fredag 22. juli 2011

‘Svartlista’

Astrantia major ‘Lars’, har man en har man etter få år hundre. Jeg har fjernet en drøss av disse idag, sammen med andre ‘allmindelige’ hjemmifra, men sant å si blir den ikke like rask for stor for den tildelte plassen.. ‘Lars’ er brutal, kraftig rotvekst som kvever de andre plantene i sin nærhet, og frøsår seg noe så voldsomt.

Det er ikke det at jeg ikke liker Astrantia men jeg trenger jo ikke ha dem så tett som hver annen meter på fremsiden, ikke i staudetrappa heller..

Det samme med strandkattehale, Lythrum salicalria, visst er den flott, en her og en der, men etter femten år med deling så er det helt enkelt for mye av det gode..

Og rosenkragen, så vakker og lyser så opp når den blomstrer, på lange tynne stengler som legger seg nerover bedet ved første regnvær. Hvor mange har jeg ikke av dem? Fire femtedeler er tatt vekk nå..

Astilbe, liker så godt den røde fargen nå som den kommer i midten av juli. Liker den så godt at avstanden ikke er stort mer enn meteren på den heller, hvis ikke enda kortere avstand. Ikke nå lenger, jeg har fjernet halvparten av dem i hvert fall. Røttene til Astilbe bilder en hard klump så det er ikke rart jeg fant en og annen liljeløk idag og..

Så er det Campanula persicifolia, Fagerklokke, den tar plass den og, fager må så være, idag har jeg tatt vekk minst et trillborlass med disse, og mange er enda kvar. Pussig at jeg ikke har fler enn to av den hvite når jeg har så mange av den blå..

Campanula lactifolia ‘Prichards variety’, først er den så liten, kun ca 50 cm høy, og letthåndterlig. Siden, etter noen år er den pløtslig langt over en meter og ikke lenger mulig å hålle styr på. Tenker 2 – 4 planter kan være mer enn nok i min lille hage…

Hvis en ikke deler røttene på Veronica gentianoides veldig ofte, blir både blad og blomster mindre og mindre etter hvert. Hvis man deler de ofte blir plantene fler og fler. Og når den blomstrer på forsommeren er den fantastisk, ikke mye annet som blomstrer da. Men jeg tror jeg kommer å oppskatte dess blomster enda mer nå som jeg har fjernet, ja… massevis..

Trollius, disse gule fyrverkerier i hagen i begynnelsen av juli. Hver gang jeg ser dem blomstre får jeg lyst å finne frem maleskrinet. Simpelten elsker denne varme gulfargen, med de små tufsene i midten. Men hvor mange trenger jeg. Kan like vel ikke beundre fler enn en av gangen..

Hemorocallis ‘Fulva’

Hemorocallis ‘Stella D’Or’

Vanlig daglilja… Topper jeg sen listen med blå Iris, koreaskjegg, hvite alpeaster.. Idag har jeg fortsatt med komposttømmingen i solværet som vart, et herlig svettig jobb. Men jeg hadde ikke egentlig planlagt å flytte eller fjerne bortemot hver eneste plante i staudetrappa men nå er jeg snart i mål. Litt vondt i hjertekroken gjør det da, når man hiver så mange flotte og brukbare stauder, men er der ikke plass, så er der ikke plass.. Ville vel egentlig trodd at etter alle planter jeg slengt så ville det blitt litt tomt. Men, langtifra, sliter fortsatt med å finne plass til mine frøsådde Chrysanthemum.. Får vel hive litt til da..

4 kommentarer:

Åshild sa...

Mine blomsterbed er så nye at det er først nå det er blitt behov for å dele staudene. Det har jeg tenkt å gjøre til våren.

Du har tatt noen flotte bilder av Stjerneskjermen, og jeg er fristen til sette den på lista over planter jeg skal skaffe meg.

Malgorzata Ingstad sa...

Flott, fargerik blomsterserie, Mia. Nå lever vi i hagen, gjør vi ikke?

Margot sa...

Visst är det så att vissa växter brer ut sig alldeles för mycket och det fungerar inte så bra i en liten trädgård! Stjärnflockan tog jag bort helt för några år sedan eftersom bladen blev så fula hela tiden, men nu har den dykt upp i rabtten i år igen. Vissa växter är envisa:)
Ha en fin dag!
Kram Margot

Snäckskalsdalen. sa...

Och när mina gör så, då delar jag och planterar i min lilla lilla egna plantskola och så får vänner familj och bekanta komma och plocka med sig.....Du har så många fina blommor i din trädgård.
Agneta kram