søndag, april 01, 2012

Kaldt! men nå er det i hvert fall april, endelig!

- Har du alle rede begynnt å så?, spurte en nabo lenger bort i veien når han gikk forbi idag. Altså, det finnes da grenser også for meg. Nok tenkte jeg på det i min iver mens det var så varmt for en uke siden men i dag flyger snøflingene rundt i luften, ikke at de blir liggendes men like vel. Kaldt, virkelig kaldt ute første dag i april. Kan så være at gradstokken viser 5 varme for det blåser småspik ute (og inne har vi satt på varmepumpen igjen…)

Men altså, hva drev jeg på med i kjøkkenhagen da?

(bilde fra september – 2011)

Jo, jeg og mannen har flyttet på denne busken av Jostabær (solstikk). De små pinnene av en grein som jeg satt i 2009 har blitt en stor busk og i ren desperasjon i fjor satte jeg opp noe som skulle være et stativ, såg helt enkelt ikke klokt ut! og, busken stjeler for mye sol. Jeg trodde det kom til å være så pass mye røtter at jeg trengte mannens hjelp men jeg hadde helt glemt at det jo var tre greinbiter jeg satt så det gikk enkelt å flytte på den.

Jeg er fullt på det klare at det ikke er helt enkelt å se busken, så her års er det naboene jeg ser over mot rundt om i hagen. Slik kommer det være inntil hekkene blitt grønne (men jeg har helt supra naboer så det gjør inget ..) men busken er altså flyttet hit, til plantekasse 12 i såoversikten. Men hva har jeg planlagt i vinter til denne kassen; frilandstomater?? jeg lurer iblant hva jeg tenker med.. frilandstomater her? hos oss på Konnerud? Det kan jeg bare glemme..

Vel vitendes at bærbusker helst skal flyttes om høsten så ble det altså idag. Leste litt rundt på nettet og det høres ut som om det tross alt skal være mulig på våren, før løvsprett. Dette må da sies være i siste liten. Håper innerligt jeg ikke ødelagt for årets blomstring og bærsetting. Så trengt som det er hos meg var det ikke mulig å grave opp noen større rotklump og det var ikke til å unngå at den del røtter brakk og ble kvar i bakken..

Ifjor som jo var første gang jeg såg den blomstre ble jeg helt forelsket, se så nydelige blomster, røde og hvite små skjønnheter. Bildet er fra midten av mai får se om og når den blomstrer iår, regner med at det blir litt tidligere..

Så idag kan jeg krysse av for to utførte planlagte oppgaver for iår, skönt, det gjennstår jo fortsatt noen få. Som her, baksiden av kassene der Jostabæren var. Her har jeg tenkt lage en plankekasse helt øverst. Kanten må høynes litt til og det tar alldeles for lang tid med all sement. Planken ligger på lut og venter, venter på bedre vær antagelig for ellers er det kanskje tid til det i løpet av påsken?

Sikkert lettere å se nivåskillnaden fra dette perspektivet. De fire bakerste skal få bli en kasse i stedet (hm, eller kanskje jeg like vel deler den av i fire rom…) Her bak står noen små stakker røde stikkelsbærsbusker og jeg oppdaget jeg stukket ned noen greiner til. Med en plank kant kan jeg kanskje sette noen jordbær her igjen og?

I de tre firkantene forran satte jeg forresten mine rabarbra røtter fra i høstes, de som jeg trodde hadde blitt angrepet av noe utøy og bare var å hive i søppla. Men jeg la meg motvillig overtyges til å gi dem et nytt forsøk etter en kommentar, og se! som vanlig hadde den damen rett. Nå har jeg knopp i alle fem røtter jeg sparte, det ser lovende ut for fremtidlige paier og saft men neppe iår, misstenker jeg bør la disse få være i fred og vokse seg til iår.. ( Håper naboen deler med seg noen stilker..)

Nå som jeg snakket om greiner jeg stukket i bakken for å lage nye busker.. jeg oppdaget at jeg satt ned en god del greinbiter av Jostabær også. Det er så himla gøy når de slår rot, at jeg sen ikke helt har plass får bli et annet problem..

5 kommentarer:

stallnilsen sa...

Våren er en hærlig tid når alt begynner og spire, ønsker dæ en fin påske, hilsen Lisbeth ;=)

Linda sa...

WOW over alle dine prosjekter:) Imponert:) Gleder meg til å følge med deg gjennom sesongen:)

Tua sa...

Akk ja, du holder på i hagen, mens jeg baker sjokoladekake. Kom hageiver til meg mens snøen laver ned.
Tuaklem

Nora sa...

Få spirer er så vakre som rabarbraens synes jeg. Jeg venter ivrig på rabarbraspirer her også, får se om de dukker opp. Rabarbraen fikk vi av min svigerinne ifjor. Vi fikk en av hennes planter og den kom i jord hos oss midt i juli når det var törke og smellvarmt her i Stockholm......spörs kanskje om den har overlevd:-(

Gunilla sa...

Imponerande vad många planteringslådor du har där blir det plats för mycket grönt.

Roligt när det rotar sig och buskar kan man ju inte få för mycket av.

Här har vi fått minst 15 cm snö inatt så allt är vitt.Minus8 grader nu på morgonen

Ha det gott
Gunilla