mandag 28. mai 2012

Så er pinsen over..

Varmen som har vært gjennom den siste uken og helgen har satt fart på det meste i hagen, også den nyplanterte lille Epimedium ‘Pink Elf’. Til tross den knøtteaktige størrelsen på planten så kom det en liten stengel med blomster aller rede i år!

Rhododendron som hengte slik med bladene tidligere i våres blomstrer. Det er første gang på mange år jeg sett dem. Egentlig nesten ikke etter at den var nyplantert under terrassetrappa, og det er lenge siden. Etter det har den hatt et liv i kassene ved trattorian frem tils den til slutt fikk plasseringen her mot garasjeveggen for to somrer siden. Må da bety at den trives, til tross for at dn hengte med bladen..

Men hvem av disse er det, navnene har gått litt i surr her.. er det R hybride ‘Scintillation’ eller R. ‘Oudijks sensation’? Jeg tror det er den første, ‘Scintillation’, men skal ikke si det for sikkert… Men nok har det blitt grønnt inntil veggen nå.

Fler av fjorårets nykomlinger blomstrer nå. Her den lille violen, Viola soroia ‘Freckless’. Jeg trodde først det var Viola blanca som kom her men så kom blmstrene, små, søte og prikkete.

De små bladen som kikket frem lengs kanten ved Pergolan i mars viser seg være Anemone coronaria De Caen, just denne blomstrer ved Lunden forran rosene. Den i Pergolan er for lengst overdekket av to store koreaskjegg..

Overdekket ja, ved epletre på fremsiden hadde jeg jo satt noen Tazetta narcisser, ‘Sir Winston Churchill’. Når jeg flyttet peonen tidligere i våres for å få plass til Clematisen hadde jeg vist helt glemt det. Men, de presset frem mellom peonerøttene ser det ut til og blomstrer herlig nå like vel.

Nå blomstret og disse narcissene, ‘Cheerfullness’, på fremsiden ved siden av der hvor N.‘Ice King’ snart er helt avblomstret. Disse har jeg sett mye av i helgen for selvfølgelig vart det et litet prosjekt til..

En ny liten steinmur som kan på forsiden. De to jeg lagde forrige sommer klarte jo vinteren så jeg bare må lage flere. Jeg liker å leke med sement har jeg merket meg, leke i det hele tatt faktisk…

Før jeg var ferdig satt den en krok i muren, perfekt til en liten lykt, og en liten potte fikk også plass. Denne har jeg satt en liten takløk i idag som det tørket. Men noen bilde fra det holdet har jeg visst ikke tatt idag… Men etter noen bøtter med kompost og en sekk plantejord så har jeg plantet. En del frøplanter faktisk, som spirt og vokst litt da. Som Agastache aurantiaca. Denne trodde jeg hadde dårlig herdighet, leste meg til det på nett.. men planten har da klart vinteren og frøplanter ble det mange av..

Så får jeg se da, om den klarer seg her og. Dysterpenstemon og kardinallobalia fikk også plass her, også de frøsådder.

Det ser kanskje litt litet og stusselig ut nå men jeg håper det vokser seg til i løpet av sommeren. Flyttet frem to Tradescantia planter også som sto helt innklemt nærmre hekken, og flyttet endelig den lille kattmynteplanten fra rosenhagen, der hvor den stått ved siden av rosen som katten hele tiden har i stykker på jakt etter en god smakbit. Spørs om det er her alt blir ødelagt i stedet nå..

Så, tvi,tvi, satte jeg de tre Tricyrtis hirta plantene jeg bestilte fra Zimtrade i vår. Vel vitende om usikker overvintring tar jeg en chans, de to fra i fjor ha jo overlevt!! Utrolig.

Den som står mot naboen i Lunden (fra Vegge) har kommet ganske langt. Jeg har sett den en stund nå men ikke tordes være helt sikker men jammen, visst er det Tricytis’en.

Den andre, den jeg hadde i potte på terrassen, ser også ut til å være liv i, eller skjønner jeg ikke hva dette kan være. Disse små blad som spretter opp ved siden av Arisaema,en, bare noen få cm fra navnepinnen medTricyrtis… Får håpe det stemmer..

Mer som jeg håper stemmer er denne, mange oppdagelser i Lunden om dagen skal jeg si. Dette må bare være den andre Arisaema planten, den som jeg aldri sett og derfor satte en plastpotte over i høstes for å huske plassen. (At plastpotten etter vinteren lå langt inni syrinhekken får ikke hjelpe..) Arisaema triphyllum, Snabelkalla, håper, håper det stemmer. Denne førsommeren byr på mye overraskende nytt synes jeg. Kunne sikker sitte her og drodle lenge om alt so er ute nå men imorgen er det atter jobb..

Overraskelser forresten, dette er en uventet litt skuffendes slik….Thalictrum delavayi ‘Hewitt’s double’, altså, dette stemmer da ikke eller? Ser mer ut som en akeleie, sikkert fin men like vel..

4 kommentarer:

Vivishagerom sa...

Kjempe flott blomstring hos deg nå, Mia! Du holder på i hagen og får det så flott rundt deg!

Kos deg videre! Klem

Hage og Foto entusiast sa...

ja er det ikke deilig med varmen. synd den tok slutt så fort. Den har virkelig fått fart på plantene. Så mange fine blomstrende skatter du har alt.

Bille sa...

Så mye spennende! Anemone coronaria var flott, jeg la ned knoller (?) av 2 sorter i vår, en hvit og en blå, begge fra planteriket.no, håper de rekker å blomstre. Likte bedre din sort som er både hvit og blå!

Meta sa...

Hej du med d gröna fingrarna!
Nu har jag varit på promenad i en under bar trädgård.Vilken blomsterprakt , man kan ju tro att man är på varmare breddgrader och inte i Norge. Nu får du lite lugnt från vattning och snigeljakt. Här har det nästan varit frost i natt.
Kram min Lilla gumma
Mamma