torsdag 9. august 2012

Så blev det för sent igen…

Jeg satt og snakket i telefon med kjære mor i kveld og kom på at det begynnte bli for seint for fotografering igjen. Pytt, sier hun, klokken er bare ni og her i Norge blir det seinere mørkt enn hjemme hos dem mye lenger østerut i Sverige. Men, se, kl 21 er seint nok for mørke bilder.. Gladiolene får helt feilaktig farge med blixt, de er mørke enn hva som viser. I hagen råder nå en jungel, man må nesten frem med en machetes, men bare nesten. De gladioler jeg satte inne i boden i våres og siden plantet ut har lagt seg utover forsiden, de dekket nesten hele den nye kassen. Nå har de fått støtte og kommet opp litt så jeg kan se blomstrene.
Den blålilla stilkrosen som jeg plantet ved Pergolan i fjor (husker ikke navnet akkurat nå…) trodde jeg var død. Dette var den andre pjuskerosen som jeg eventuelt tenkte fjerne. Nå er det godt jeg ikke gjorde det, den blomstrer! Ikke store planten men liv er det. Med andre ord, den får stå her en vinter til. H3 er vel kanskje ikke det riktige valget for meg..
(fant navnet; Blue Parfum - en klaserose faktisk....)
Så tror jeg at jeg har rotet til det helt med mine notater. Jeg hadde notert meg at jeg flyttet den nye Clematis vit. ‘Eetika’ til pergolan og så flinkt tatt en bilde for å huske hvor jeg satte den. Nå er ‘Eetika’ en rødblomstrende Clematis, det som blomstrer her er ikke det. Enda hadde jeg hatt den i en potte…. hm….
Enda verre blir det når ingen av de tre jeg bestilte, ‘Eetika’, ‘Karuu’ eller ‘Tuczka’ er lyse slik som denne. Hva er det egentlig jeg satt her? At jeg hatt den i potte først betvivler jeg ikke men jeg tror ikke det er en av nykomlingene jag gravde opp, eller… kan det være mulig jeg fikk en feilaktig plante? Uansett, jeg liker den, fargen er en deilig omveksling mot alt det rødlilla som er i Pergolan fra før.
Kanskje er det mange ulike toner fra burgunder til lilla i clematisblomstringen men den er fantastisk. Hele Pergolan begynner bli dekket av denne fantastiske klatreplante. Midt i er en blomst av New Dawn. Jeg kan bare konstatere at trægen vinner, den har fått livet tilbake og er på vei opp i det blå igjen, jippiiee!
Idag har jeg hatt fri. Jeg er så pass sliten igjen (har jeg nettopp hatt ferie??) at jeg ikke gadd gjøre noe nyttig uten har tilbragt hele dagen ute i hagen, og det på en flekk. Ikke store flekken heller faktiskt…
Her i overgangen mellom det lange beddet på forsiden og staudetrappa, bak plommetre altså, har jeg nesten ikke vært siden tidlig i somres. Nu har jeg klippt hekken her og, luket og fjernet avblomstret. Dessuten måtte jeg frem med sementen. Kanten er nå ferdig helt frem til selve trappa. Håper, håper innerligt den klarer vinteren, kanten altså.
Når jeg fikk klippet vekk alle lange stengler på mattramplanten så fant jeg igjen en blomstervandrer som var helt overvokset. Litt lys i tilværelsen setter den nok pris på. Tricyrtisen i forgrunden vil kanskje ha skyggen men det får gå.
(uskarp bilde men jeg vil huske fargen…)
Den frøsådde Agastache aurantiaca, planten jeg kjøpte ifjor blomstrer mye mindre enn dem jeg sådde av frøene jeg sanket i høstes. Jeg må huske å få tatt nye frø iår igjen for jeg synes den er helt nydelig.
Når jeg først hølt på i det her hjørnet med sement fyllet jeg opp et trekantigt søkk med sement også. Sparte en åpning helt i bunn slik at vannet kan rinne igjennom. Her fikk jeg plantet mine takløk fra i søndags.
Selve hjørnet på beddet ble mye spissere nå som jeg lagde kanten på ny, der fikk jeg akkurat plass med den andre frøsådde planten av Orangebinkan (bakkestjernen) som helt hadde forsvunnet der den var under den store tua med svenskegress. Håper den tar seg og blir like fin som den andre.
Andre frøsådder som viser seg flottere enn originalet er vel denne, Eryngium planum, hagestikle. De som jeg sådde blomstrer stort men den jeg plantet i 2010 har nøyet seg med kun blader iår.
Jeg synes den blåfargen er noe utover det vanlige, den er liksom metallisk. Altså også en plante jeg må huske å sanke frø fra i høst..
Men nå får det være nok for idag, en time har gått. Jeg tenkte jeg må finne namnet på rosen og men nå er det seint. To bilder til slutt så…

8 kommentarer:

Cika sa...

Vackra skymningsbilder du tog! Man är lite ovan med mörkret ännu..men mysigt är det : )
/Cika

Marit sa...

Flotte bilder! Den klematisen din var helt fantastisk og det er jo kjempebra at New Dawn har overlevd. Jeg kjøpte min i vår og den blomstrer nå som bare det. Den Blue Parfum var nydelig i fargen. Helt utrolig at den har overlevd når den bare er H3.

Bea sa...

Hej!
Ja, nu skymmer det allt tidigare och lite vemodigt med hösten. Vilken tur att det finns ett fotoalbum att plocka i när man får lust :)
Fint hos dig!
Kram /Bea

Mariann sa...

Så mye flott blomstring hos deg nå! Klematisene er jo fantastiske. Den stiklen er fin. Jeg hadde to stykker, men nå er de desverre borte. Asters og solbrud er vakre høstblomstrere. Jeg kjøpte to solbruder i år, har beundret de hos andre lenge.

krepsemor sa...

Clematiser er ofte feilmerket, og jeg lurer på om de to jeg kjøpte i sommer er det de gir seg ut for å være! Nydelig lillafarge på din! Nydelig er også rosen Blue Parfum! Håper den vokser seg til og trives hos deg!
Den rosa gladiolusen var slående vakker!
Jeg beundrer de støpte bedkantene dine! Nå må jeg også prøve dette :)
Så flott og kraftig clematisen i pergolaen var da! Tydelig at den trives der!
Ønsker deg en fin helg!

Lunalei ;-) sa...

Så utrolig mange vakre blomster hos deg, Mia. Og så vakre clematiser - elsker denne blomsten. Men..sukk,... jeg får den ikke til. Bare alpeclematisen som blomstrer, de andre komme bare med stilker og svinner hen i løpet av sommeren - og så har jeg en som forsyner meg med 3 store blomstrer i august. Det har den gjort de 3 siste årene....
Men drømmer om en slik clematisfrodighet som hos deg!
Klem fra Lunalu

Susan sa...

Fin blogg og fine bilder. Men jeg klarer ikke å lese det du skriver, kansje på tide å ta en synssjekk ;P

Tigertina sa...

Du tar fine bilder, til tross for at det er sent :D Kjempesøte asters på nest siste bildet! :D