fredag 24. september 2010

Gode idéer kanskje, men.. finn tre feil..

 DSC_0036

Mange ganger er det slik i min hage at jeg drømmer om noe, eller planlegger hvordan ting skal bli, men det skjer minst like mange ganger at ting ikke blir slik det var tenkt. Det er dette eneste bilde et så klart bevis på. ‘finn tre feil’ var min første tanke, så her er dem. Det første feilen; En sommer for en del år tilbake planla jeg å bygge fuglekasser, det ble det også, hele fem stykk faktisk. Denne, ‘hem – ljuva hem’, var den første, hullet er så stort at en katt kan stikke inn hele hodet eller legge seg in i huset. Så, den er nokk mest til pryd. Det andre feilen; noe har drabbet mitt gråpære tre som jeg alle rede forrige sommer kaldt konstaterte ikke var gråpærer, da frukten pløtslig viste seg bli meget stor. Til dette pære treets feil liste må jeg nå tilføye ytterligere en punkt. En eller annen sykdom eller sopp herjer iår, blad blir helt brunprikkete og detter ned på bakken. Dette startet alle rede tidlig i sommer. Hva kan så det være?

Så det siste lille rare feilen, når jag lagde denne sepalieret ble første bedd et litet sykehjem for planter som ikke vokste seg til og kanskje kun trengte litt ekstra pleie for å oppnå en god livskvalitet. Så har skjedd med klattrerosen og faktisk og med denne her Clematis som sto noen år ved en furu jeg hadde på fremsiden. Nå er den blitt så stor at den er langt opp i pære tre, og langt utover espalieret, men blomster, det vil den ikke by på, ikke i år heller. Jeg tror kanskje den er en storblomstrete hvit med et navn jeg for lengst har glemt, men det hadde unekligen vart gøy å få oppleve blomstringen. Men hvem vet, neste år, da har kanskje rehabiliteringen lykkes..

3 kommentarer:

Marita sa...

Tja, om det er så mye feil kan jeg ikke uttale meg om, men jeg vet av min venninnes erfaring at fugler liker best fuglekasser naturell. de liker ikke malte kasser. Så da innbiller jeg meg at hullet godt kan være stort bare katta holder seg unna og kassa er trehvit :o)

Margrethe sa...

Ja sånn er livet. Gode ideer har vi i bøttevis, men ikke alle er som deg Mia og får satt dem ut i livet. Jeg er i alle fall sikker på at dine andre fuglekasser har passelige store hull.
Jeg håper ikke pæretreet ditt har fått noen varig sykdom, for i så fall må du jo til med sprøyting (og det sitter vel langt inne hos deg også).
Klematis har jeg liten erfaring med enda. Du gir den vel en mulighet for neste år også? Livskraftige planter skal jo blomstre! Skal de ikke?
Ha ei god hagehelg.

Linda sa...

Synes fuglehuset ditt er kjempenydelig jeg:)Fant en oversikt i et dansk havesenter hvor det stod hvilke fugler som skulle ha hvilken str på hullet, hvis du vil kan jeg jo gi deg oversikten. Mer det må jo ikke bo noen i alle fuglehusene, det er lov å ha noen på pynt også:)
Pæretrær har lett for å få en slik sykdom mener jeg å ha lest, det er en soppsykdom tror jeg... husker ikke helt her og nå, men om du plukker opp bladene fra bakken i høst, så får ikke soppen smittet bakken, så blir det nytt år og nye muligheter til neste år:)

Det er det som er så fint i hagen, det er mange forhold som spiller inn, og ikke alle rår vi over, så noen overraskelser kommer gjerne med på kjøpet. Men nå så er det alltid nye muligheter:)

Ang klematisen, vet du hvilken sort det er? Kanskje det er en tidligblomstrende sort som blomstrer på fjørårets ved? Jeg ville ikke ha beskåret den, og sett til neste år hvornår den blomstrer. Blomstrer den i mai, juni beskjærer du den etter blomstring, og blomstrer den på sensommeren beskjærer du den på senvinteren (eller sent etter blomstring der også) Kanskje du utfra det kan finne ut hvilken beskjæringsgruppe den tilhører:)

Ha en masse god helg:)