torsdag, juli 07, 2011

Oppdatering fra terrassen (del 1)

Rådyrstunge, Panicum clandestinum, vokser og er nå mer enn synlig over pottekanten. Dette grass er blandt det siste som spirte av mine sådder. Gresset skal være herdig her, men dessverre spre seg med utløper. Jeg som hadde planer om å plantere det ute et eller annet sted til høsten. Kanskje rent ut av lage noe av mine planer her. Lurer om man ikke kan grave ner noe som hindrer at den sprer seg så mye?

Pampasgress, Cortadelia selloana, selvsådd, vokser den og. Langt ifra sin sluttlige høyde og blomstrende vipper, men den vokser. Denne er ikke herdig hos meg, liker ikke kulde under minus 15 grader, så denne må jeg nok finne en annen overvintring for.

Krattlodnegrass, Holcus mollis ‘Albovariegatus’, et grass jeg kjøpt i våres. Denne skal kunne være herdig her, så en liten bit har jeg alle rede plantert ved dammen, ser ut at ta sig der og. Sprer seg også litt med utløper.

Prydnadshirs ‘Will Scarlett’, Setaria macrostachya, til slutt vokser her en tust. Denne er vel å betrakte som en ren ettårig plante som alle andre kornsorter, men kul er den. Tenker forsøke spare frøene om som blir til neste år. Denne vil nok gjerne ha hatt litt mer sol for fargens skyld.

PARAPLYGRÄS 'Tellymasts' - Chloris trunctata

Paralplygräs 'Tellymasts' - Chloris trunctata, håper jeg skal bli en tuff gressplante. Enda viser den ikke tegn på paraplyer men den vokser. Denne har jeg liten tro på at jeg klarer overvintre, så hvis det dykker opp noen paraply får det bli frø.

Så Kolvhirs ‘Lowlander’, Setaria italica, denne kom med kolber veldig tidlig. Den skal vel egentlig bli ca 90 sm høy, men det lurer jeg på om det noensin kommer skje. Det ser mer ut som om den anser seg ferdig, frøne er jo der, så jeg får kanskje være glad så lenge den er grønn?

Myskgräset,  Hierochloe odorata, vokser som bare den. De små tustene er et minne blott. Satte en tust ved dammen og da denne skal være herdig. Håper det. Ved dammen har jeg sett at nabolagets katter gjerne tygger på stråene så den smaker kanskje godt? Den skal ha en duft av vanlije, må gå ut og sniffe litt… ikke så sterk duft men med litt fantasi er den der..

Kärleksgräset,’Purple Love Grass’, Eragrostis spectabilis, byr kanskje ikke på den spectakulære blikken, men jeg hadde lite tro på at den kom  å ta seg i det hele tatt. Derfor satte jeg to tuster i en potte med en liten tufs rådyrsgras, for at det kanskje i hvert fall skulle bli noe i potten. Men nå vokser gresset så jeg må nok fjerne rådyret og plante det et eller annet sted i hagen (egentlig vet jeg alle rede hvor..). Gresset skal være herdig stod det på frøpåsen men jeg skal si jeg har mine tvivel.

Hva skjer egentlig med grass som plantes for tett. Jeg syntes myskgrasset hadde så små tuster at jeg satte flere i denne potten, det resulterte i et villnis av små tynne blader, ikke likt i det hele tatt den potten som kun fikk en liten gresstufs ved planting..

Gråskjegg gresset, Spodiopogon sibiricus, som jeg kjøpte to av for å ha i de høye pottene på hver side av peisen, har strekkt på seg, men de skal bli mye høyere. Disse satser jeg kaldt på vil være herdige og kunne overvintre i disse potter. Planten heter da noe som minner meg om Sibirea!

Gojibæren som jeg satte her på terrassen har begynnt skjyte nye sideskott på de tre lange stenglene som var ved utplanting. Spørs om det ikke ender opp som en liten buskvekst innen sommeren er over. Gojibær ble det jo fler planter av, jeg har satt noen på friland i kjøkkenhagen også, mot garasjeveggen. Spent på herdigheten..

Honningsbusken, Melianthus major, i denne potte satte jeg en plante. Den var jo så liten så jeg satte tre i en annen større potte. Spørs om den ikke må deles etter hvert. Denne regner jeg med må overvintres inne i boden.

‘Liljepalmen’ Eucomis, fantastisk, elsker alt ved planten, bladen, stilken, blomsten.. Denne återkommer jeg til.

Under bladet skymter Oryza sativa, det gresset som lovde mest av mine frøsådder i vintres. Det har ikke likt å komme ut i det hele tatt. Hvor er mitt mørkrøde, nesten sorte gress jeg drømte om??

7 kommentarer:

Snäckskalsdalen. sa...

Oj, så många fina gräs du har! Hur övervintrar du dom, tro, jag ser ju att dom står i krukor så kanske får dom komma in eller är det milt där du bor....läcker som bara den i alla fall.
Agneta kram

Ina sa...

Du har virkelig mange fine græsser. Det ser godt ud :-)

Tullik sa...

Heisan. Det var ei imponerande samling av gras-sorter. Og eg skjøner at dei ikkje slutter å overraske deg heller.. Så kanskje dei overrsaker på herdighet også. Spennande, Mange flotte tuer synest eg. Ha det godt.

Hilde sa...

Flotte bilder. Veldig dekorativt med gress i potter :)
Det er litt av en samling du har!

Helene sa...

Du verden som det spirer og vokser hos deg!! Du har litt av vært å stelle med:o) Du kan vel ikke reise vekk på ferie i sommer, hi hi! Du er virkelig flink og entusiastisk:o)

Heleneklem

Mari Anne sa...

Min Oryza sativa vokser også sent, men den er vakker og neste år tror jeg at jeg vil starte den litt tidligere og gi den litt mindre krukke enn jeg har gjort i år.

Tips til gress som sprer seg: Grav ned en stor potte/bøtte som du tar ut bunnen av og plant i den.

Margrethes hus og hage sa...

Så mange flotte gressorter du har! Du må ha litt av en hage med så mye fotte planter!
Hilsen Margrethe