onsdag 10. august 2011

Hagedager..

Igår kveld ble mitt Lobo beskuret av kunnige hender, deilig, endelig begynner de se ut som et epletre igjen etter knekken den fikk av all snø vinter 09/10. I hvert fall et tre som ser ut å like seg. Verre med mine pæretre… og familie epletre i kjøkkenhagen som har fått kreft, sukk.. og kirsebærtre, trasig syn det og..

Många bär men var tusan är bladen?? På marken, suck...

Det er mye elende iår i hagen. All den fukt vi har hatt får visst sopp i frodes. Solbæren har oransjestøvete blader, rosenes blader er sortprikkete, noen av staudene har meldugg, potetene har hatt hva antagelig var tørr råte, nå er det meste av gresset fjernet..

Kjøkkenhagen er faktisk ikke veldig morsom iår. Kanskje derfor jeg rapporterer så lite,hm.. Rødbeter skal jeg ikke si noe som helst om..mangolden ser flott ut. Løkens strån forsvant for flere uker siden, kepaløken er mindre enn sjarlottenløken. Når jeg skulle finne hvitløk ikveld er det som hvert minste spor er vekk, fant ikke mye løk der ikke. De tre som står igjen har begynnt få små luftløker og skal derfor få stå urørte..

Na ja, ikke alt er miserabelt. Erter og bønner trives om enn ertenes blader ser litt vel gule ut og bondebønnene har knekket under vekten av bønnebelgene. Agurkene ser ut å stortrives de og, jordskokkene skjyter i høyden..

Ved hjemkomst fra ferien føltes hele hagen som en djungel, helt igjengrodd. Jeg har lenge utsatt klipping av busker og hekk da kompostene vart fulle. Nå, igår, var saksen igang igjen. Sendte mann etter noen staur og plank slik at jeg kunne lage en til kompost. Nå er alt vekk, slik føles det i hvert fall. Hver gang jeg attakkerer noe i hagen med en saks kommer anger dagen etter, slik var det idag og; – Hva har jeg gjort!!??

Dette er alt avfall fra denne skråningen alene. Og mer kommer det å bli. Idag gikk jeg løs på alle lianer rundt  huset, villvinet hengte en meter ner fra kanten av andre etasjen, ble ikke ferdig for det begynnte regne for kraftig så det finnes mer av det jobbet igjen.. men det er kanskje tur, for det ble nokk så tynnt her og.

Idag kom jeg meg også et stykke lenger fremover i rosenhagen. Forrige sommer gjorde jeg mitt beste for å fylle opp mellom rosenbuskene, iår fjernes det meste, særlig lavendel, den ble helt enkelt for stor og voldsom. Jeg tenker sette nye stiklinger som tar noen år på å bli så store.. Egentlig hadde jeg tenkt fylle på med liljer mellon rosene, nå er jeg ikke lenger så sikker på at det er lurt..

Synkront med rosenhagen har jeg holdt på i dette beddet, det er også her jeg hentet iris som nå er forran syrinen. Det kommer ikke se tomt ut se veldig lenge, mye er frøplanter.

Rosen, Penny Lane? som jeg flyttet fra Lunden til Pergolan, måtte gi vike for en av de Austinrosene jeg kjøpte, dermed ble den plantet her etter noen dager i en potte. Det var før ferien, nå ved hjemkomst ser jeg nye skudd i bladfestene, så gøy.

Hornrapunkel, Phyteua scheuchzeri, disse frøene sådde jeg forrige år og på en eller annen pussig måte behålte jeg frøsådden over vinteren nå og. Beløningen, en plante!

Violruta, yes!, et av mine frø spirte, lykke!, nå håper jeg at jeg har hellet med meg til neste år og, for selvfølgelig må jeg samle frø av den i høst og.

Hm.. mye igjen i hagen som jeg skulle ville ha gjort i løpet av ferien. Mange dager med regn og har jeg forstått.. men, været får en ikke gjort noe med..

Hemerocallis Fulva

6 kommentarer:

Stephanie sa...

From snow covered garden to now... have to cut away foliages. I am amazed by the progress. Good luck with the little seedlings and I wish there be no more heavy rain or storm. Just sunny days always :-D

Marit sa...

Ja, det er ikke lett å begrense seg når en først er i gang med saksa. Lett å angre etterpå da ja. Det har vært alt for mye regn i sommer, og det er meldt om regn til helgen også. Været får vi ikke gjort noe med dessverre, men det hadde vært fint om det ble opphold på søndag.

Mari Anne sa...

De tingene du klipper på vokser da ut igjen, gjør de ikke? Da er det vel ingen fare om du angrer litt etterpå. Jeg angrer på at jeg ikke klipte litt tidligere i sesongen, er litt redd for at frosten skal ta den nye tilveksten. Både barlind og buksbom har fått skader tidligere år.

Tørråte på potetene følger jord, derfor skal du fjerne potetriset. Det kan se ut som om du har lagt det i komposten, det burde du ikke. Når det er sagt; du lagrer vel ikke potetene din veldig lenge? Dessuten er du ikke økonomisk avhengig av dem. Ta bort riset med en gang du ser tørråteflekkene. La potetene stå i jorda. Det blir helt grei avling med god smak likevel. Andre gode råd mot tørråte er å bruke kontrollerte settepoteter av en tidlig sort. Forgro dem. Tørråte kommer på ett eller annet tidspunkt uansett hva du gjør og hvis de er nesten ferdige blir de ikke skadet av det.

Merja sa...

Tur att det dinns växter som gillar regn. Idag har det ösregnat hela dagen. Inte kul att vara ute i våran trädgård nu. Bara jord och lera över allt!
Violrutor är fina och skira:)
Ha det gott!

Lisa sa...

Jag blir så ledsen av att läsa om vad regnet har förstört... Vädret rår vi inte på, tyvärr. Tur att du har många blommor och även grönsaker som klarat sig! Jag vet ju hur mycket smask du kokar ihop = ) Du är ju hur som helst fantastisk på att odla fram växter, så snart är allt reparerat igen!
Hoppas att du får sol och värme under resten av semestern.
Fortsatt fin onsdag på dig!

Snäckskalsdalen. sa...

Här har regnet också förstört en hel del i trädgården....jag hann inte göra något åt det för det kom massor av regn och storm på natten och då sov jag!!!
Agneta kram