søndag 19. juni 2011

Så idag ble det litt til…

Idag har det atter en gang kommet hele 18 mm regn, og typisk for de siste dagene er at det regner på dagen. Etter kl 13 kom det ikke stort mer og nå, ved 21 er himmelen blå. Men, vått og klissete må så være, det er ypperligt planteforhold, været får man ikke gjort stort med.
Denne helgen har jeg vart ikledd regntøy og brukt opp et antall hagehandsker som nå henger til tørk. For å kunne plante noe nytt må jeg først fjerne eller flytte noe annet. Jeg har både rukket plante ut fjorårets sådder, jättevädd, blå kuletistel og aklejruta, så nå er barnehagene på baksiden nest inntil tomme..og flyttet en del stauder. Dette koreaskjegget, Aruncus aethusifolius, har jeg litt her og der, men aldri har jeg sett den kraftigere enn nå. Liker så godt teksturen på bladet. Men denne må snart få plass bak komposten, det begynner bli litt for mye av den ..
I stort sett alt som jeg hadde opp i denne kassen når jeg lagde den tidligere i våres har jeg nå flyttet. Mye og det meste satt jeg på forsiden, mellom tuijaene og brudespireahekken nedenfor trappa. Nå er det rimelig fullt der og.
Så idag har jeg tatt turen til plantasjen, skulle ha plantejord med lecakuler til mine Hoya som sårt trenger ny jord og større potter, men jeg hadde også en annen plan. Når jeg planterte gresset igår fikk jeg sån lyst å forsøke finne noen skyggeplanter. Som kjent er det ikke helt enkelt, men jeg fant da noen.
Dagliljene tok jeg ikke vekk, det er knopp i den gule så det ser ut som det går bra med den i skyggen, H. fulva er vanskligere men jeg lar den stå, også iris får være. Synes bladen minner litt om gress så de passer bra sammen med Storfrytle. 
Dagens første; Viola sororia ‘Freckless’, fläckig fjärilsviol (se) låter ikke det flott! Den skal blomstre i april-mai så jeg må nok vente på å få se dem til neste år..
Så fikk jeg med meg en Tiarella cordifolia, klaseskumblomst, denne kommer så absolutt å spre seg! Den har allerede lange utløpere. Det har ikke de andre to Tiarella som jeg satte på baksiden.
Så ble det en Tellima grandiflora ‘Rubra’. Denne skal få rødlige blader om høsten. Ikke akkurat store planten men den vokser seg vel til. Frøstengelene satt igjen på planten, den er altså avblomstret før innkjøp, men jeg tenker la dem sitte, tenker sanke frø etter hvert..
Med en ny Tellima i hus måtte jeg nesten ta en bit av den andre som jeg har og sette den ved siden av. Håper nå at jeg får både gule og rødaktige små blomster til neste år.
Så trengte den nye fiolen litt følge, jeg satte en bit av Viola blanca ved siden av. Hvite blomster passer bra i skyggen..
Lungeurt og Heuchera ‘Green with dark vein’ hadde jeg allerede, tidligere i uken, flyttet hit og idag flyttet jeg den ene ‘Heuchera Purple palace’ fra staudetrappa hit og. En liten Ajuga reptans fikk også plass før jeg var ferdig. Men nå lurer jeg litt… Alt som er her blomstrer om våren/ forsommer, burde jeg ikke ha noe som blomstrer seinere og? Seinblomstrende skyggeplanter, finnes det?
Så har jeg tatt enda en tokt med villnissen på utsiden av Lunden. Jeg måtte flytte en stor Hemerocallis Stellad’Or, som ble delt i tre og satt på forsiden. I dens sted, etter at jeg fjernet en hel bøtte med sand og grus, plantet jeg en ny rose. En buskrose, ‘Eden Rose’, blomstrene er tofarget og skal være duftende,  store og tettfyllte. Jeg trenger fortsatt en rose på andre siden av morellen, så helt ferdighandlet er det ikke.. Den ser litt inneklemt der den står, men jeg vil ikke fjerne mer av de andre vekstene før jeg har den siste rosen..
Så klarte jeg ikke gå forbi disse; Eichhornia crassipes og Pistia stratiodes. Den siste har jeg prøv en gang tidligere uten suksess men de var ikke dyre.

7 kommentarer:

Marit sa...

Jeg er så imponert av at du får gjort så mye når det regner. Jeg blir spist opp av mygg bare jeg er utenfor døren et par minutter.
Jeg kjøpte Freckless i fjor, men min har ikke kommet med noen blomster i år. Kanskje min ikke liker seg her. Håper du er heldigere da, for den er virkelig en fin plante.

Torill sa...

Heisan. Du står på du Mia. Jammen får du plass til mykje i hagen din. Kunne nok ha planta tettare tenkjer eg når eg leser din blogg. Mange fine planter og spennende dam-planter. Ha ei fin veka. Krysser fingre for godt hage-vær.

Snäckskalsdalen. sa...

Din trädgård är just nu en av mina absoluta favoritträdgårdar. Jag äslkar det gröna och täta och att det ser fuktigt och vått ut. Fantastisk trädgård har du!
Agneta kram

Helene Orskaug sa...

Vi har hatt det sånn her også.. regn på dagen og fint på kvelden. Igår var det faktisk bra! Takk for titten i den koselige hagen din! Du har mye spennede å by på, som alltid:o)

Mari Anne sa...

Jeg digger bloggen din, den er smittsom.

Stephanie sa...

Growing fast! I think the rain gives the plants a little kick hehe...

Bea sa...

Oj, oj så fint du visar! Beundrar din artrikedom (tror jag har skrivit det tidigare )i fina avgränsade odlingslådor. Snyggt!
Kram /Bea