onsdag, oktober 12, 2011

På flyttefot til våren?

 

Clematis Mrs. Cholmondeley vil egentlig ha en lun og solrik plassering, ikke som hos meg, i høstskyggete Lunden..

Det samme gjelder vel også for Clematis viticella ‘Södertälje’ved siden av,  som först nå, et godt stykke inn i oktober, begynner få noen stakker små, få blomsterknopper..

Her er det vel nesten ikke lenger snakk om et kappløp mot tiden, ville heller tro det en sjanseløst forhåpning som ikke ens en optimist som jeg helt kan ha tro på..

At Clematis ‘Jouiniana Preacox’ nå begynner få godt om blomster skyldes nok heller den solen som har vart de siste to dager mer enn plasseringen.

Men bare for å motbevise hennes formåga til å klattre, dette har hun klart alldeles selv.

Clematis ‘The President’ som har vært så trogen i blomst hvert år frøs i vinter. Nå har det til slutt kommet opp en lang stengel som har en ganske kraftig knopp. Kanskje?…. den rekker blomstre.

Ved espalieret som skiller Trattorian med baksiden har jeg forresten også en Clematis. Denne vokser kraftig hvert år men neimen om jeg noensin skal få se blomster. Slik er det nå og, den fyller hele espalieret, grønn og frodig, men blomster…. nei..

Det eneste som kommer ved bladfestene er små, ja hva, ser nesten ut som nye små bladknopper.. Hvorfor, hvorfor blomstrer den ikke?

Så ved trappa har jeg også funnet en Clematis. Visste egenlig den kanskje var der, flyttet en liten bortkommen rot hit for flere år siden. Men jeg har ikke sett stort til den, ikke før nå som alle blad på villvinet fallit ner på bakken. Clematis alpina burde da makte å finne vei gjennom den?  Her har jeg forresten lyst å forsøke meg med en kanadisk klatreros til våren.

Men hva gjør jeg? Setter en liten stakker stikling av Lykkefund her istedet. Så liten som den er har den vel ikke store sjansen å overvintre.. Lurer på om jeg skal montere opp strålkastere overalt i min hage, men vekstlys? Og kanskje frostvakt? Her er det mange planter ellers som burde flyttes på til våren..

7 kommentarer:

Furulunden sa...

Flytting og litt kompost gjør nok susen skal du se:) Klematis er jo så vakkert så den bør vel kanskje få den beste plassen skal den få vist seg litt:)

reginascottage sa...

hallo mia
die clematis ist wunderschöööööööööön
the clematis have a wonderful colour.
how the weather in norway?today have we a rainy day.
have a nice evening,
hugs regina

Beyond My Garden sa...

lovely clematis. You must have some good nutritious soil. The bugs eat mine too quickly.
nellie

Lisa sa...

Jag är såå avundsjuk på alla dina clematisar! Min enda stackare ser för bedrövlig ut... Jag ska göra som dig i alla fall och låta den vara. Kanske nästa år...
Din lalla Lykkefund ser stark ut, lite granris kanske kan hjälpa den att uthärda vinterstormarna? Jag ska täcka vissa av mina rosor, för de mådde helt klart inte bra förra vintern (men de överlevde och vissa har ju växt som attans).
Ha en fortsatt skön onsdag!

Bille sa...

Jeg har også en Mrs. Cholmondeley, den stå midt i den kalde trekken fra nord, pluss at den tar imot kuling fra sør. I feriehagen blåser det nemlig fra alle kanter, så jeg har gitt opp å ta hensyn til det. Planten kommer riktignok bare med et par blomster hver sommer og vokser seg ikke så stor før den må starte på nytt neste år. Så jo, jeg gjenkjenner dette med at den burde nok bli flyttet. Kanskje litt ekstra god jord kan hjelpe litt?

Tua sa...

Du har fortsatt mye fint i hagen din. Jeg har bare en clematis og det er en alpeklematis som vokser på utsiden av gjerdet på lysstolpen. Prøvde med mer eksotiske varianter, men de frøs på vinteren. Ha en fin dag, Mia.

Ingvild sa...

Så mange nydelige Klematis du har! Jeg anskaffet meg mine første tre nå i høst på salg. Veldig spent på hvordan de vil klare seg... Krysser fingrene...