torsdag, august 25, 2011

Roser i blomst..

Ved Pergolan blomstrer nå enav Austinrosene jeg kjøpte i somres. Dette er ‘Golden Celebration’ En gul rose med kobberfarge heter det seg. Et skudd har skjytit over en halvmeter og har nå seks knopper som jeg venter spent på skal blomstre.
Men der er også to blomster som er helt utslagna. Dem ser jeg knappt når jeg går forbi. Blomsten er så tung at de henger rett ned mot bakken. Litt trist dette. Hvordan skal en egentlig støtte opp disse buskroser? Jeg føler meg verkligen som en novise når det gjelder roser.
Kanskje godt da, at hagelaget på Konnerud har tema roser den 6 oktober (Bernåsbakken, kl 19.00). I og for seg kanadiske roser men et eller annet kan jeg kanskje plukke opp der og.. men jeg trenger egentlig hjelp nå. Min måte ellers blir en stor pinne ved hver stengel og det ser jo ikke akkurat pent ut.
Da er denne rosen her mye lettere å ha gjøre med. Den er plantet ved motsatt hjørne av pergolan og der har den stått i mange år (så mange at jeg ikke husker navnet..) Den er enkel men søt og blomstrer som regel troget, hvis man ikke klipper den helt ned og siden planter en masse høye liljer forran.. men nå har den funnit veien tilbake opp mot lyset.
Ved Lunden henger Clair Renaissance litt med hodet men hun er der, og rosen har ikke regnet i stykker..
Rosenhagen og Ghita, elskede ‘Ghita renaissance’. Nå skal hun få lov at stå ifred håper jeg.. Hun ser ut å ha taklet flytten godt, nå återstår å se hvordan hun takler vinteren..
Ellers er det den gule rosen som kommet ved siden av nøkkelhullet. Aner ikke hva det er og husker ikke når den ble plantet, men den lyser opp, også den støttet til en blomsterpinne..
Et observant øye kan se hvor lite blad det er igjen på rosen. Bladen har fullt av sorte prikker og jeg plukker dem vekk, i venten på at kjerringrokkbryggden skal bli klar. Leste HER om kjerringrokk og tenkte bruke det til sprøyting av blant annet roser.
Og dette, det er ‘Berleburg’ ikke sant? Den skal i hvert fall stå her et eller annet sted.. jeg fant nemelig en etikkett nergravd ved siden av epletre.. Flere knopper på gang..
Men på tal om kjerringrokk. Jeg har også fått en gave på dørren! Tenk, en dag når jeg kom hjem hadde noen vært over med en pose nessler til meg. En dame, sa sønn, jeg tror jeg vet hvem. Tusen hjertelige takk, nesslene ligger siden noen dager i en bøtte vann og trekker. Nå føler jeg meg rik, hvilket dundermiddel jeg kommer få at sprøyte på mine planter. Gjenstår vel bare burrot nå..

4 kommentarer:

Åshild i bestemors hage sa...

Her også blomstrer rosene for fullt nå. Og jeg nyter dem, særlig fra kjøkkenvinduet. Nå er det lite tid til hagearbeid for meg.

Bea sa...

Hej!
Underbara rosor du visar i ljuva färger. Trist när blommorna är så tunga att de hänger neråt.
Jag har planterat ett par nya färger (svag nyans av rosa) och får hoppas de klarar höstplanteringen :)
Ha en fin helg! /Bea

Anne C sa...

Så flotte roser, og bilder! Jeg må ha mer roser, foreløpig har jeg bare to stk.

Helena sa...

Ja det är så synd nu när så många rosor hänger av regnet.
TACK för kommentaren ang.reportaget om min trädgård!
Vet du att det kan ju vara bra att träna sin ormfobi med plastormarna :-)
KRAM från mig!