onsdag, august 31, 2011

Lærer meg aldri dette..

‘Alexander’, ny for året hos meg, har begynnt blomstre igjen. Det er fullt av knopper, den har sikkert 8-10 stilker med en å tenkt rose på toppen. Men herdigheten, H3! Det passer egentlig ikke helt godt hos meg. Men den har klart seg i alt regn, blomsten er nesten helt uskadd hvilket man ikke kan si om knoppen den lener seg mot.

Men herdighetsoner er jo relative. Alexander bor på forsiden ved pergolen. I utgangspunkt er det mye sol og marken var full med pukk, hvilket jeg bestandig må fjerne i bøtter og spann før jeg kan plantere..

‘Flora Danica’ som også blomstrer igjen nå skal være et bedre valg, H4. To stilker har denne, inneklemt i liten en kasse sammen med fire liljer blant annet. Den skal ha for tålighet, ved hagevandringen klarte den å knekke lett og lå platt utover. Trodde løpet var kjørt men med støtte har den overlevd.

Flora Danica er plantert litt under morelltre og har hatt en noe skyggig sommer her. Nå er morelltre redusert så kanskje solen kommer litt bedre til. Opphøyd og beskyttet vokseplass har den også men akkurat her er en av de siste stedene i hagen hvor snøen blir borte om våren.

Sett slik er kanskje denne rosen, (H C Andersen? Den skal i hvert fall være her et eller annet sted..) den rosen som har det best, i full sol og beskyttet av syrinhekken. Denne har klart seg i mange år. Men ved hekken kan det fort bli for tørrt, hvilket det ikke vært fare for denne sommer.

Men blomstrene vil tydelig ikke helt springe ut denne sommer..

6 kommentarer:

marit´s,,, sa...

Så flotte roser ,ja en lærer litt nytt hvert år . Når det gjelder H-soner synes jeg det er litt vanskelig ,noen greier seg bra selv om de ikke skulle det og omvendt. I år skal jeg legg granbar rundt alle rosene mine for det er vel barfrosten som ofte knekker dem ,Marit.

Marit sa...

Du har så mange flotte roser i din hage!Herdighetssoner er nok noe en kan bruke som en pekepinn, men ikke noe er fastsatt. Jeg har to parykkbusker som er merket H3, men det ser ikke ut til at plantene vet om det ;-)Så det er nok mange soner i en hage, så det er bare å prøve seg frem. Du har jo lykkes veldig godt med dine roser selv om de egentlig ikke skal klare seg der.

Berit sa...

så fina rosor du har och visst måste man testa om det går:)
Ha en underbar dag!!

Anne C sa...

Nydelige roser! Man må jo bare teste ut hva som går. Selv har jeg ikke sjanset så mye i år tror jeg. Men hagen min er nygammel, så jeg er bare i startgropa på utforsking av hva som fungerer hos meg.

Bea sa...

Så vackra rosor! Synd att regnet förstör en del av dom.
Jag har planterat ett par nya hos mig och får se om de klarar vintern!?
Ha en fortsatt fin dag!
Kram /bea

TYRA sa...

Tross regnet dere har hatt i sommer ser jo rosene fine ut - og du har jo mange forskjellige sorter! "Alexander" var nydelig - håper den klarer overvintringen.