torsdag 14. juli 2011

Faktisk enda en solskinnsdag!

Ja, faktisk enda en sommerdag. Jobbet, men, - so what? Føles godt med blå himmel en gang iblant. Blå, nesten himmelsblå er også denne blomsten. Jeg har virkelig vurdert om denne plante skal ha livets rett og faktisk fjernet en del. Men blomsten er jo skjønn.

Cikoria, icerbita alpina, den planten som så lett forvekslets med en løvetann. Ikke nå lenger. Selve planten er over en meter høy og så bred at den tar opp en stor plass. Denne hadde jeg satt ut sikkert 40 frøplanter av i hagen. Nå gjennstår ca 10 stykk. Det er mer enn nok. Har hatt lyst å hive planten lenge men har ventet, takk og pris, på i hvert fall å få se blomsten.

 

Det synes ikke så godt på bilder men det er de lange sprøten i midten som er cikori. Virkelig ingen pryd her uten blomster.. Nå håper jeg at det blir fler blomster som kommer med en gang på stenglene, hittils har det vart nok så spredd blåfarge, da blir den nok en praktfull syn.

Ikveld har jeg lagt nederste trinnet i staudetrappa litt større. Fant noen stein som kunne bli kanten mot plen. Flyttet på noen planter, la andre stå (håper det går bra) med ny jord oppover stengelen. Så fikk jeg satt ner noen av frøsåddene. Jeg har alldeles for mange som burde få plass et eller annet sted, men plass finnes nesten ikke. Her fikk jeg satt en Heuchera ‘Grean with Dark vein’, Geum chiloense ‘Mrs Bradshaw’, Potentilla nepalensis (en rød) og Hagestikle (Eryngium planum). Dessuten flyttet jeg hit tre frøplanter av Knautia macedonica. Den planten er så flott og frøsår seg villigt så det er liten vits å plukke frø og så til en annen gang. Denne Macedoniarødknapp er blant det beste jeg vet blant staudene men den er plantet ved Trattorian under tørkestativet, det går da ikke, den blir så alt for høy.

Igår fjernet jeg noen av de staudene jeg har godt om i det andre hjørnet nederst i staudetrappa. Hit kunne jeg da også flytte noen rødknapper, blodslirekne (persicaria amplexicaulis og gullknapp (Cephalaria gigantea) og en sort stokkrose. Fjernet tre stauder, satte dit fire. Det går da bra, eller? Blir sikkert trangt..

Jeg vet jo at jeg i begynnelsen av hagen, for mange år siden.. kjøpte en god del liljer. Men jeg synes like vel det er litt forunderlig når jeg graver bort noe stauder at jeg nest inntil hver gang finner dem. De kommer jo ikke opp og blomstrer. Aner ikke hva dette er. Får finne et sted å få satt dem imorgen..

3 kommentarer:

Helene Orskaug sa...

Så hyggelig at du endelig har fått litt sommer!! Hvor har du fått din Cikori fra? Jeg har sett den vokser villt i Danmark, men ikke i nærheten her jeg bor... Jeg synes den er så vakker!!

Heleneklem

Mari Anne sa...

Jeg leste en gang at mange av liljene trenger lang sesong for å legge på seg nok til neste års blomstring. Det kan tenkes at manglende blomstring skyldes noe kaldere og våtere somre enn det som er liljenes "hjemme". Jeg tipper de kommer opp, men at du ikke legger merke til bladene innimellom alle de andre plantene. Jeg har vurdert å forkultivere og forlenge sesongen i drivhuset om høsten. Jeg vurderer fortsatt.

Åshild sa...

Jeg var også på jobb i går, men jobbet ute i hagen til nesten 23. Deilig. Det er sånn sommeren skal være. I dag er grått igjen, men i morgen skal det visstnok bli en praktdag.

De liljene jeg har plantet, de kommer opp igjen.