søndag, oktober 02, 2011

Tenk, oktober..

Tenk, allerede er vi i oktober, september har på en måte nest inntil gått meg forbi, eller slik føles det i hvert fall. De siste to-tre dager har det vært sommertemperaturer med over 20 grader, jeg har sett ungdomen gå forbi i shorts igjen.. Men, det er fuktig og bladen vil ikke lenger henge kvar. Nå er også snart all villvin på bakken, hekken begynner bli gul og pæretre plukker jeg hele tiden vekk det jeg kan fra..

Det har hatt en sykdom iår og bladen har helt siden tidlig sommer hatt sorte prikker. Iår har det vart mye sopp og elende på det meste. Min kjerringrokk ligger fortsatt i bløt i bøtta og stinker. Planen med å spraye ner alle roser og frukttre med dette ser ut å bli med planen, motivering og innsatslyst er som blåst vekk..

Ormrotsplanten jeg fikk med fra svgermor i begynnelsen av september blomstrer nå. Jeg tror det er en Bistorta officinalis. Bare korriger meg hvis det ikke stemmer..

Lurer på om den ikke etter hvert blir like stor som blodormroten, Persivaria amplexica, som fortsatt blomstrer på baksiden. Den har blitt så stor iår at den nesten truer min sommerfuglbusk ut av kassen. Jeg synes den har så flotte røde blomster og til tross for at den blomstrer så seint var det en god del små frøplanter å finne i våres..

Ikke trenger jeg sanke frø fra den planten altså. Ellers har det blitt en god del frø iår igjen.. Lurer egentlig hvorfor, det er jo fullt fra før av men visst er det gøy, særlig hvis det spirer. Nå har jeg ett litet lager igjen på lut..

Staudetrappa er fortsatt i full blomst. I to dager har det vart tåke her og nå har det begynnt regne, det var det ikke meldt om.. Hadde tenkt tilbringe de siste timene av dagen ute nå som familien har reist hjem men det frister lite. Ikke vil jeg klippe vekk og plukke inne enda heller. Neste helg må jeg vel, frosten kan da ikke være så langt unna, eller?

Men å andre siden, det frister ikke helt lenger å ta kaffen ute heller..

4 kommentarer:

reginascottage sa...

dear mia,
lovely pics from your nice garden.
i love your sitting-place.
have a sunny day,
love regina

Åsa! sa...

Så vackert du har det i din trädgård Mia, trots höstens intåg. Mitt vildvin är som vackrast nu, brinnande rött. Det dröjer nog inte så länge förrän bladen börjar falla till marken.

Gunilla sa...

Ja nu gäller det att hinna njuta av all färgprakten och de blommor som hinner blomma innan frosten tar dom.
Jag hoppas att det skall komma några fina dagar så att de blommor som har fullt med knoppar hinner slå ut.

Ha en riktigt fin vecka
Gunilla

Mari Anne sa...

Jeg var veldig nære på å rette navnet på ormerot til Polygonum. Sjekket heldigvis for sikkerhets skyld, og oppdaget at de er synonymer. Bra, så lærte jeg noe i dag også. Hos meg sprer den seg mer enn jeg liker, men den er fin, særlig til å ta inn i buketter.