lørdag, juli 09, 2011

Nye roser i stedet for peoner..

Så, ute raser dagens andre skikkelige regnskur, det er ikke måtte på hvor mye regn vi skal få i sommer! Men mellom skyfallen har jeg fått tatt vekk peoner. Begynnte egentlig igår, men gjett hva, jo det begynnte høljeregne så jeg gav opp. De resterende peoner som enda blomstret står nå i en vase på kjøkkenbordet og ser praktfulle ut.

Her under plommetre står nå tre av dem. Litt skyggefullt og våt jord men jeg håper det fungerer. Noen blomstring blir det ikke på noen år, det er jeg klar over.

To har jeg satt her mellom steinene, bak den lille hekken på forsiden. Sikkert ikke heller den beste av plasseringer men, men..

Så satte jeg en bak epletre (Lobo), denne er vel den som kommer trives best tenker jeg og det er sikkert også denne jeg kommer å irritere meg over etter hvert som den legger seg utover alle andre planter.

Bare må, i epletre vokser en kroll lilje som steler min oppmerksomhet..

Så her åpent ser det ut nå uten peoner. Men faktisk er det fortsatt en liten og en stor igjen å flytte på.. Men det skjer ikke før jeg har fått hjem fler liljer jeg vil ha. Gårdagens ‘fangst’;

  • Blue Parfum. Storblomstret tehybrid, buskrose. Lila blomster med duft. Men herdig? Aner ikke..
  • Alexander. Storblomstret, Orangefarget rose med svag duft. 
  • Lykkefund, den hvitblomstrete, tornfrie klattrerosen men god duft. Denne skal også tåle skyge.

Jeg irriterer meg litt for de dårlige merkelappene som ikke forteller stort. Ikke om det er en busk-, stilk-, eller klaserose. Ikke sier den noe om herdighet heller. Alexander, hva er det for en rose? Kjøpt på BoGrønt, nettet sier litt mer; Alexander, Rød/Orange, 90/H3
,Harkness (1972) Orange, halvfylt bl, rem, fin til snitt

Ja ha, så har jeg klart få kjøpt en stilkrose, igjen.. Plasert på hjørnet forran Åkerø eple.

TIl venstre om Alexander fikk jeg satt en av den to siste Clematis fra bestillingen (den siste viser forsatt inget tegn til liv..). Dette er Clematis viticella Eetika. (en lysrosa Clematis.)

‘Blue Parfum’ skal i hvert fall være en buskrose, men dessverre kun herdig zone 3 leser jeg på nett. Enda jeg spurte om den gikk her (kjent zone 4/5.. skuffet ). Satte den litt dypt og krysser fingrene. Selve blomsten ser ikke ut å like regnet heller. Dette kan jo bli spennend.

Akkurat nå ser den litt liten og pjsukete ut der den står mellom høye liljer. Plasserte den helt på hjørnet av spireahekken, forran den rosa som jeg akkurat nå ikke husker navnet på.. Sistnevnte liker seg sikkert også bedre nå uten en stor skrymmende peon forran seg.

Altså, vekk med to peoner, ner med to roser og en Clematis. Håper innerligt også jeg får plass med noen fler liljer her..

Så ved siden av der igjen, til venstre om ‘Eetika’ fjernet jeg også en peon og flyttet min klattrerose Corall Dawn fra Lunden. Sikkert ikke det lureste å gjøre i juli, men det regner så ofantlig mye at det i hvert fall ikke er noen fare for uttørking.

Verre er det nok med de tre knoppene hun har, de ramler nok av nå etter flytten. Men hun trivdes ikke noe godt i Lunden, har aldri gjort det, så nå forsøker jeg her..

Så midtenpartiet. Helt i midten står New Dawn, som frøs forrige vinter. Nå inne på andre sommer synes den i hvert fall. Til høyre om den har jeg fjernet peonen og satt ner en annen rose fra Lunden. Den som stod mot espalieret bak morellen (mot staudetrappa). Jeg klarer ikke helt finne ut hva det er, men rosa er den mener jeg. Tror faktisk det er den sammen som ved siden av Pergolan. Til høyre om New Dawn står fortsatt en liten peon igjen. Den skal som sagt vekk, den og.

Så veldig stor og kraftig er den ikke og egentlig burde jeg sikkert heller lat den seile sin sjø i Lunden og kjpt noe nytt her, men jeg er litt sta og egen – løpet er ikke kjørt så lenge der er liv! Det samme gjelder Clematisen ved siden av. Den liker sikkert at jeg fjernet den store peonen den og.

Her sto rosen i Lunden. En lykkelig oppdagelse når jeg fjernet den var å se at det faktisk kommer små grønne skott på Clematisen viticellla ‘Karuu’ bak. Den var jo en av dem som hadde litt grønt når jeg plantet den men de bladen ble fort borte.. Her plantet jeg ikke noe nytt. Geranium cantabrigiense som står her fyller godt den plassen til vanlig.

Denne gule rosen er et eksempel på stahet. Den har jeg flyttet noen ganger. Planterte den i utgangspunkt til venstre i rosenbuen jeg hade forran ingangsdøren, siden har den fått flytte litt. Nå begynner den trives her, har mange knopper. Jeg mener å huske på at det er Lichtkønigin Lucia, men jeg skal ikke si for sikkert før den blomstrer..  Bak denne skymter gårdagens siste innkjøp, Lykkefund.

Lykkefund. Denne har jeg velat ha lenge, men kanskje ikke her? Jeg håper jeg ikke angrer meg, men jeg husker fortsatt hvor pass stor og skrymmende ‘Polstjerne’ en gang var i den rosenbuen foran døren.. Na, pytt,pytt, jeg ser frem mot neste års blomstring. Helt i hjørnet, til høyre om Lykkefund har jeg planer om enda en rose, men da vil jeg ha en buskrose.

Så står det fortsatt en stor peon kvar her forran døren. Den skal også vekk. Her har jeg også lyst på buskrose, men hvordan det går sammen med all snø vi måker over her om vinteren blir ikke lett å si. Sammen med den lille peonen til venstre om New Dawn kommer jeg til at jeg fortsatt har plass til tre roser – jippie! Nå håper jeg bare jeg finner noe riktig lekkert. Jeg må bare huske på at jeg har ca 15-18 liljer også som skal flytte hit til Pergolan til høsten..

 

Og slik har våres sommerhimmel i stort sett sett ut mer eller mindre hele sommer.. men det gir jo prima muligheter for rosenplantering i juli..

9 kommentarer:

New Dawn sa...

Så flott og velstelt hage du har. Lykke til med rosene, håper du får stor glede av de :-)

New Dawn sa...

Så flott og velstelt hage du har. Lykke til med rosene, håper du får stor glede av de :-)

krepsemor sa...

Mia, jeg trodde ikke du hadde plen igjen, men nå ser jeg jo at det har du! Det er en ønskedrøm med veldig lite plen =) Nydelige martagonliljer! Jeg var på Plantasjen i går, men de hadde ikke! Det bare MÅ jeg ha....Akerø epler er de beste eplene som finnes! Nydelige!
Lykkefund har jeg, og har aldri angret på det kjøpet. Det beste av alt = Ingen torner...Hater torner, derfor lite roser her =)

Mari Anne sa...

Jeg er veldig glad i min Lykkefund, men den blir stor, veldig stor. Hos meg er den 3-4 meter. Det er litt av en jobb å være plante i din hage. Nærmest pendlertilværelse.

Vivi sa...

Lykkefund er en flott rose. Den jeg har vokser meg nesten over hodet.
Å flytte rundt på planter i hagen er en del av de å ha hage, og jeg holder også på slik!
Vi må passe på mellom regnskurene :-)

Marit sa...

Mange flotte roser du har kjøpt deg. Ja, jeg også irriterer meg grønn over dårlig merking av planter. Det burde være en selvfølge at alt er merket med rett navn og herdighetssone.

Hagealven sa...

så flott og frodig du har det i hagen din! Jeg håper peonene kommer til å trivis - og selvfølgelig de ny rosene også! Kjempefine roser!! Og jeg er enig - alle planter burde være plantet ordentlig!!!
Ønsker deg en fin søndag!
Sommerklem fra Hagealven

Snuffeldyret sa...

På Hagegal heter jeg Snuffeldyret, akkurat som bloggen..

Bille sa...

Alltid kjekt å se bilder fra hagen din! Du har så mange frodige krinker og kroker, og det ser riktig godt planlagt ut. Jeg er ingen ekspert på verken peoner eller roser, forstår frustrasjonen med peoner og regnvær. Men mest av alt er det jo kjekt med litt forandring :-)