torsdag, april 19, 2012

Endelig en vårlig dag ute i det fri

Det hviteste i staudetrappa idag, takk og pris, er denne hageskrinneblomsten, Arabis caucasica, som langsomt begynner blomstre. I løpet av våren kommer den å bli mye større og nesten helt hvit av blomster. Nesten litt ugress faktisk men til tross at jeg gått litt lei det hvite nå så gleder hun meg..

Staudetrappa ser jo ellers litt tom og trist ut akkurat nå. Krokusen blomstrer og perleblomsten er på vei opp men staudene er bare så vidt i startfasen. Om en måned er det helt grønnt her vil jeg tro.

Da byr det lange beddet på fremsiden på mer farger. Så takknemlig jeg er for all alunrot, Heuchera, iår. De bidrar til røde fargeklikker blant alle de blålilla krokus som kommer. Med disse, som, H. ‘Marmelade’ og andre, har det ikke sett helt tomt ut her siden snøen gikk bort.

Men idag altså, en dag nesten helt uten regn og faktisk stykkevis litt sol, har jeg hatt fri og vært ute i hagen i mange timer. Glemt var gårdagens snø og nytelsen ble stor. Begynnte med en tur til Plantasjen (hvordan kan den i Mjøndalen virke så mye mer delikat enn den i Lier?) etter jordsekker (8 stk) og jordbærplanter (24 stk) av sorten ‘Korona’. Forsøker igjen med nytt, friskt plantematerial altså.

Så nu er den delen av arbeidslisten også avklaret. Får bare håpe de liker sin opphøyde plassering nå da, i de nye kassene..

Rabarbra ser i hvert fall ut som den klarer tilværelsen. Nå kommer det også noen små knopper opp ved siden av. Om en jorden ser våt og kald ut så tror jeg kanskje at de tar seg. Uansett, jeg har satt på listen at kantene rundt disse tre også må ordnes, antagelig med sement, i løpet av våren..

Hm,hm, ti hii, jeg har jo sådd løpstikke i vår ( og den har spirt i hvert fall inne i boden ) da jeg hadde lyst på noen fler planter. Jeg har jo den store inntil garageveggen. I somres på åpen hage lovet jeg bort en bit av roten til et par som var på besøk. Den roten satte jeg her bak kassen ved siden av rabarbra. Seint i høst kom de og hentet den. Se, nå kommer det en løpstikke her like vel. Enten så fikk jeg ikke med alt når de var her eller så satte jeg en ny bit av roten, husker ikke helt, men lykkelig blir jeg. Nå har jeg i hvert fall løpstikken på to steder i kjøkkenhagen.

Men så til dagens store uteaktivitet. Nå har jeg fyllt opp med jord innefor alle plank på forsiden. Først har jeg hatt i en masse halvmogen kompost, gravet opp buskene, ristet dem litt, plantet på nytt og fyllt på med kjøpejord. Her i hjørnet skulle jeg jo la vårløkene være i fred men det klarte jeg ikke, ville helt enkelt bli ferdig.( Runt stammen av Victoria plommetre har jeg dessuten hatt ner en god del grus.)

Dette kan gå bra, aldri i verden.. Løkene spadde jeg opp og flyttet på. Hva skal en gjøre? I ivern går det hårt ut over planter. En Allium ‘Purple Sensation’ fikk flytte noen meter. Løken har alle rede en blomsterknopp. Lurer på om jeg får se den blomstre iår?

Det gjelder for så vidt denne og, Erytronium ‘Pagoda’ også denne har knopp. Men den måtte spas opp, jeg har jo fyllt på med så mye jord at jeg ellers helt hadde dekket den. Forsøkte få opp hele jordklumpen i ett så jeg ikke skulle forstyrre røttene så mye, men min vane trogen så gikk det illa, rotklumpen datt især..

Snødroppene passet jeg på og dele og de andre løkene, som perleblomst, fikk en brutal flytt. Blomstrer de iår skal jeg se på det som en ekstra bonus, jeg har jo mange fler rundt om i hagen. Seks jordbærplanter ble det her og. Hadde først tenkt sette jordbær etter hele langsiden også men besinnet meg, jeg skal jo faktisk klippe hekken flere ganger i løpet av sommeren og da kommer alle planter være et hinder. Vårløk er greit, de kommer enda vissne ner..

Fyllet på jord og fikset ferdig her og. Forsøkte mitt beste på i hvert fall holde blomsterknoppene over jorden på vårløken, men nok ser det litt tomt ut igjen. Nå er det bare under epletre som jeg ikke fyllt på med jord, der skal! løkene få lov å blomstre i fred først..

Her kommer noen små hvite blomster (umulige å fotografere..) lurer på om det kan være Scilla ‘Alba’ eller noe.. men det stemmer ikke for den har liksom bare en stor kule i midten, det har ikke disse.. får fortsette søke bakover i bloggen..

Så har det tilkommet to steiner til, øverst til høyre, så jeg kan begynne forme noe her og nå som det ikke lenger bare er en masse småstein rundt kantene. Vet ikke helt hva enda men det kommer sikkert en ‘plan’.. og noen til litt større stein..

Ja,ja… en herlig dag ute er over. Kommer det nå regn så får jeg leve på denne en stund. Litt regn, får jeg trøste meg med, er sikkert bra for røttene til spirean så dom fester seg igjen..

Sett litt på skrå fra oven kan man jo nesten låtses at den er grønn alt og..

8 kommentarer:

Nora sa...

Klör det i fingrene, så må man bare sette igang. Og har man en fridag og väret er brukbart så går det jo ikke å la väre:-). Lökene overlever sikkert, de pleier å klare det meste. Her hos meg har det dukket opp gule og lilla krokuser helt plutselig etter at jeg spadde om noen gamle, igjenvokste bed. Sikkert sånt som tidligere eier har plantet og som nå har fått "nytt liv". En hyggelig overraskelse er de iallefall:-)

Bille sa...

Hei! Så flott det er blitt, du har jo jobbet som en heltinne! Mye er jo kommet godt i gang i bedene dine. Og så herlig at den snøen forsvant igjen, det så nesten lit mistrøstig ut på det forrige innlegget. Ha en flott ukeslutt!

krepsemor sa...

Skal si du jobber som en maur, og jammen blir det resultater også! Og så bra at snøen er borte!

Tua sa...

Å for en hage :) Må være deilig å ha det snøfritt. Det er det definitivt ikke her enda, men akk det kommer seg, selv om det stadig er påfyll fra oven. Ha ei flott hagehelg, her er det lovet enda mer hvitt fra oven.

Bea sa...

Hej!
Så vackert du har i din fina trädgård med fiffiga lösningar på konstruktioner som hindrar jorden att spolas bort av regn!
Ha en fin helg /bea

Vivi sa...

Så bra at snøen forsvant, slik at du fikk kost deg i hagen igjen! Håper våren kommer tilbake snart slik at alt kan komme skikkelig i gang.

Ønsker deg en fin kveld.

Lisa sa...

Så bra att din lediga dag fick fint väder! Du har då verkligen fixat som attans. Det har ju börjat växa mycket hos dig, svårt att tro att ni nyss haft så mycket snö.
Hoppas att din helg blir lugn och skön, med lite trädgårdspyssel i solskenet. Sköt om dig!

Kram, Lisa

Suss o Kai sa...

Tänk hur en trädgård förändras med årstiderna :) och vad man njuter av allt som kommer upp på våren och börjar grönska :) Ha en skön helg kram Suss