fredag, august 12, 2011

Kjøkkenhagerapport – litt sol og luking hjelper..

Jeg glemte så mine Ruby solsikker iår men det står en stor sol og lyser like vel i kjøkkenhagen, rett utenfor en kasse, under en beholder for fuglemat. Skinner som en sol.

Det er ved den kassen som jeg sådde persilje i, men der vokser disse ringblomstene seg store, langt større enn persiljen. Jeg har faktisk ikke sådd disse heller og det er langt unna hvor jeg hadde ringeblomstene ifjor, så hvordan de kommet hit vet jeg ikke helt.

Hele dagen er tilbragd i kjøkkenhagen. Når det er luket ser det ikke fullt så ille ut. Noen stakker mangold og tre pasternakk vokser fortsatt her i midtkassen. Potetene til høyre har jeg jo nevnt.. Men i espalieret bak potetene fikk jeg en overraskelse, bjørnebærblomster!

Jeg som var sikker på at denne busken hadde tatt kvelden etter den harde vinteren. Har helt enkelt ikke sett godt nokk etter.. Mange blomster er det ikke og langt unna ferdige bær, men er det liv er det håp.

Dessuten oppdaget jeg et skott midt i blåbærsbusken også. Også dette ser ut å være bjørnebær og dette skottet har ikke torner slik de andre som kom opp.

Dene ene av mine tre blåbærbusker er full av bær, spiste de første idag.. Men de andre to, som sikkert er samme sort, har ikke noen bær i det hele tatt iår. Det er Northland og Goldtraube 23, hvem som er hvem har jeg ikke oversikt over. Det er mulig jeg har en tredje sort og ikke to like men det tror jeg er lite sannsynlig.

Så idag når jeg holdt på i kjøkkenhagen bestemte jeg meg. Har lenge hatt planer men ikke vart helt sikker  på  om jeg kan avsette enda en kasse. ‘Patriot’ heter denne sorten. Denne gang vet jeg at jeg ikke har sorten fra før. Nå håper jeg at det blir litt bedre pollinering av de andre to buskene og.

Litt bær var det allerede på busken og de har jeg lagt på en liten bedd av thuja avklipp slik at de ikke skal bli alt for møkkete..

Hvitløken som var i denne kassen ble ikke akkurat den store innhøstingen så det var ikke så tungt å ta dem vekk. De minste skal jeg sette tilbake i jorden, de blir løk til neste år..

Sjarlottenløken ved siden av ser faktisk bedre ut. Den er klar for å ta opp men den trenger ligge litt og tørke i solen. Hm, sån som været er nå har det ikke blitt gjort, men jeg er ute og høster når jeg skal ha løk til maten.

Litt luking gjorde susen i kassen med kepaløk, luking og oppholdsvær. Nå ses de små grønne strå som er igjen av løken. (Det er i hvert fall ikke tomt i kassen søndag..)

Purre & Pasternakk. Jeg fjernet de tynneste plantene og hyppet purren på ny. Lurer på om jeg kan gjødsle litt til nå? Dette er jo ett åringer så det er jo ikke snakk om overvintring.

Den fjerde kassen i denne gruppen får bli den i midten etterpå, den med svartrot og pasternakk i, Har forresten funnet ut at jeg må snu roteringen på vekselbruket. Jeg gjør jo akkurat motsatt av hva man skal. Potet etter erter, pøh, ikke rart riset blir så høyt..

Det betyr at jordskokken kan få vokse i samme kasse et år til. Sammen med kål og annet. Vet ikke helt hvem gruppe den hører inn under. Egentlig burde den vel hatt en egen kasse utenom vekselbruket kanskje?

Erten, Blaushokker har jeg fortalt om, vokser godt, mye erter men bladen er gule..

Det samme gjelder for ertene jeg satt ved Jostabæren. Den vokser langt over stauren, mye erter, mye gule blad..

Purple Queen, en lave brytbønne jeg satte, har jeg alle rede høstet av så bønnene ligger i frysen til vinterens steker, mums! Og nok er den lav, ikke hadde de trengt noen støtte. Hvor høy trodde jeg lav er?

Borlotte lingua di fuoco, En ståtelig hageplante. Langt over høyden på pyramiden og det begynner bli bønner. Som sagt, bønnene har likt denne regnige sommer!

Men det er fortsatt et stykke igjen før det blir bønner i skolmene…

Bonnebønnene spiser vi av nå. Delikatesser! Men jeg har satt dem alldeles for trangt og regnet gjør dem så tunge at stammen brekker. Jeg har ikke høy nokk støtte åt dem..

Men jeg har klart binde opp dem på en eller annen måte nå. Ser ikke like mye ut som et slagfelt lenger..

Kål gruppen, er vel kanskje ikke en helt vakker syn med sine perforerte blader.. Spisskål … den tar plass og ser friskere ut på bilde, men småhullen er der ..

Rødbeter, spinat og redikker står det på oversikten, pluss de seks spisskål jeg flyttet når jeg tynnet. Godt var vel det for ellers hadde det vart tomt. Rødbetene ville ikke iår.. Hadde egentlig tenkt å tynne til 60 cm avstand men besøket her om kvelden mente det var unødig..

Pak Choy og Komatsuna, (japansk spinat), uffa, her var en høy skog av gule blomster for noen dager siden. Luket vekk det meste og har sådd i på ny.. sådde to rader med vanlig spinat, håper det går bra..

I denne ble det en rad av alle tre; pak choy, komatsuna og spinat.. Laget opphøyte riller, håper det gjør jorden litt mer varmere..

Jeg vet egentlig så innerligt godt att disse rommen bak kassene er sure og rå, jorden i skygge og dreneringen er dårlig. Mangold… Ikke mye å skryte av, sådde litt spinat bakerst. Her må jeg høye kantene betraktelig.. Bondbønnene i raden over går mye bedre..

I ‘krydderhjørnet’ går tingen sin gang.. Pimpernellen ‘Tanna’ blomstrer, det samme med den stipete ville hvitløken. Estragonen har blitt så stor at jeg måtte binde den sammen…

Tyttebæren lever og den ene har faktisk blomster nå. Er ikke det litt seint? Når er det egentlig tyttebær blomstrer ute i naturen?

Mine små ‘gurkins’ agurker ser ut å trives…

For å si det mildt – her råder en djungel!!

Får ta urter og dette hjørnet for seg selv en annen dag.. nå må jeg ut å fortsette rydde hagen. Solen skinner fra klarblå himmel, men kaldt!! det er det.

8 kommentarer:

Snäckskalsdalen. sa...

Oj, jag säger bara oj, så fin din köksträdgård är. Dom blå lådorna, jag har sagt det förut, är jättefina och nu fick jag syn på dom små bäddarna i "betong"...så fint!
Agneta kram

Bille sa...

Så herlige bilder! Det ser ut som om du blir selvforsynt med grønnsaker i lang tid framover :-) Jeg synes de murte småbedene dine er så flotte, lurer litt på hvordan du har laget dem. Er det rammer av tre eller armeringsjern som er dekket med betong/sement, eller var det opprinnelig steinmur? Har lyst til å kopiere den ideen i feriehagen. Er så fint når det ikke *bare* er grønne planter som pynter opp :-)

Marit sa...

Enig med Bille, de murte bedene dine er bare så flotte! Jeg er stum av beundring over alt du har i din hage.

Åshild i bestemors hage sa...

Jeg rakk ikke å stelle "kjøkkenhagen". Det er et katastrofeområde, men heldigvis ikke så synlig bak låven. Takk for hyggelig hilsen - tror vi må se hverandres hager en dag. Har også tidligere kommmentert de flotte blå plantekassene.

ANKAN sa...

Hej!

Kul att du kikade in hos mig. Förstår att det varit lite mer regn i dina trakter...! :-( Jag öskar sig solsken och härliga sommar/höstdagar framöver.

Vad effektfullt med alla blåa pallkragar och andra detaljer hos dig!

Ha det gott!

//ANKAN

Vilt og vakkert sa...

Heisann!
Moro med overaskelser og at noe dukker opp som man egentlig hadde avfunnet seg med aldri se mer...
Jeg håper på en sommerfuglbusk!
Det er ikke småtteri som gror hos deg.
Litt å holde orden på ;:OD)
♥-lig hilsen Bjørg Nina

Mona sa...

Vilken prydlig och fin köksträdgård! Och kryddträdgåren också!
Ja, jag har också perforerad kål. Men på långt håll ser den riktigt fin ut...
Kramar, Mona

Hilde sa...

Takk for turen gjennom kjøkkenhagen din. Den er både stilig og innholdsrik. Imponerende hvor mange forskjellige sorter du dyrker :)

Jeg har to busker med 'Patriot' hageblåbær i hagen, og de bærer rikelig. Kjempegode bær!

Takk for hyggelig kommentar :) Det er mye burot å finne i grøftekantene fortsatt. Håper du poster om det hvis du plantefarger igjen, det er så spennende!

Ha en flott ny uke :)