torsdag, april 19, 2012

Hvor tar våren veien?

Nå har det sett slik ut en del ganger når jeg våkner og ser ut, særlig de dager jeg ikke jobbet og trodd jeg skulle få tid til hagearbeid. Litt trist faktisk men jeg må forsøke holde i minne at enkelte år har ikke den første snøen smeltet en gang så her års i april. Den varme perioden i mars fikk meg nok å ta ut våren i forskudd..

Ikke bare meg faktisk, mars lurte også plantene til en for tidlig start. Gule blomster med snø står og møter meg ved garasjeinnfarten ved hjemkomst.. Den tidlige clematisen har blomsterknopper, bjørk og epletre venter på å slå ut.. Måtte det snart være over og våren komme på riktig..

Men en noen dag har det vart opphold. En kveld ble nye sekker jord kjøpt inn og de to første staudene plantet.  Potentilla nepalensis ‘Miss Willmott’, hun fikk en plass på forsiden, satte henne bak den nye kanten jeg laget. ‘Miss Willmott’ er sikkert den samme som jeg har flere av fra før men det får ikke hjelpes, jeg bare måtte plante noe!

Det samme gjelder den småblomstrete Potentilla aurea, en gullgulblomstrete liten mure som skal blomstre i mai-juni. Denne hadde jeg ikke fra før, min gule har mye større, lodne blad og større blomster. Også denne havnet på forsiden..

Så langtsom fyller seg kanten mot steinene opp. Ved fri og oppholdsvær har jeg vart ner i komposten og hentet halvformuldet materiale som jeg lagt ner. Etter å ha gravet opp mine brudespireabusker som fungerer som en liten hekk her, og plantet dem på ny i blanding kompost/ gammel jord, har jeg til slutt fyllt på med kjøpt plantejord i sekker. Til tross komposten har jeg alle rede brukt opp 6 nye sekker og fler vil det bli..

Bak de små buskene, i hullrommet mellom steinene, flyttet jeg jo mine peoner forrige sommer etter blomstring. Disse har jeg måttet grave opp og da jordhøyden øket med minst 10 cm. Helt klart uviss blomstring iår må jeg si.. men de kommer med nye skudd så helt døde er de ikke. Sparte tre stykk har jeg funnet ut. Resten må jeg ha hivet på komposten..

Andre som lever en inneklemt tilværelse er Gullkorg som er full av knopp og bare venter på litt varme. Ved siden av disse skal jeg forsøke huske på røde tulipaner til høsten..

To Bergenia etter kanten ble det og. Disse bladen er fra ifjor, tror ikke sneglene har rukket være så glupske på bladen enda iår. Denne blomsten er ikke en av mine favorittplanter men noen etter kanten skal vel gå. Planen er å fylle opp forran bak planken, ikke bare med vårblomster, det må jeg og huske på, men også noen jordbærplanter og sikker blir det noe annet og etter hvert som sommeren fremskrider, for den kommer vel til slutt, sommeren altså.

Akkurat nå så kikker faktisk solen frem igjen. Jeg skal ta en tur etter mer jord. Det gjelder at få gjort mest mulig av dagen, framover lover Yr.no bare regn og atter regn. Det kan like så godt innebære snø her.. I det store blomsterbeddet på forsiden kikke langsom løkblomstrene opp, kan bare konstatere at jeg plantet fler små iris enn jeg husket på..

Og sannerlig har det kommet en blåveis i staudetrappa!

6 kommentarer:

Marit sa...

Det ser så fint ut i hagen din! Vi får nå inderlig håpe at det er siste rest av snø vi har fikk i går. Søt liten blåveis som tittet frem hos deg :-)

Gunilla sa...

Här verkar inte snön ge upp heller.
Jag blir ganska less på allt detta.
Nu vill jag ha varmt och soligt.

Ha det gott
Gunilla

Nora sa...

Så fint det blir hos deg! Å plante nye planter er jo noe av det morsomste som finnes, så det skjönner jeg godt at du vil selv om det er kaldt. Her i Stockholms-området er det også kaldt og imorgen skal det muligens bli snö her også. Jeg har en kompis som jobber på SMHI og som har bekreftet når jeg spurte om det virkelig var så ille. Han sa; ja, det blir drittvär hele fredagsdögnet og en del av lördagen også og det er stor sannsynlighet for snö. Jeg er lei dette nå og vil ha litt mer varme. "Faren" når det er kaldt så lenge er jo at alt bare "eksploderer" i hagen når det blir varmere og så er våren over på et blunk. Jeg liker jo våren så godt og vil at den skal vare lenge, så man kan nyte av vårblomster som f.eks. blåveisen din:-)
Håper du får en fin helg og at det ihvertfall ikke snör:-)

Vivi sa...

Hei!
Kjedelig med snø, men lite vi får gjort. Her snødde det også i dag tidlig, og det er isende kaldt.

Det er nok noen planter som har fått seg en skikkelig kald overraskelse. Huff, har mest lyst til å legge på dem dyne!

Blomsterguri sa...

Uff - nå må det jammen bli slutt på den snøen for i år. Vi hagegale har jo andre ting å gjøre på denne tiden av året :-) Blåveis er kjempefint!

Maria sa...

Så mange fine bilder! og nå er det vel på tide at våren kommer, det er jeg helt enig med deg i!! Håper du får en varm(ere) helg!