lørdag 19. mai 2012

Litt, blir mye, blir mer..

Altså, slik er det. Jeg klarte endelig få sovet litt lenge i morges så jeg kom litt seint ut i hagen. Hele solige dagen forran meg og ingen plikter. På den første innspeksjonsrunda fallt blikket på de to store hellene som ble til overs når jeg gravde ner bøtta ved dammen. De skulle jo ligge her til venstre var tanken. Alltids et sted å begynne, få ner to heller kan da ikke ta lang tid?

Når hellene var lagt ble det et litet mellomrom fra steinene til hellene. Da måtte jeg jo flytte steinene litt, ha! akkurat nok plass til de to Lewisia cotyledon plantene jeg kjøpte for litt og aldri fikk plantet. Jeg la en god del grus under og i jorden rundt omkring plantene. Må finne ut hvordan den skal ha det seinere..

Flytte på steiner førte tankene til de andre steinene som lå etter kanten, de som aldri klart jobben sin som kant, helt enkelt for små. Ettersom jeg fortsatt har en del plank igjen så lagde jeg en kant like så godt her og, men den store steinen på hjørnet skal være der fortsatt.

Ja, steinene er kvar rundt om på de andre sidene også faktisk men akkurat her på hjørnet har regeringen en tendens til å sparke vekk dem når han går forbi så den siste rest av planken satte jeg her. Nøyd ble jeg, tror jeg. Når det først blir beiset så blir det bra. Nå ser det rent og ryddig ut her og under tørkevinda.

Men så, kanten ble så bra at jeg verkelig såg hvor lite fornøyd jeg var med beplantingen. Her gravde jeg jo vekk mye i høstes og satte ner gress i stedet. Ikke alle overlevde vinteren og noen så bare helt feil ut. Derfor fant jeg hastig ut at nå passet det returbesøket på Vegge.  Denne gang hadde de mer fremplukket så jeg har nok oversteget mine femten potter iår..

Så vel hjemme, og etter grilling som avslutades i regnvær, har jeg atter hatt en regnfull aften i hagen. Her har jeg plantert Pulmonaria hybrid ‘Raspberry Splash’. Det er jo i denne kassen som jeg blant annet har de andre to. Pussig at det er plass her egentlig, spørs om jeg plantet den på toppen av noe annet?

Så fra venstre, da jeg står ved Trattorian, har jeg plantert Ophiopogon planiscapus ‘Niger’, helt mørk er det, gresset. Den vil ha en plassering i halvskygge/skygge. Leste noen hadde den i sol og godt drenert i son 4 i Sverige. Får se hvordan det går, norsk navn er i hvert fall Ormskjegg.

Alunrot (det ble flere..) Heuchera ‘Ginger Ale’. Jeg har virkelig satt pris på den farge som Alunrot har tilført den ellers så tomme fremsiden iår. Sammen med vårløk ser det like vel ikke tomt ut..

DSC_0019

Aconitum septentrionale ‘Iverine’, en hvitblomstrete hjelm. Det har jeg ingen fra før av. Den står ikke langt fra Ingegerd’s gule..

Heuchera ‘Cherry Cola’

Heuchera ‘Miracle’

Plantene er foreløpig veldig små og de var relativ nypottet men jeg håper det skal gå bra like vel. De to store Acorus gressplantene som sto her satte jeg ner i hver sin potte igjen i aften så nå er de tilbake på terrassen.

Til høyre delte jeg av beddet med noen av stein som ble til overs. Her kunne jeg legge på litt mer jord også. Inntil disse satte jeg et litet bled ser det nærmest ut som . Men det er et Treblad, Trillium recurvatum, med rød blomst.

En hvitveis, fyllt, Anemone nemerosa ‘Vestal Double’, plantet jeg ikke langt unna. Nå har jeg av et uhell klart få hvitveis inn i rosenhagen (flyttet en rød rose fra forsiden og der hadde sønnene en gang satt en hvitveis..) som sprer seg godt. Men hvitveis er vel ikke så kraftig at den konkurrerer ut andre planter?

Heuchera ‘Georgia Peach’

Så er det ‘kortsiden’, der hvor jeg kunne fylle opp med litt jord etter å ha lagt dit steinene. Her satte jeg flertallet av dagens nykomlinger.

Den ene av to Bispeluer, Epimedium ‘Pink Elf’, satte den mot trattorian.

Klarte ikke gå forbi Storkenebb heller uten å få en med meg. Geranium x oxonianum ‘Southcombe Double’, plantet ved den store stein på hjørnet.

Så, ta daa! har jeg endelig fått Blodrot. Denne var jo grunnen til at jeg åkte til Vegge første gang. Nå har jeg to. En satte jeg mot pæretre der det er litt mer sol og bedre drenert, den andre ved kanten mot hekken, litt mer skyggefullt.  Nå håper jeg at i hvert fall en overlever.

Sanguinaria canadensis. Bak den er den andre Bispelue, Epimedium ‘Amber Queen’

Bakerst i bilde, mitterst i beddet, har jeg satt Podophyllum hexandrum, Himalayafotblad.  Og forran er en Cortusa matthioli. Kortusa. (Klockviva se.) Nå håper jeg på god vekst. Akkurat nå ser det jo fortsatt tomt ut her ved Trattorian men som vanlig så har jeg vel satt dem alldeles for tett…

Så ble det to nye stauder i nederst i staudetrappa, der hvor jeg hadde Hemerocallis ‘Grape Velvet’. Her satte jeg Høstormdrue, Actaea simplex ‘Brunette’ og Vingefrøstjerne, Thalictrum delavayi ‘Heywitt’s double’. Begge blir jo høye og kan passe bra her fremfor Tuja’n som står her.

Ta bilder av små, mørke planter i regnet og mørkt bedd er ikke lett….

Så gikk turen opp til porten, øverst i staudetrappa. Her krevdes en del omplassering av takløk og fjerning av et vissent timian før planting. Ikke lett å finne plass bestandig til alle innkjøp..

Denne lille tusten som fikk plassen til takløken er en Erinus alpinus ‘Dr Hähnle’, en Steinbalsam. Da den er så liten og trives best på litt tørre plasser fikk det bli i en av de ‘steinpottene’ jeg støpt i trappa.

Så ved siden av portalen, i stedet for timian, gravde jeg (med litt besvær..) ner Lathyrus latifolius ‘Red Pearle’, En erteblomst til altså. Håper den klarer seg her og kan klatre opp i buen.

Så en sjapp opptelling gir meg 20 etikketter. For denne gangen så jeg til å få med meg dem hjem. En etikkett i hver potte, slik skal det være. Hvis man nå først har langt til gartner’n så må man da ha litt med seg hjem..

4 kommentarer:

Anonym sa...

Du har virkelig fått kjøpt deg masse fint! Jeg var på Vegge på tirsdag. Det er uten tvil blitt det beste staudegartneriet etter at Asker Staudegartneri sluttet. Og, det blir alltid veldig dyrt :O) Og jeg blir imponert av de som planter ut i bedene samme dag som de har vært og handlet. Her blir stort sett plantene kjøpt først, og så må jeg lage bedene etterpå (kremt....). Ser ut til å blir en flott søndag, så vi får nyte den. Handledag på Plantebørsen i dag og planteloppemarked i kolonihagen på mandag.

Mvh UnaCita

Turid sa...

Jeg blir helt matt. Så flink du er i hagen din. Flink shopper også ;) Mange vakre kjøp der, må være en drøm å handle på et sånn gartneri.
Ha en nydelig søndag.

Frøya-Heidi sa...

Så mye flott du fikk kjøpt deg. Jeg er sikker på at det blir veldig fint når plantene vokser seg til. Heuchera, himmalaiafotblad og epimedium er sånne bladplanter jeg elsker!

Ha en fin søndag!

Lisa sa...

Oj oj oj, vad du jobbat! Jättefint blev det. Du hittar så många vackra Heuchera, är det Norges nationalblomma? Jag ser bara några såna roliga här. Kanske har jag fel på synen...
Skönt att höra att du överskridit din växtbudget. Något säger mig att du kommer att göra det igen. Sommaren har ju precis börjat ;-)

Kram, Lisa