ble det mer enn det gresset, det ble riktig fullt, i hvert fall når alt vokser seg til. Bakerst i grotta sitter buddha, frosken fra dammen på baksiden, og passer på. Den passet akkurat inn. Så hva mer fikk jeg med meg?

I forkant tre små blomstrende stauder. Cortusa matthioli ‘Alba’, Kortusa. 20 cm høy, blomstrer nå i mai-juni og vil ha halvskygge/ skygge. Perfekt altså.

Anemonella thalictroides ‘Rosea’ som blomstrer nå i mai-juni med sine 20 cm. Denne vil ha humusrik, veldrenert plass i halvskygge. Da må den jo passe her den og.

Så en liten og pen dvergfrøstjerne, Thalictrum kiusianum, blir ikke stort høyere, 15 cm, blomstrer juni-aug og vil ha halvskygge.

Så blev det to til innerst, på hver side av frosken.

Akkurat nå er ikke den lille bregnen enkel å få øyne på men den kommer bli større, opp til 50 cm. Athyrium nipo ‘Silver falls’. Trives i halvskygge/ skygge

Så til sist, enda en favoritt i reprise, denne har jeg hatt en gang tidligere men den dog etter hvert ut.. Forsøker den på ny her. De store steinene må gi litt ly og kassen er høy og etter hvert litt mer veldrenert også en plassen på baksiden. Det var vel når jeg flyttet den til dammen som den ble borte.. Ophiopogon planiscapus ‘Niger’. Plassering sol/halvskygge er det kanskje ikke riktig da.. den skal blomstre i aug-sept og bli ca 20-30 cm. Holder seg vintergrønn. (Spørs om ikke denne likevel burde ha en annen plassering, var sikker på jeg leste skygge..)

Godt med alt som er gjort, særlig nå på forsommeren så man rekker å nyte resultatet.  Og ja, det skal på ny blå malerfarge etter hvert, bare planket tørket.

Fotnote:

Det svarte gresset er flyttet til baksiden og erstattet med en Heuchera idag.

2 kommentarer:

Furulunden sa...

Skikkelig arbeidslyst altså. Moro med prosjekter. Hilsen Mette i Furulunden

Marit sa...

Så mye fint du fikk kjøpt deg! De har et flott utvalg av planter der. Det svarte gresset bør du flytte snarest, for det blir grønt i skygge bare så du vet det ;)