søndag, september 12, 2010

Epletider..

Lobo 

LOBO – mitt stakker epletre som det gikk så hårt utover, vinteren for to år siden. Nå har den jo hatt forrige sommer til å hente inn seg på og skjyte nye skudd så i år har jeg fem klotrunde epler. Modner i oktober – desember.

Sävstaholm

SÄVSTAHOLM - endelig et eple, i fjor var det et kart langt utover sommeren men det fallt ner til slutt. I år har eplet lagt seg til hvile på en av ribbene i pergolan, kanskje derfor det klart seg. Startet med fire og tre fallt av. Dette er det høyre av de to eple tre i Pergolan. Moden i september.

ÅKERÖ – null, niks, nada. Ikke i år heller, vil ikke sette frukt. Åkerö er det venstre eple tre i Pergolan.

Transparent Blanche

TRANSPARENT BLANCHE – utgave to. Det første store eple tre som stod i hagen har vi tatt vekk, syk, og planterte et nytt litt unden. 6 nydelige epler har den gitt oss iår. Husker ikke hvor lenge siden det er vi plantet det, tre år? Tiden går så fort..Modnes ifra midten av August.

Astrakan

ASTRAKAN GYLLENKROK – også dette tre er ganske ung i våres hage, på alder med Lobo. Fem? Seks år? Fått dette i gave, smuglet over fra Sverige. Vokser kraftig på baksiden og i år har det mange epler. Vel, mange, ca 20 stykk. Tre selvt har klart å vokse til seg med to topper, men siden det er så mye epler har jeg ikke velat beskjære, får ta det etter innhøsting. Modner i september.

Summerred

SUMMERRED – et av tre eplesorter i familietre i kjøkkenhagen. Så mye frukt i år at jeg tynnet og tynnet. Kunne sikkert ha tatt enda fler frukt. Noen har sorte flekker men dem har vi bakt eplekake av.  Moden i september – november.

Aroma

AROMA – den andre sorten. Til tross for at greinen knakk en vinter i starten etter at den var plantet så kommer den igjen nå. Tre epler, ikke mye kanskje men det er en start. Skal bli rødere i fargen og modner i Oktober

Discovery

DISCOVERY – nummer tre i samme tre. Også denne har jeg måtte gallre da det vart så mye frukt. Moden i September - oktober.

Familje epletre

Så det var mine åtte eplesorter. Ble spurt av en bekjent idag hvorfor jeg ikke plukker av dem, –er det fordi de er så dekorative? Sant å si, ja, jeg synes ikke jeg har råd å ta dem ned, liker så godt den røde fargen i tre.  Fant en god side HER over epler. Grei, kortfattet informasjon. Og, som jeg kan konstatere – de allre fleste kan godt henge igjen i en måned til i hvert fall.

6 kommentarer:

Gudrun sa...

Vilka härliga äpplen du har och fina bilder på dem har du tagit.
Mitt aroma fick jag såga ner efter vintern som var, det blev 10 år.
Ha det så gott Mia,
jag önskar dig en härlig vecka

Annika Christensen sa...

Mmm vad sugen jag blir på äpplen när jag ser dessa bilder.
Kul med så många olika sorter.
Nu har babyn kommit.. hi hi.
Ja som det kan bli.
Ha det gott
Annika

Nora sa...

Oj, vad många sorter du har. Jag förstår inte hur du får plats med allt:-) Här har vi tre gamla äppelträd. Jag vet inte vilka sorter det är, men frukt ger dom iallafall. Fåglarna tar många av äpplena, men några blir kvar och igår blev det äppelkaka.....blir lite extra gott när det är ingredienser från egen trädgård :-)

AnnA sa...

Hej Mia!
I vår trädgård finns sommäpplet Katja, som nu är mogna, och Aroma och Ingrid Marie.
Och nu blev jag sugen på att gå ut och plocka nedfallet och göra äpplekaka...
Ha en skön vecka!
Kram!
AnnA

Stephanie sa...

Mia, the apples made the tree very pretty. I would have done the same... just leave them there ;-) I love the sight of the red apples on the tree!

Maria Hilsheimer sa...

Hej!
Du verkar ha koll!
Jag vill ha en spalje, men sliter med att hitta träd som är tillräckligt unga. Jag bor i Oslo och de plantskolor jag hittat som säljer till privatpersoner säljer bara träd som är 4-5år gamla vilket ju är lite sent.

Vet du vart man kan hitta/beställa unga äppleträd?
/Maria