onsdag 29. september 2010

Flere som ikke ville være i min hage..

Hjortetrøsten,Eupatorium cannabinum, som jeg sådde inne og priklet ut nå i hagen går et uviss liv i møte. Forrige sommer kjøpte jeg to hvite hjortetrøst, Eupatorium rugosum, syntes den hadde så lekre, bruliga blad. Hverken den jeg planterte i staudetrappa eller på baksiden kom iår. Likevel har jeg ikke inntrykket av at den ikke skal være lite herdig..

 

Erysimum ‘Bowles Mauve’ er jeg pinlig klar over hvor den ble av. Den klarte jeg faktisk luke vekk i våres før isen smelt ordentlig.. Slik kan det gå..  Hvis jeg finner den hos en gartner skal jeg prøve den igjen..

 

Den lille pene ‘Gartenzwerg’, ( Delphinium grandiflorum) har jeg prøvd flere ganger før, den klarer ikke overvintre her, ikke en gang i staudetrappa. Den viste dårlig tilvekst forrige sommer og iår er den søkk vekk, slik som den vart hver eneste gang jeg prøver. Så synd, for jeg synes blåfargen er underbar. Lobelia speciosa ‘Fan Scarlet’ fant jeg jo igjen tidlig i våres, en knøtteliten plantebit som jeg da prøvde redde, men nei, den vil ikke være her. Misstenker den havner på samme liste som den røde Penstemon, hvor mange ganger ha jeg ikke prøvd den?

 

Så den siste her, den var vel dømt til å misslykkes, Helichrysum italicum, karriplante, men ikke den samme som bjørneroten, Meum athamanticum,som også blir kallet karriplante. Na ja, Helichrysum kom ikke tilbake, var kanskje heller ikke forventet..

bjørnerot

Summa summarum synes jeg ikke det ble så mange bommerter forrige år, med tanke på hvor mange planter jeg faktisk tog inn i hagen. Återstår å se hvordan årets nyanskaffelser takler H4 her oppe..

1 kommentar:

Maria sa...

Vet ikke om du ser nye kommentarer på så gamle innlegg, Mia, men du var det eneste norske treffet jeg fikk på Erysimum'en. Hadde du den lenge? Har du noen erfaringer med den? den overlevde overraskende i min Hortenshave i vinter,men det har jo knapt vært vinter... Hadde vært fint å vite litt mer.