onsdag 27. juli 2011

Også Lunden har fått gjennomgå..

Jeg tok nok i skikkelig men nå er det gjort. Nå er det kun vårkjærminne som vokser på baksiden av espalieret. Alle stauder som var her, som campanula og astrantia er nå fjernet de og. Noen av Monardaplantene er flyttet til forsiden og jeg har tatt vekk alle Lavendelplanter som var her. De ville uansett aldri bli riktig fine, litt for lite sol antar jeg.
Jeg oppdaget her om dagen at buskrosen Maidens Blush, faktisk er planter forran espalieret og ikke ved siden av, så nå har jeg klippet vekk alle tynne skudd, som like vel hade blomstret over og spart fire kraftige som jeg har bunnet opp. Hivs dette er en lur måte å klippe en buskrose eller ikke aner jeg ikke men fint ble det. Kunne fjerne mange støtter også..
Inntil den ytterste kanten på espalieret fant jeg en gammel Clematis som jeg trodde hadde dødt. Nå med litt mer luft og lys så kanskje den kommer seg igjen. Husker ikke hva det kan være, så det kan bli spennend å se, neste år kanskje..
Fordi det ikke var noen Clematis der planterte jeg en C. ‘Blekitny Aniol’ på baksiden av rosen, men jeg burde ju ha skjønnt at det var litt for mye skygge, mørker faktisk, for at den skulle trives. Den har jeg gravd opp og festet til morellen ved garasjeveggen i Lunden i stället. Håper den tar seg for det ville vært stilig med blå blomster opp i trekronen..
Heuchera hybrid ‘Petite Pearl Fairy’ ble flyttet fra baksiden (hvor den var helt inneklemt og ikke syntes lenger..) og satt i hjørnet mot garasjet, der synes den godt. Den fikk følge av en frøsådd H. ‘Grean with dark Vein’.
Ikke særlig stor og tuff nå men det skal den bli etter hvert. Jeg fikk en del planter av frø jeg sanket i høstes, så helt umulig å spire er den ikke. Må huske på å ta frø fra alle de andre og..
Hun som aldri får bestemt seg og lar sine planter bestandig være på flyttefot – det er meg. Heucherella ‘Brass Latern’, fra overst i staudetrappa, fikk betraktlig bedre svingrom her nå og plassert mellom de to blåsvingeltuene, Festuca glauca, som hadde ‘begravet’ Petite pearl.. ser det helt smash ut synes jeg.
Så er det fortsatt noen Monarda kvar og en del liljeløker. Noen som blomstret og andre småløk som sto der.  Men Monarda, egentlig hadde  jeg jo anisisop der. Kanskje jeg tar feil, eller.. mulig den ble borte?..
Først igan tok jeg vekk de plantene jeg ikke vil ha i kassene også. I den venstre vil jeg gjerne ha en høstanemone, de skal tåle halvskygge/skygge men jeg er enda usikker på om det er lyst nok.  Uansett er jeg sikker på at det ikke forblir tomt særlig lenge..
Denne kassen vart jo full før jeg rakk snu meg. De to Tiarella som jeg bestilte på nett i våres har hatt en litt trang tilvaærelse på baksiden, spesielt T. ‘Candy striper’ tok seg aldri helt opp. Nå er de flyttet hit, håper de trives bedre her..
Den andre siden av Lunden er jeg ikke helt ferdig med enda.. Jeg har fjernet Lavendel der også, men er ikke helt sikker på hva jeg skal sette der i stedet. Det er jo ‘baksiden’, skyggesiden av espalieret og det får ikke være noe stort eller omfangsrikt..

6 kommentarer:

Marit sa...

Så mye du får gjort i hagen din. Det kan være lurt å fjerne alle disse plantene som får så mange frøplanter. Jeg har flere astrantia selv, men synes de er så fine også.

Åshild sa...

Jeg innser at jeg skal gå mer drastisk til verks enn jeg har gjort.

Ja takk jeg vil gjerne ha Astrantia. Jeg har sett at du bor høyt over havet. Jeg bor på flatbygdene. Men det trenger ikke vært så langt mellom oss likevel.
du kan sende en epost til ashild.woldstad@broadpark.no

Mari Anne sa...

Hvis du mangler en isop kan det hende at du har luket den bort. Den ligner veldig på brennesle. Skal jeg sende deg en? Har både den vanlige og en med limefargede blader.

Stein sa...

Det ser jo kjempefint ut! Godt med slike opprydninger en gang iblant :-) Da ser en jo plutselig planter som ellers kom i bakgrunnen og lignende :-)
Ha en fortsatt riktig fin sommer!

Suss o Kai sa...

Ja ibland får man ändra om även i trädgården :) så snyggt du gjort Kram Suss

Lisa sa...

Vilket jobb! Snyggt blev det iaf. Jag fattar inte hur du får plats med så mycket, även om du själv säger att det är föör mycket. Du är hur som helst en stjärna på att göra fint!
Kramiz