lørdag, oktober 22, 2011

Kalde, bløte planter..

Der, midt blant alle høstløv, stikker det opp noe som ser ut som en bladknopp. Lysichiton americanus, en Gul skunk. Så liten knopp til en plante som skal kunnet blitt så stor!

Pontederia cordata, som skymter bak gresset, skal slettes ikke være noen tuffing, den burde sikkert alle rede fått flyttet inn men bedre seint enn aldri.

Og, Nymphaea hybride ‘Attraction’, nøkkerosen, den må nok inn den og. Ikke for at det frister å stikke ned en arm i det kjølige vannet og fiske opp potten men jeg regner det må til. Alle plantene skal få overvintre i en balje inne i boden tror jeg. Min lille damm kommer helt sikkert bunnfryse til vinteren så det er sikrest vil jeg tro.

Iris laevigata, som skal kunne overvintre under dekke, og Iris pseudacorus, Sverdslilje, som skal være herdig over hele landet burde kanskje kunne overvintre i dammen. Det samme gjelder vel kanskje Acorus gramineus og Acorus calamus, Kalmusrotgresset som også står i potter her. Men hvorfor sjanse? Lobelia cardinalis skal i hvert fall inn nå! Av de to sorter tropiske flyteplanter, Pistia stratiotes & Eichhornia crassipes, har noen få rosetter fått flyttet inn til aquariumet, det eneste sted jeg kunne forestelle meg de skal kunne overleve. 10 ulike sorts planter i min lille damm altså, ikke verst. Håper jeg finner noen til neste sesong også for overvintringen av disse er meget usikker må jeg si..

5 kommentarer:

Marit sa...

Jeg er helt sikker på at du finner noen av de i live til neste (v)år! Irisene burde klare seg, for jeg har Iris pseudacorus som har overvintret hos meg i flere år. I fjor høst gadd jeg ikke ta inn de to vannliljene (nymphea), men jammen klarte begge seg og kom igjen i vår. Dammen min er jo større, men likevel bunnfryser hele dammen. Så det går sikkert bra med flere av plantene dine :)
Ha en fin lørdag!

Hagealven Lunalu sa...

Har så liten dam - at vi har bestemt oss for ikke å ha planter i den. Blir spennende å se om Irisene klarer seg!
Ha en fin helg!
KLem

Snäckskalsdalen. sa...

Härligt kalla men ändå mjuka bilder och jag tycker om att se kallan sticka upp!
Agneta kram

Lisa sa...

Visst är det mycket pyssel med en damm, men det är så fint! Jag förstår att det inte känns lockande att stoppa ner händerna i det kalla vattnet, men vad gör man inte för sina växtkompisar...
Nu ska jag gå ut och gräva lite, det gäller att ta vara på dagarna för det blir ju mörkt så fort = (
Ha en fin lördag!

Kram, Lisa

Marias Teater sa...

Jeg liker godt bildene dine - som bilder, vet du. Fin høststemning i dem. Helgeklem til Mia!