torsdag 30. september 2010

Nepeta grandiflora ‘Dawn to Dusk’

 

En av mine eldre stauder er denne Nepeta grandiflora ‘Dusk of Dawn’. Jeg her så søkt navnet på denne men så fant jeg den i en av mine gamle plantelister. Så gammel er den ikke heller hos meg, jeg har notert meg at jeg kjøpte den i 2005, da jeg startet opp med å bygge Lunden, planterte den sammen med noen vanlige blå kattemynte.

Nå som jeg først fant ut hva det er så er det jo åpenlyst, den minner jo virkelig om en Nepeta, bladen har jo liknende duft til og med. Ikke er den særlig lettfotografert for en amatør heller, oppdaget at gjennom sommeren har prøvd et utall ganger..

 

I hvert fall; Nepeta grandiflora vil ha full sol, skal bli ca 40 cm høy, hos meg har den blitt høyere enn så, og blomstrer i juni – august.

Når jeg ser blomstrene slik sammen med Nepeta faassenii ‘Six Hills Giant’ som jeg planterte på baksiden ifjor så ser jeg det jo godt. Denne blå kattemynten tilhører visst ikke heller mine favorittmotiver, den er ikke med stort blant bilder den heller..

Må vel nesten si det samme om denne kattemynte, Nepeta faassenii, som jeg planterte iår. Den ble jeg tvungen til å gå ut og fotografere nu i høstsolen. Den satt jeg her nå i sensommer, for da jeg kjøpte den tidligere i sommer kom plasserte jeg den i den store staudebeddet på forsiden, der ble den fort borte under bladverket til de andre staudene. Dessverre har naboens katter alle rede oppdaget denne, den kalles da kattemynte, så fremtiden er nokk så uviss. Den jeg hadde i staudetrappa gav tilslutt opp da den bestandig ble jevnet til bakken av kattene…

( oppdaterer plantelister..)

3 kommentarer:

... sa...

Jeg synes bildene dine av kattemynten var flotte, du lar den komme helt til sin rett. (Og det er ikke lett å ta fine bilder av kattemynte).

Takk for kommentar :) Den gule blomsten er krypsoleie, et leit og spredevillig ugress. Vi har nesten mer krypsoleie enn gress i plenen...

Riktig god bedring etter operasjon :)

Vilt og vakkert sa...

Heisann! Herlig krydder. Jeg hadde en tittel på en post ferdig planlagt; kurven full av krydder -og urter i olje, men gidder ikke gjøre den ferdig før vi drar. Håper plantene står oppreist til vi kommer tilbake!
Og bildet fra i dag - er ikke der, for det er ikke tatt!
Glemte å ta det i dag tidlig i kaoset før jeg skulle på bussen med elever til Oslo. Sendte en sms til Herren om at han måtte ta det for meg, men han har ikke sett meldinga mi. Været i morra kommer forhåpentligvis til å bli som i dag. 1.okt duger vel like bra som 30. sept!
Ha det godt - kram ;:OD)

heidi sa...

Her kjenner jeg meg litt igjen... jeg vil også gjerne vite navnet på alle plantene jeg har rundt omkring i hagen min...

Jeg samler lapper, lager systemer, arkiverer og dokumenterer.... men på hundre forskjellig måter og plasser. Derfor er det ikke så lett å finne det igjen når jeg trenger det, det dukker helst opp når jeg leter etter noe annet.

Bloggen er en plass jeg dokumenter, dagbøker, permer og album like så... en vakker dag får jeg nok også oversikt skal du se. ;o))