søndag, juni 12, 2011

Hva er dette??

Pinse begynnte med den etterlengtede turen til Kongsberg Hagesenter. Der fant jeg et par lekkerbisker i tillegg til det jeg var ute etter. Blant annet denne hvite stauden. Men som synes har jeg klart å ta et eksemplar med kun halve etiketten, hvilken uflaks, for jeg husker ikke hva dette er. Noen som vet? Sortslisten er finnes her og det nærmeste jeg kommer er  Galium odoratum, men når jeg googler ser den blomsten litt annerledes ut. Men det skal være en bunndekker, så pass står fortsatt på lappen, er dette Myske..

Fangsten ble disse, det kunde godt blitt mer men på tur med mannen så begrenser seg innkjøpen.

Sysyrinchiu angustifolium, Sivlilje, satt den rett ved siden av steinhaugen.

Primula vialii, Orkideprimula, plantert i staudetrappa.

Sanguisorba officinalis ‘Tanna’, Legeblodtopp. Litt større enn de jeg har forsøkt så i løpet av siste halvåret. Idag har jeg fått priklet tre små frøplanter over i potta, men før de blir så her store… om noensin..

Årsaken til turen var disse to. Vaccinium vitis-idaea ‘Koralle’, Tyttebærplante. Jeg kjøpte like så godt to med en gang. Hadde jeg hatt mer plass så hadde jeg sikkert kjøpt flere.

Disse skal plantes i surjord, rhododendronjord, sa tanten, så jeg måtte tømme to av disse ‘fakken’ i kjøkkenhagen og fylle opp med ny surjord. Nå ser jeg spent fram til blomstring og bær.

Så dette, en nekkrose, endelig. Den jeg hadde en gang overlevde ikke forrige vinter i boden så nå håper jeg at jeg klarer holde liv i denne og at den viser meg sine blomster. Denne er selvfølgelig satt ner i dammen.

Fredag regnet det og lørdag og. Men idag har det vært fint vær og sneglene synes å like seg ute sein kveld. Idag har jeg funnet hele 8 stykk!! Men det er slike, store som de andre ekle sneglene men denne er helt lys på undersiden. Hva er dette ??

Denne dog er en riktig søtnos synes jeg. Når jeg finner slike vesen i hagen kan jeg jo ikke skade dem. Synes denne er helt sjarmerandes. Håper den blir en stund, lavendel har jeg godt om så jeg kan da dele med meg..

10 kommentarer:

LindaLunda sa...

Den översta plantan är ett (svensktt namn) Amerikanskt hönsbär (Vetenskapliga namnet är:Cornus canandensis)

http://www.tradgardsdraken.blogspot.com/

Linda

Marit sa...

Det hadde vært hyggelig en gang om vi kunne møttes og tatt en tur sammen til Kongsberg Hagesenter. Jeg kjenner hun som driver hagesenteret og det er alltid hyggelig å slå av en hageprat med henne. Hun har mye fint der ja.
De sneglene er den orginale svarte skogsneglen som har vært i Norge i ualminnelige tider. Jeg har den her jeg også. Den er harmløs i forhold til Iberiasneglen, selv om den spiser litt på planter den også.

Marit sa...

Jeg lurer på om den som er hvit under er en han eller hun snegle? Jeg har også sett to forskjelige her.

Bea sa...

Hej!
Oj, så många spännande sorter du fann på plantgården!
Jag har dessvärre inte varit en enda gång i år ännu, men kanske får jag tid så småningom när alla plantorna är ute i rabatterna :)
Fyyy...för sniglar!!
Må gott!
Kram /Bea

Marita sa...

Skogsneglen du har funnet er helt harmløs og vitner om at det er sunt miljø. Når de sorte blir borte er det de brune du finner....
De hvite blomstene øverst minner om Skrubbær - som jeg fant i dag på skogsturen. De minner om hverandre i allefall.

Gunilla sa...

Vilka fina plantor du köpt.
Det blir nog riktigt snyggt när de har kommit på plats.
Sniglar är ju inte så trevliga att få bland bladväxterna de gör så fula hål i dem.
Näckrosor är ju så otroligt dekorativa i trädgårdens vatten.

Ha en fin fortsättning på veckan
Gunilla

Lisa sa...

Mm, är ibland enklast att inte ha med guben på blomsterjakt = ) Fina plantor fick du med dig i alla fall.
Håller med de övriga, svart skogssnigel är ok, men de kan smaska de också.
Ha en mysig måndag och var rädd om den fina larven!

November- symra sa...

Den søte planten planten ligner på hønsbær som er å finne ute i skogen, her omkring. Mulig dette er en foredlet og større variant, eller som Linda Lunde sier en amerikansk type. Veldig søt i blomst og veldig dekorativ med røde bær om høsten. Tror aldri vi som barn spiste bærene, da de var melete.

Tullik sa...

Heisan !! Mange fine planter her ja. Blir nesten litt trist av at den vanlige svarte skogsneglen blir ukjent.... Som andre har kommentert er det den som var vanleg før den brune kom.Hos meg er den brune mest ukjent og takk for det.Her er det den svarte skogsneglen og andre små lyse snegler som rår. (Heilt harmlause er vel skogsneglen ikkje....har no sett dei eta opp td. tagetes...men konkurerer heldigvis ikkje med den brune på den måten.)Ha det godt !!

Anonym sa...

I norge kaller vi denne blomsten ( den kvite) for skrubbær eller Kjerringskrubb i Trøndelag