lørdag, august 20, 2011

Syke rabarbra !

Idag har det vært oppholdsvær, det samme skal det være imorgen og. Endelig kunne jeg blande mine 2 sekker med sement som stått i ett par uker. (Måtte reparere stolpskogjutingen ved postkassen etter mitt spett når jeg skulle fjerne skjersminen og måtte plante tuja.) Men så har jeg også hatt planer om å flytte mine rabarbra som stått plantet under kirsebærtre i sikkert minst ti år og vokset kraftig hver sommer. Denne sommer dog ikke. Jeg har trodd det hatt med alt regn å gjøre, slappe blade på klene stilker. Iår ble det ikke lagd noen saft nei..

Rabarbern har i det siste sett ut å tatt seg litt opp, ser nå hvorfor, den har fått nye små røtter, ikke als de lange kraftige røtter som rabarbra pleier å ha. Hva har skjedd med de store røttene.

Slik ser de ut. Et ordentlig kliss. Det lukter sopp om hele greia og røttene er nesten ikke gjenkjennbare, ikke rart det ikke var noen futt i veksten iår.

De røttene som jeg fant som fortsatt liknet noe ved en rot var helt hul innvendig.

De misstenklelig små hvite tingestene ser ut som mark, men de bevegte seg ikke så jeg er ikke sikker..

Så nu har jeg ingen rabarbra lenger. Slengde alt i søppla. Jeg har forsøkt fjerne alt jeg klarte finne i jorden også. Håper ikke Kirsebærtre på noen måte er smittet. Under tre hadde jeg tenkt sette noen bringebær og jordbær men det kan jeg glemme ser jeg etter litt lesing. Kirsebær er glad i kalket jord, det er ikke de to bæren.. Så får det stå bart til våren da, så blir det kanskje noe ..

Nå må jeg ha nye rabarbra. Det får bli neste planteinnkjøp.

Enligt denne kilde kan blant annet kålplanter og moreller ha de samme virus som rabarbra og bør derfor ikke odlas rabarbras nærhet. Ikke heller bør rabarbra plantes hvor det er risiko for nematoder (særlig rot og stilknematoder..) så man bør ikke sette rabarbra etter poteter. Så skal jeg ikke så spinat under kirsebærtre antar jeg… hvis jeg nå har tolket teksten riktig. Slik jeg forstår dette hører ikke rabarbra hjemme i min kjøkkenhage… 

7 kommentarer:

Mari Anne sa...

Jeg tror forklaringen er enklere enn som så. Den har ikke blitt delt og plantet om på mange år. Kanskje har den også fått litt mer jord opp over seg etter som årene har gått? Jeg tror den har fått det for trangt og "kvalt" seg selv. De nye små røttene tyder egentlig på at den prøver igjen nå som de gamle er borte og det er bedre plass. Dersom det er nematoder tror jeg de må sees i mikroskop. Jeg tror heller at de hvite små er mark som koser seg i de råtne røttene.

Uansett, det er kjipt når planter går ut, men den var vel ikke tung å få opp går jeg ut fra.

Marias Teater sa...

Nå ble jeg litt lei meg - så mye sykdom du viser. Og vi har plantet rabarbra til min kjære midt i prydbusk-feltet. Mia, vis noe vakkert etter denne død og fordervelse!

Suss o Kai sa...

Vad tråkigt med rabarbrerna :( de har ju verkligen regnat mycket så inte omöjligt att de ruttnat o fått svamp i rötterna Kram Suss

Hagealven sa...

Huff - det var leit med den rabarbraen. Får så vondt i meg når jeg ser sånt noe!
Håper de nye rabarbraene blir bra!!!

Marit sa...

Trist med rabarbraen din da! Den har nok råtnet, for det kan se sånn ut på røttene. De trenger sikker god drenering.

Bea sa...

Det var tråkigt med rabarberplantan!
Med trädgården följer ett och annat bakslag och man får reparera det med ngt nytt :)
Fina odlingslådor du har!
Må gott! /Bea

Lisa sa...

Vad läskigt det ser ut! Himla tråkigt att det gick så = ( Rabarber som är så gott, både som saft och paj... Tur att du är så duktig med växter, så det blir nog bra i alla fall! Det positiva är ju att du nu "måste" åka till plantskolan igen ;-)
Ha en fortsatt fin söndag och njut av morgondagen.
Kram, Lisa