fredag, juni 17, 2011

Syv gode, syv onde…

Nå, når jeg ser vær varselet de kommende ti dager kommer jeg pløtslig å tenke på moseboken, kan det ha noe med regn å gjøre? Hvis det faktisk stemmer har vi fortsatt fire slike somrer å se frem mot etter denne.. Men, men.. Jeg hadde to Eucomis knoller som ikke ville vise seg. Satt dem i en litt mindre potte sammen med noen tuster gress som ikke heller helt vil vokse. Se, nå kommer den ene, men det pussige er at den ser annerledes ut enn de andre i starten. Denne har liksom alle rede begynnt brette ut bladen.

Den knollen jeg fikk av Renate vokser den og. Satt den over i ny krukke når jeg fikk den (fra Bauhaus..) og den ser ut som de andre gjorde i starten. Nå blir det mye blomster å se frem mot. De andre to som våknet til liv inne i våres har selvfølgelig kommet et godt stykke lenger på vei.

Vi har jo tross alt hatt noen dag uten regn og en del dager med mindre regn. Men nå vet jeg hvorfor jeg ikke hadde noen potter på terrassen forrige sommer. De regner helt enkelt vekk! Jeg får bare håpe at gress er mer tålig for alt vann enn sommerblomster har vært.

Hässlebrodd har ikke spirt, enda!! Leste om noen som ventet to år, så jeg skal forsøke holde ut. En større skuffelse er Ekorrgress som har svart med to små strå på en hel pakke frø, og det etter all den tid som gått sen i påskas. Geduld muss sein! – den frasen kommer like selvfølgelig inn i hodet mitt som moses.. Men den lille tufsen av Briza media, darrgress, har til slutt fått litt fart på seg. Denne plukket jeg frø fra fjorårets plante og sådde i våres. (Skal forsøke huske på gressfrøsanking også til høsten..)

Rådjurstunga, Panicum clandestinum, gresset som begynnte så seint inne i april, har også funnet ut at livet er deilig, men er enda liten (bakerst i bildet..). Kärleksgräset,  Eragrostis spectabilis, kan jeg nå se gress strå hos, ikke verst, men ‘Purple love grass’, hm, den fargen ser ut å drøye..

Ja,ja..frøsådd er ikke bare enkelt. Lurer på når jeg skal bestemme meg for å gi opp og hive det som ikke spirt? Litt priklet har det i hvert fall blitt. Best har nok mine egne frø spirt. Jeg var lenge lykkelig for at mine frø fra de franska blåmunker, Jasione leavis, hadde spirt, ikke mange men der var en seks-syv små spirer. Pløtslig en kveld ligger en slik ekkel en (iberiasnegl!!!) over mine spirer, ikke stort var igjen å se.. Håper nå at det fortsatt er noen frø som ligger der i jorden og bare er litt trege av seg..

Jeg liker forresten alt slik smått pyssel ute, som å finne plass til resteheller. Disse to passet jo perfekt her ved disse hellene synes jeg. Tror faktisk jeg foretrekker disse lappverk i stedet for noe enhetligt. Satt ned litt timian bak dem så dufter det godt når jeg trasker forbi. Ved de runde bak er Oregano, de dufter også fantastisk hvis man råker være bortom med foten, Oregano blir forresten et rent ugress etter hvert. Frøsår seg overallt.

God duft forresten, i kjøkkenhagen dufter det parfume når det er tørrt. Bondebøna, Vicia fabia, blomstrer nå med sine hvite, vakre blomster. Disse bønner er jo en like stor pryd som den smaker godt.  Når det er tørrt ja..ikke regner.. siste 30 dager har vi fått 116,7 mm!! Jeg trenger i hvert fall ikke slite meg ut på vanning.

3 kommentarer:

Nanne sa...

Ja nå er det frodig, men hvordan skal jeg få slått plenen med alt dette fuktige gresset? Nydelige bilder fra floraen din Mia... God helg.

Lisa sa...

Ha ha, ja tålamod är en dygd! Frågan är hur tålmodig man orkar vara. Att vänta i två år på att något ska gro känns läänge... Jag tycker det räckte att ha mullbärsfrön i kylskåp i tre månader och sedan vänta lite till på grodd. Nu har jag iaf fyra små plantor! Worth waiting for!
Något annat som man kan vänta på är gurkor o andra grönsaker. Vilken fest du kommer att ha sedan! Det ska bli kul att höra hur gott allting är!
Fredagsmys på dig!

Vilt og vakkert sa...

Heisann! Et lite spørsmål. Klarte de spennende gressartene dine seg over vinteren? Jeg finner ikke et strå av mine!