søndag, september 19, 2010

Tempo, tempo..

framsidan i september 

Tempo i helgen, detta blir min sista trädgårdshelg på flera veckor och då har det väl snart kommit snö. Känner stressen tar mig, så himla mycket som jag skulle ha gjort ute. Men så blir det som det blir, ... Började rensa och klippa bort på framsidan. Fick till och med samlat ihop några av grodorna och satt flera av dom in i boden, men så låter man sig avledas av t ex blåbärsbuskar och tulpanlökar..

vårens tulpaner vårens krokus

Upptäckte ju att jag hade satt in lökar i boden i våras, tulpaner och krokus som stod på fel ställe, eller krokus kan väl aldrig stå fel, men planen var att flytta dom. Satt mig ner och pillade av allt vissnat, trodde kanske att jag skulle sätta dom nu, men boxarna flyttade bara tillbaka in i boden..

stora tulpaner krokus

Men tjälen sätter sig väl inte så tidigt, kanske jag klarar få gjort det i slutet av oktober. Hade tänkt sätta dom största tulpanerna mellan pionerna i Pergolan och dom små vid komposten. Brukar göra det för efter ett par år har dom vuxit sig så stora att dom blommar igen. Krokusen är ju bara att peta ner lite här och där, kanske i dom nya lådorna vid Rosenhagen..

små i blandad storlek

Men så låter jag mig avledas, det finns ju fortfarande så många frestelser som blommar i rabatterna, och en del som fortfarande inte har blommat. Men det har jag ju inte tid till nu, så vidare..

  frösamling

Jag samlar frö, inte av alla perenner men nog har det blivit en del likaväl. Anar inte var jag ska ha plantorna om det nu blir några men när jag först började samla så har jag inte kunnat sluta. Säkert bara för att dom spirade så bra, dom fröna jag fick av Ingegjerd. Dom har förresten vuxit sig till sen jag platerade ut dom i fyrkanten efter Rhododendron. Stockrosorna är störst och grönliljan minst.. Några av fingerborgsblommans små spiror har jag pricklat ut men resten har jag ställt ner i en av lådorna i köksträdgården, dom och alla dom andra frösåddarna som stod intill väggen. Där får dom stå till våren.

Jag började så lite förra helgen, men då satte en regnskur brått punktum för aktiviteten. Man kan ju undra hur det går för mina frö med ett sånt väder..

Studentnejlika, Grekvädd, Gul vallmosøster,... Den här gången strödde jag i varje fall sand över, eller sand är det kanske inte, den är från garageinfarten och tämligen full av väggrus också. Dom decimeterbreda små fälten framför lådorna är precis lagom stora att så i tycker jag, så får jag ju utnyttjat platsen till något nu som det inte ländre är jordgubbar här..

Gjorde det samma idag, lite såjord först, med lite sand, ner med frö och lite mer sand blandad med såjord, så platta till lite. Vattna blev det inget av, det är vått i backen och det kommer fortfarande dagligt nästan något från ovan. Nu har jag sått i alla rutorna bak mot garaget. Salvia, Helenium, ‘Rasselblume’, några geranium och flera andra. Har redan glömt vilka, tur det finns märkepinnar och hoppas tuschen sitter till i vår.. Resten av fröna får jag så inne i vinter..

Borde klippt bort hallonen och beskurit körsbär och morell träd, men, men.. Dammarna är i varje fall tömda men sån i slutfasen var det något annat som kom ivägen. Tänk att det är så mycket mera kul att ta fram än att plocka undan.. Gräset får i varje fall stå ute ett tag till. Dom som står i krukorna har jag tänkt ha i boden över vintern. Hoppas det går bra..

Så var det chilipepparen och olivträdet som fick ny jord och vistelse inne. I samma släng fick ‘farmors’ lilja och Clivian som stått  ute i sommar också ny jord. Så var det alla Hoya som väntat på den samma behandlingern, så.. så.. tempo, tempo..Jöjje mig, det låter ju som om livet vore över på mig. Jag ska ju inte vara borta såå länge och jag kan ju fortfarande gå/ halta runt och studera allt, ta bilder.. Så varför stressar jag. Idag fick jag ju till och med se Razzelblomman (Rassleblume på tyska, det fastnade liksom direkt det namnet) blomma utan att vara regntung.

Catananche coerulea 'Major'

7 kommentarer:

Bea sa...

Åhh...så flitig du är! Jag känner tempot i din text :) och förstår att du har snart vintern emot, men så brukar den göra sitt inträde hos mig också vid medlet av oktober.
Men vid den tidpunkten är de tinget roligt att jobba i trädgården pga av kylan.

Vilken fantastisk ordning på fröinsamlingen - beundransvärt!

Ha en fin vecka!
Kram / Bea

Vilt og vakkert sa...

Heisann Mia.... stopp et tag.... jeg blir stressa bare å lese alt hva du har gjort, alt hva du skulle ha gjort, alt hva du vil gjøre.
Du, haven deres/din er FLOTT, ser rent ut som et havemessehave!
Nå må du N Y T E hva du har gjort ;:OD)
Ikke misforstå meg, jeg prøver bare å gi deg god samvittighet til å slappe litt av!
Det du nevner løper ikke fra deg, og vinteren kommer ikke ennå ;:OD)
Natta - sov godt!
I morra skal jeg til ditt hjemland på seminar.
Kanskje det blir første dag uten innlegg på min blogg, hvem vet?

Stephanie sa...

Hello Mia, how was your weekend? Love to drop by to see the progress of your wonderful garden. You are still planting bulbs? Oh wow I hope it will grow flowers soon. When that time comes, you will have a pretty Autumn garden!

Mari Anne sa...

...det verste du kan ha i en hage er ikke ugress, men dårlig samvittighet...

Jeg skal innrømme at jeg også får det travelt når høsten kommer. Da blir det de enkle løsningene og de viktigste oppgavene.

Gunilla sa...

Jag kan förstå att du har mycket att göra. Så och plantera innan vintern men fint blir det till våren när allt kommer upp.

Vilken ordning du har med dina frölådor.

Ha en fin dag
kramen/Gunilla

Margrethe sa...

Du har rett Mia! Det er kjekkere å plukke fram enn pakke bort. Og jeg utsetter det så lenge jeg kan. Men til helgen får også jeg begynne. Så fort som hos deg går det nok ikke. Du er jo så målrettet, og har nok mye mer disiplin enn meg. Men begynne skal jeg.
Nyt høstdagene.

sweetbay sa...

Your garden is looking lovely! It has a Secret Garden/ oasis quality about it.