søndag, april 22, 2012

Trenger litt hjelp nå!

Første spørsmål: Kan man sette poteter sammen med hvitløk?? I denne kasse har jeg jo planlagt å sette poteter. Men når jeg løfter av lokket så er kassen full av hvitløk (som vokser veldig bra under plasten!). Ikke vet jeg hva jeg tenkt med i høstes men tydelig mente jeg at disse kassene skulle være løk.. Jeg ser jeg kommet helt ut av ledd hva gjelder vekslebruk..Dette er kasse 2 og den har den siste åren hatt:

2005

potet

2006

sallat/ løk

2007

brokkoli/ reddik

2008

margerter

2009

potet

2010

sjarlottenløk

2011

pak choi

Enlig dette burde det vel egentlig vært erter her iår?.. Erter og hvitløk, går det? Jeg leste at hvitløkste sprayet på poteter ikke hadde forebyggt brunrøte men heller fremskyndet det i et forsøk. Er det da lurt å plante poteter sammen med den?

Spørsmål 2; hvor mye jord tåler et tre få oppe på roten og oppover stammen? Under kirsebærtre har jeg i tidligere år hatt mine rabarbra. Derav kanten runt tre, dette for å hindre litt at bladen la seg helt utover jorden. I høst gikk dette jo ille og rabarbra ga opp. Derfor plantet jeg noen jordbær (og hvitløk her og ser jeg..). Nå står valget og kvalet mellom enten å fjerne denne kant (hvilket jeg har særdeles liten lyst til..) eller å fylle opp med jord til kanten. Tåler mitt tre det? eller drukner/ råtner det..

Så var det spørsmål 3; hva er dette for en liten vårløk? Jeg trodde jo først det var Scilla sibirica ‘Alba’ men den ser ikke slik ut. Denne har ‘lange’ støvbærer og ikke den lilla ‘kulen’ som Scilla har. Eller er de veldig lik i størrelse..

(er som sagt ingen mesterfotograf…)

Nå kunne jeg preket lenge om alt som skjer ute, eller ikke skjer, om været som er pyton (det regner og snøer når jeg er fri, er opphold når jeg jobber ved hjemmekontor..), at det er kaldt, at April viser seg å være just April men et riktig aprilvær.. men jeg noterer meg heller at mitt gress, Rådyrstunge (Panicum clandestinum), har overlevt vinteren og nå viser frem sitt første grønne blad..

Og at vårkjærminne (ormöga), Omphalodes verna, litt tveksomt til slutt begynner vise sine små blå blomster på baksiden..

Og at jeg gått tomt på byggematerial og trenger få hjem et nytt lass, den siste rest av plank ble brukt opp her, på den nedeste kassen under kjøkkenvindu i går kveld, oppholdsvær men på tok for kaldt for å gidde gjøre stort ute..

Fredagen, før kveldsvakten, ble tilbragt ved trappa på forsiden. De Tuja jeg flyttet hit i fjor høst har fått en skikkelig omgang med saksen, noen fler stein ble lagt til, kompost for å fylle opp, flyttet noen dagliljer og en peon hit og. Den blå lawsoncypressen fikk en ny plass lenger inn mot de store steinene så nå mangler jeg noe vintergrønnt igjen nærmest trappa.. Ja da, litt uteaktiviteter blir det, men lysten har ikke helt innfunnet seg enda. Jeg trenger litt sol!

11 kommentarer:

Bea sa...

Hej!
Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med frågan, hoppas du får svar av ngn kunnig.
Söta vårblomster och våren är verkligen på G hos dig.
Ha en bra dag /bea

Vivi sa...

Hei Mia!
Jeg vet at poteter kan få besøk av en gul mark, så kanskje det ikke hadde vært så dumt med hvitløk sammen med den? Veldig usikker, men det var bare en tanke som slo meg!

Det skjer masse i hagen din, selv om dagene er kalde. Det gjør det nok her også, men lenge siden jeg har sett etter!

Ønsker deg en fin søndag. Klem

Merja sa...

Kan inte heller hjälpa dig...
Söt är den vita vårblomman, men inte heller det har jag någon aning om. Många fina blommor!
Ha en fin söndag!

Linda sa...

sjekk den siden her om de kan hjelpe deg http://www.slottet-i-smoermosen.com/index.html

Ang treet... jeg vet at faren med å plante trær dypere enn det de står i potten, altså med barken under jorden er at barken dør... Og da har ikke treet lenger forsyningskanaler opp til kronene, og dør... Hvordan det er med eldre trær, og om kan kan gradvis fyll epå litt etter litt er jeg usikker på... Jeg ville spurt en gartner for sikkerhetsskyld. Trist å miste et tre...

Håper du finner ut av det:) Lykke til:)

Tullik sa...

Heisan.
Min første tanke var at kvitløks-poteter må jo smaka godt.... Ellers strekker nok ikkje kunnskapen min til. Flotte oversikter du har over vekselbruk. Må nok i gang med noko sånt eg også no som eg har fått mine plantekasser. Kaldt og surt har det vore her og. Håper på ein varm og fin mai måned !!
Ha det godt.

Liza sa...

Kan ikke hjelpe deg dessverre:(

Ikke dumt med plante oversikt.
Klem
Liza

Meta sa...

Hej gumman !
Din käre far säger att det går alldeles utmärkt att odla vitlök och potatis i samma låda. Vi får väl tro på honom .
Kram mamma

Aina Strand sa...

Ler litt for meg selv når jeg ser at du har ploppet hvitløk i jorden overalt, og har glemt hvorfor :-) Kjenner meg igjen nemlig ;-)

Inger Marie sa...

Hei Mia:)
Hvitløk og poteter går veldig bra..
Jord oppover stammen..ja til en viss grad går det bra..husker ikke helt hvor mye/langt opp du kan gå, men barken under jorden dør..og jeg ville ikke vannet for mye i nærheten av stammen, slik at det blir for fuktig for stammen.
Ønsker deg en fin ny uke..vi håper på varme nå...

Olea sa...

Hei:)
kan desverre ikke hjelpe deg med dine spørsmål. men oi, så mye fint du har i hagen din!
Her har det også hvert dårlig vær, så jeg håper solen kommer på besøk snart !
klem :)

Suss o Kai sa...

Så söta de blommorna är :) VÅR! äntligen Kram Suss