mandag, mai 14, 2012

Dagens rush, hvilken innsats!

Endelig en fridag etter arbeidshelg. Det skulle regne men det har jeg ikke merket noe av. Mulig det regnet når jeg startet morgenen med personalmøte.. Etter dro jeg rett til byggmarkedet og kjøpte plank, begrenset hvor mye jeg får med på taket av min lille Polo men det ble da litt. Ettermiddagen ble altså en tre timers innsats med sag og skruer.. Nå har jeg laget kasser igjen, denne gang ved trappa. Tre stykk i etasjer.

Disse skal males brune etter hvert, da kommer man nesten ikke se dem. Etter en solig men isande kaldt innsats dro jeg til Skoger etter jord, 6 nye sekker igjen. Fyllet på med litt kompost først før jeg la på plantejorden. Buskene som var her har jeg flyttet til de to øverste kassene men peonen jeg flyttet i\hit ifjor får stå ved den nederste. Fant en Hosta når jeg gravde også som jeg satte tilbake etter jeg fyllet på med jord.

Plommetre som står her vil liksom aldri ta seg skikkelig, det ligger mye snø om vinteren da vi måker snøen hit fra trappa og om våren ligger isen veldig lenge, håper det blir noe bedre nå. Men treet og busken, Forsythia, skal nå få en ny funksjon.

Ta daa! Turen ut til Skoger var ikke kun for plantejord. Nå har jeg to nye Clematis som skal få klatre opp i plommetre. Jeg sa det jo, jeg hadde pønsket ut en plass til to til. Til venstre, nærmest trappa har jeg plantert Clematis MISSISSIPPI RIVER ‘Zomisri’ (pussig navn..) – Diversifolia gruppen. Den skal få lilla blomster i juni-sept og bli ca 150 cm høy. Ved siden av, til høyre, står nå Clematis TEMPTATION ‘Zotemp’ (patens gruppen). Denne skal blomstre med rosa, fyllte blommer i mai, juni (så det rekker jeg vel kanskje ikke se iår..) og blir ca 150 cm den og.

Men, bestemme seg for to er ikke altid like enkelt. Derfor kom det også med en tredje hjem idag. Denne satte jeg litt til venstre om Forsythiani midtkassen. Clematis SUNNY SKY ‘Zosusk’ (Viticella gruppen). Denne skal komme med lilla blomster i juni september og bli 2 meter høy.

Clematisen er ikke mye grønnt å se på akkurat nå, det er for tidlig så jeg tar dette i stedet. Brudespirea som formklippt hekk. Nå ser den alle rede grønn og frodig ut, i hvert fall nærmest garasjet. Den på motsatt side, mot de store steinene, er det så vidt at jeg kan ane at det er liv i, forskjellen mellom sol og skygge er stor så her års.

Igår, søndag, etter jobb så fikk jeg planter mine nekkroser over i nye nettingpotter med nekkrosejord, riktig fet leire, fra Bauhaus. Nå kan jeg ta en dag til dammvask igjen. Igår vart vannet så grumsete at jeg ikke så en verdens ting, idag ligger all leire på kantene og bunn. Pumpen virket forresten. I lørdags tok regeringen og ordnet med pumpen ved Lunden og igår satte jeg igang den i dammen. Godt med alt som er gjort.

Når tema var dammer på hagelagets samling i mars fikk jeg tipset om å plassere pumpen høyere opp enn i bunn, det skal forhindre at filteret tetter seg så raskt. Derfor har jeg nå pumpen på ‘midthylla’ i dammen. Og frosken fra Bornholm fikk flytte ut i dammen i stedet for å stå ved kanten.  Men altså, disse lerpottene, dem må jeg få gjort noe med. Legge litt stein på toppen kanskje?

Tema skildpadder …

Igår altså, sol og kald nordanvind (virker som det er været om dagen…), blandet jeg en sekk sement til. Nå er kanten under kassen ferdig, nå mangler det kun maling..

Den lille firkanten under ble ikke mer enn et par cm høyere på kantene. Får se om tiden rekker til en sekk sement til eller om jeg lar det være slik, i hvert fall i sommer… Jeg har noen sallatplanter i boden jeg må få satt ut snart..

Ved kjøkkenvindu fikk disse tre litt høyere kanter og den enen gressløken fikk flytte ut på hjørnet. Der har jeg hatt timian men denne vinteren, eller er det kanskje den kalde, snøfrie april?, har gått hart utover alle mine timianplanter. De aller fleste ser faktisk livløse ut.. så trist.. I midten her har jeg en Sar, Kyndel (sv.). Denne så jeg Tariq brukte i maten på trädgårdsonsdag. Selv har jeg aldri brukt den, eller smakt på den. Iår skal det endre seg, den kan ju være god..

Ved pæretre planterte jeg en persille, altså blir det ikke mer sement her iår. Persille er jo som kjent godt men junior synes jeg bruker den for mye, – tallerkenpynt kaller han det for.

Annet jeg synes er godt er Salvie. Denne fikk jeg nesten ikke fatt i ifjor men iår så.. Salvie er et må på hvitløksbrødet. Når vi bodde i Schweiz var Salivete rådet jeg fikk mot alle kremper, både innvortes og utvortes så den må da være litt sunn. De frø jeg kjøpte og sådde i vintres har ikke spirt i det hele tatt så jeg er virkelig glad Salvie er tatt inn i varmen hos gartner’n igjen.

Det bli ikke så mye blomsterbilder, jeg må få på macrolinsa en dag snart å ta en rundtur. Disse tulipaner, for eksempel, ser jo virkelig løftesrike ut.

5 kommentarer:

Margrethe sa...

Du er flink til å få plantene dine til å trives. Jeg lærer mye av det.
Men enda har jeg ikke fått Klematis til å overleve mer enn et par år, men jeg skal prøve meg igjen i år.
Salvie er en av mine favoritturter, og den finnes i mange varianter. Sterkest er de jeg driver fram selv. Og her overvintrer de også. Liker denne nettsiden. Les historiske utsagn :-)
http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/salv_off.htm

Villrose sa...

Så flink du er til å bygge og støpe! Fikk tips om at timianen burde klippes tilbake på denne tiden. så det har jeg gjort med mine glisne.

NoenNotater sa...

Spennende hage! og må si det var et virkelig 'godt tag' du hadde der :) Hvor langt fra trestammen planter du clematisen som skal klatre oppover? ... fikk lyst til å prøve det her også etterhvert

Merja sa...

Ser spännande ut med alla trappor och etage! Säkert varmt och skönt för växterna. Vacker tulpan!
Ha det gott!

Tove Kristin sa...

Så spennende du gjør det med sementen og støpingen, artig.

Ha en fin kveld.