onsdag 10. august 2011

Skal en kun ha go’vær så..

Våknet fryssen i morges til regn, atter regn.. Kaldt, kun 10 grader idag, og motivasjon for å være ute var knapp. Klarte sjekke inn Botanisk Verden etter en nedslående runde på Yr.no. Noen tastetrykk seinere (skal si dette gikk raskt undan..) så var bestillingen sendt, best å få det gjort før man om bestemmer seg.. og før jeg begynner bestille fler liljer!!

Min ‘barometer’ viser på lavtrykk men det klarte jeg og finne ut av. En kul sak dette, en grein som henger opp ner på Pergolan (innkjøpt i sin tid i Dalarna..) og den fungerer faktisk. Selv liker jeg best når den lille greinen peker rett til værs..

Været får jeg ikke gjort noe med, utrustet med regnjacka, regnbukser og joggingsko (med sokker!!) så har hele dagen atter blitt tilbragt i hagen. Forsiden har fått en velbehøvelig trim. Lianene er kuttet tilbake og Clematisen er bundet opp. Brudespirean er klippt og tuijene trimmet. Tenke først gi gresset gjødsel, den ser virkelig ut å trenge det, men det er vel for seint på året for det nå? Jeg la det i hvert fall være..

Tynnet blant plommene i Victoria tre. Det tokk sin tid og hele det store spannet ble fyllet. Nå er det ingen plommer som kan gnisse mot hverandre og avstanden er minst to fingerbredder, i hvert fall nesten over alt. Litt seint dette og men bedre seint enn aldri og greinene var så tunge med alt regn i tillegg at det måtte til.

Det føltes litt brutalt men det ser da ut som det er tilstrekkelig plommen igjen for at familien skal få spise alldeles for mye like vel.

Så var det innkjørselens tur. Jeg skulle kun stusse litt på alle disse skjersminbuskene jeg har satt her. De kan jo ikke bli for vide så de riper bilene. Selvfølgelig var jeg litt for ivrig med saksen, igjen.. Iiieeaahh, jeg skal ha åpen hage på søndag, uff. Mange timer seinere har jeg endelig fått opp røttene på buskene. Skjersmin får enorma røtter skal jeg love, her måtte spettet frem og. Så her ser det ut nå ikveld, det fikk bli en ny vri på det hele..

Jeg har bestandig sagt at jeg ikke skal ha en slik Barbiedukke plastikk hekk som tuija. Men, skaden måtte dekkes med noe. Denne tuijan fant jeg ved trappan, men litt ifra de andre.. Ser fortsatt tomt ut men nå får kanskje den hvite syrin litt bedre kår..

Så fikk jeg da endelig bruk for min tuija som jeg satt laget av en stikkling. Kul! Men nog ser det tomt ut. Mellan dom to syrinene står da fortsatt en Skjersmin igjen, kraftig satt tilbake av saksen. Satte også noen lavendel fra rosenhagen, gjennbruk er vel fint, og her er sørside og god drenering. Ville tro de kommer til å trives hvis det bare vokser ut røtter. Jeg har en viss erfaring med flytting av Lavendelbusker. De liker som regel ikke en flytt så godt, men jeg planterte dem dypere enn de sto tidligere så kanskje de setter nye røtter.. Jeg har forresten klippet vekk en del av Forsythian slik at Plomme tre skal ha litt svingrom åt det holdet også (etter råd her om kvelden..)

Så pløtslig overgår en regnig ettermiddag til aften og oppholdsvær. Jeg ble nødt å ta en tur til Plantasjen, ikke mye annet åpent kl 19 om kvelden.. Første hjelp mot kuttskader. To Tuija Smaragd, dekker ganske godt, særlig om de er 100 cm. Lurer på hva jeg synes om synet som møter meg i morgen.. Men slike sår årsaket av saks og hard beskjæring pleier å gro sammen og resultatet blir som regel bra..Men jeg burde da vente til neste uke..

2 Tuija er som regel ikke alt som blir med ut fra et hagesenter. (På Plantasjen hengte store skylter om SALG men hva som var på salg skal du se godt etter må jeg si..) Et par nye hagehandsker måtte med hjem og denne, Anemone ‘Pretty Lady Emily’. (får ta bedre bilder imorgen..). Her hadde jeg spart en plass, fikk ikke helt bestemt meg om det skulle plantes et gress eller flyttes en anemone fra baksiden (der er litt trangt..) men nå ble det en tredje beste løsning.

 

Så noe mørkt, bak alt det grønne. Sedum telephuim ‘Purple Empror’. Satte den ved Trattorian der jeg ryddet plass til liljer.., mellom to ‘vanlige’ evigsbergknapp (som ser meget regnskadde ut)

Så er det siste hullet i rosenhagen fyllet, med en Austin buskrose. Ja da, en gjenntagelse men hva gjør det? ‘Abraham Darby’ er på plass. Håper nu at han liker seg her, bedre enn sin dobbelgjenger altså. 

En heldag ute igjen altså. Godt det blir mørkt etter hvert ellers hadde jeg vel fortsatt vart ute.

4 kommentarer:

Helene Orskaug sa...

Alltid like spennende å komme inn hos deg å se og lese! Jammen fikk du gjort mye igår:o) 'likte barometeret ditt!

Ha en fin dag, håper at været bedrer seg hos deg:o)
Heleneklem

Lunalei ;-) sa...

oj, skal sannelig si du har fått gjort mye i hagen!
Stilig barometer!!!
Jeg var også på Plantasjen.... og jeg er helt enig, ikke bare bare å finne ut av hvilke planter som var på salg, nei!!!
Klem fra Hagealven

Marit sa...

Ja, været for søndag ser ikke lystig ut. En får ta det som det kommer, for en får ikke gjort noe med det. Artig med egen stikling av thuja, det har jeg aldri prøvd.

Turid sa...

Oi - som du har jobbet! Håper virkelig at det blir fint vær på søndag når du skal ha åpen hage!! Lykke til uansett!