mandag 22. august 2011

En liten bonusdag

For egentlig er ferien over men jeg begynner med en fridag. At det dessuten har vært en varm og solig gjør jo ikke saken noe verre direkte. En bonusdag, en hagedag.. med sol. Det liker våre tomates, Bloody Butcher som var så tidlig ute har stoppet opp i løpet av sommeren men nå er det noen røde herligheter på gang. Tomater på terrassen ser ut å fungere iår, under tak dog, ellers hadde det nok blitt litt vel vått.

Noe annet som ser ut å fungere iår er det ene espalierte epletre i Pergolan. Rød Sävstaholm. Men det er bare i selve ‘taket’ som det kommer eple, greinene nedover er heller tomme bortsett fra et stakker ensomt eple som henger der.

Opp over Pergolans tak blomstrer også Clematis. Ja, den blomstrer på sidene og men det er litt gøy å se ned når jeg står på terrassen.

Men disse blålilla Clematis ser jeg kun fra oven. Nede i Lunden ser jeg kun plommetre i dette hjørnet. Den vil ha mer lys antar jeg enn det Lunden tilbyr. Enda godt vi har terrassen i andre etasje, hadde ikke sett stort av den ellers.. Plommetre er forresten fullt av Opal plommekart iår.

Ellers har jeg rørt mer sement idag. Må jo passe på da det ikke regner. Alle rede da jeg anla denne staudetrappa lagde jeg små ‘potter’ i kantene av trappetrinnen. Ikke så mange men noen her og der. Nå har jeg lagd noen fler. Jeg har en del planter som jeg ønsker gi litt ekstra omsorg og plass, spesielt i solen.

Ikke helt enkelt å se, men øverst er min Silene schafta fra ifjor. Den fant jeg igjen under kokardblomsten og lavendeln, helt gjemt undan solen. Den trengte komme frem og få mer lys, kanskje den da ser litt friskere ut. Som god nummer to er Isop, den jeg fikk tilsendt. En limefarget Agastache mexicana.Tenker den klarer seg her, godt drenert og full sol. Det eneste jeg ikke aner er høyden.. hvis den nå blir 80 cm har jeg virkelig bommet.. I den tredje nederste satte jeg en blåsvingel. Fjorårets frøsådd gav virkelig god uttelling og tuene er store iår. Denne er en av de siste tustene som jeg ikke trodde skulle klare seg gjennom vinteren.

Her har jeg satt litt forskjellig fra hagen. Men i den nederste, den viktigeste årsaken til jobbet, er Ballerina, Geranium cinereum ‘Ballerina’. Med sine knappe 15 cm er hun på vei å forsvinne blant de andre staudene på forsiden. Nå får hon en egen plass å være på.

Den bakre ‘potten’ har altså stått i mange år og grodd seg til men i den lengst frem satte jeg gresset Blåmonilia som endelig har vis tegn på liv, ikke store tusten men der er liv. Fyllet opp med litt takløk for det såg meget tomt ut..

Slik ser forresten en bit av forsiden ut nå. Jeg har ju fjernet det meste som var der men nå ser det ikke like tomt ut lenger like vel. Frøplantene gror seg til og nå er det kun plass til vårløk ville jeg tro..

Tid for kaffe er det og. Man må jo nyte litt og. Men mange ganger setter jeg ifra meg koppen på stolpen for hengekøyen og der blir den tils kaffen er kald. Fastnet i noe annet, skal bare..

Men det finnes da andre som jobber mer effektiv og uavbrutt enn meg..

Jepp, Buddleja davidii blomstrer nå. Iår er den kraftig og høy, den er faktisk høyre enn hekken! Må være nærmre 2 meter høy faktisk.

Jeg skal ærlig innrømme at jeg nok ikke er særlig begeistret for disse, men de er da her i hagen, på flere steder. Men riktig store får de kun bli i syrinhekken, ja, der har jeg en gang plantet noen små mellom stammene, og der gjør dom ingen skade. Problemet med Phlox er vel egentlig at de blir så himla store..

… hm.. etter en slik dag som idag kunne dette bli kjempelangt og imorgen er det jobb. Da får mine bevingete venner lov å klare seg selve i hagen.

Jo, en ting til,  en liten detalj som må noteres….

Etter en kommentar fra noen jeg hyser stor respekt for hva gjelder haging så har rabarbra atter kommit opp ur gjemselen nederst i søppla (godt vi ikke hivet mye over dem, og at naboene ikke såg meg…) og er nå delt, de store røttene fjernet, og siden plantert med et godt lag kogjødselkompost.

6 kommentarer:

Unknown sa...

Herlige gode solrøde tomat tralala kan ikke sammenlingnes med noe i butikken ,gøy med egene tomater .
Så fine steinbed du har laget deg veldig smart , og så flotte blomsterbilder.

Jeg ble i godt humør av innlegget ditt så takk for titten ,klem Marit.

Turid sa...

Så mye fint du har. Alltid koselig å følge dine daglige blogginnlegg.

Gunilla sa...

Vad mycket fint du har gjort iordning i din trädgård.

Budlejan den är så fin kanske jag skall försöka finna en och prova om den klarar sig hos mig.

Ha en riktigt fin dag
Gunilla

Berit sa...

HMM...buddeljan måste jag nog pröva igen:)
Ha det gott!!

Åsa! sa...

Buddleja har jag haft i trädgården, och grävt upp. Den ville sig inte. Kanske är det för torrt här hos mig...

Lunalei ;-) sa...

En bonusdag med hage og sol høres helt perfekt ut!!!
Jeg liker så godt disse sementbedene dine!
Og så håper jeg rabarbraen kommer seg!!!!