mandag 27. juni 2011

Blomster filosoferinger..

Thalictrum aquilegifolium ‘Purpureum’, Akeiefrøstjerne, ser til å begynne med litt pussig ut synes jeg. Med sine små borst her og der gjør den ikke mye av seg.

Men da den står i full blomst gir den et imponerende inntrykk. Denne skal ikke bli mer enn ca 1 meter høy men her på baksiden er den et stykke over meg så den må i hvert fall være minst 1,7 meter. Antagelig for den står litt inneklemt blant de andre høye staudene.

Jeg frøsådde denne forrige sommer og kan vel nå bara kaldt konstatere at jeg ikke kommer ha plass til alle dem når de når den samme størrelsen.. Men visst er den stilig!

Ellers har nå også Geranium ‘Orion’ (venstre) blitt med i den blå storkenebb paraden og håller følge med Geranium ‘Johnson blue’ (høyre) som blomstrer rundt om i hagen. Mr Johnson har alle rede blomstret over en uke så jeg nå vet jeg at Orion er seinere, men minst like vakker.

Geranium nodosum blomstrer ikke like intensivt og gjør ikke så mye av seg, og er kanskje litt bortgjemt bak de større G. phaeum på baksiden. Ikke har den blitt stort større siden forrige år heller, men jeg synes den er pen.

Phuopsis stylosa, (korsvindel ?) satte jeg også ifjor. Selve hovedplanten klippte jeg ner i høstes. Nå har jeg lært meg at ikke gjøre det en gang til, for den har kun noen få blad nederst mor bakken blant alt det vissne som er igjen, ser ut at komme fra roten.

Denne derimot er en liten avlegger som jeg satt i staudetrappa. Den blomstrer nå, ikke med mange blomster med dog. Neste år er den sikkert kraftigere. Men jeg synes meg huske den hadde en litt kraftigere farge tidligere..

Geranium cantabrigiense ‘Cambridge’ står i staudetrappa og blomstrer. Også denne avlegger trenger litt mer tid på å vokse seg til tror jeg. Men formen og fargen på dess blomster gjør mye ut av seg, og bladverket dufter godt ved berøring.

Geranium cantabrigiense ‘Biokovo’ er betraktelig større der den er plantet på baksiden. Litt seinere ut i blomstring kanskje men den trives. Men akkurat nå har nok blomstrene fått spår av alt regn. Lurer på om denne sort geranium ikke trives bedre i halvskyggen hos meg.

Allium ‘Globmaster’, tar over etter A.‘Purple sensation’ Fargen er veldig lik men bladen er mye større, blomsten og. Globemaster skal egentlig være mye høyre enn den er hos meg men det kan ha å gjøre med at jeg delte opp løkene og flyttet dem fra pergolan til staudetrappa i høstes.

Størst blomster og kraftigst bladverk har nok tross alt Allium karataviense. Denne har virkelig imponert meg. Bladen har vært et vakkert innslag helt siden våren, blomstrene store og vakre om enn fargen er litt diskré, også nå når den snart er overblomstret pryder den sin plass i rosenhagen. Bladen har ikke vissnet en gang, slik som på den andre Allium jeg har. Håper jeg finner fler løk til høsten for denne vil jeg så absolutt ha fler av (men plass.. håper den tåler halvskygge..) da bare bladen i seg selv gjør den verdt å plante.

5 kommentarer:

Unknown sa...

Så fine farger ,lilla og blått er det mye av her hos meg også.
I dag er det regn så da er det fint å kunne kose seg litt med din og alle andres fine blogger , Marit.

Marit sa...

Så mange flotte blomster du har! Jeg likte spesielt godt den Geranium nodosum, den hadde en nydelig farge.

Bille sa...

Fin blomstring hos deg. Jeg er svak for Akeleiefrøstjerne, men synes den ofte ser høy og glissen ut, så jeg har ikke funnet noen god plassering ennå. Har ogsp fått øynene opp for Allium, tror flere sorter enn prydløk er fine i et staudebed. Har sådd både Pipeløk og Kuleløk i feriehagen i år :-)

krepsemor sa...

Akeleiefrøstjerne har begynt blomstringen her også, men den gjør ikke så mye av seg ennå. Håper den blomstrer litt rikere enn det! Så mange flotte geraniumer du har! Selv har jeg et par frøsådde eksemplarer, der den ene blomstrer nå! De er nydelige!
Allium har jeg prøvd å så, men de kommer opp med frøskallet rundt hodet, og det er umulig å få av uten å ødelegge spiren, så det har jeg gitt opp nå!

Lisa sa...

Minsann, är det inte en till person som gillar lila blommor! = D
"Stjärnan" överst i inlägget gillar jag skarpt. Den ser så mjuk och intagande ut! Tack för att du delar med dig av alla skönheter! jag saknar en sak dock; dina grodor! Nog har du väl köpt någon liten, extra groda i sommar? ;-)
Ha en skön måndag!