lørdag 4. august 2012

En snarvisitt inn i kjøkkenhagen

Go’vær, det er vi ikke helt bortskjemte med men akk så godt det føles når det kommer. Nå burde man nyte hagen men her er så mye å ta fatt i med malerpensel ute, sånt som bare må gjøres, som maling rundt vinduer for eksempel. Oppdaget også (til min forskrekkelse!) at de første plank jeg brukte i kassene her i kjøkkenhagen begynner murkne å må skiftes. Na ja, hva kan man forvente etter 10 år? Men altså, ståa i kjøkkenhagen..

Jordskokken strekker seg oppover men jeg er fortsatt litt urolig at det mest er grønnt og lite knoller men da har jeg i hvert fall noe å sette til neste år..

Bondbønner og lave bønner. Bondbønner har jeg jo satt på flere steder og noen av belgene kan jeg nok snart høste. De lave blomstrer og det ser ut å være godt av dem, blir nok noe å spise etter hvert. De andre lave jeg satt ved siden av de høye bønnene har ikke vist seg i det hele tatt..

Den inneklemte, bortgjemte kassen i hjørnet forsvinner helt bak kassen med bondbønner og bak epletre. De tre poteter som jeg satte har kommet opp men ikke stort mer enn det. Dillen pirte og begynnte vokse, sen over natten var den søkk vekk. Sneglesnadder eller? Dill og meg fungerer helt enkelt ikke. Hvitløken jeg satte i høstes er som tynne, pistrete strå. Lurer om jeg ikke skal forsøke sette ner bjørnebær i den her kassen i stedet, espalieret finnes ju alle rede som støtte til ripskordongen. Men det er også alle rede et bjørnebær som setter pris på den og, bare det at den er plantet i bakken bak kassen..

Regeringens sukkererter vokser og nå finnes det masser å spise av her. De synes å like seg her fast enn det ikke er så mye sol, klart det hjelpte at jeg tynnet ur epletre tidligere i sommer.

De andre ‘vanlige’ ertene, Blaushokker eller noe slik, har belger men de er fortsatt tomme. Fargen like jeg, de synes så godt.

Klatrebønnen strekker seg mot himmelen og blomstrer med en klar rød farge..

Blodamarant, vet ikke helt hva jeg skal bruke den til men den ser virkelig flott ut med sin rødaktige farge, et tufft avbrekk i alt det grønne.

Cos salat, absolutt spiselig, crispy og god. Må få fatt i frø neste år og. Disse to ved artisjokken som er så kraftige kan jo kanskje forklares med at de er velgjødslet men det er kraftig vekst på de ved purren og, på salaten altså, for purre er heller en trist syn, men hva gjør det, klarer vel like vel ikke spise hundre av dem. Purre har jeg jo satt litt overalt.

Cos salat og plukkesalat begynner fylle ut ‘pjuskekassen’ også, der hvor inget ville gro.

Vet ikke helt hva som er sommersquash eller agurk her men det vokser, så pass at rødbetene begynner bli riktig vansklige å få øye på. Men rødbetene er om mulig enda mindre og usynlige i den kassen dit jeg flyttet solstikkbusken. Den rødaktige plukksalaten er dobbelt så stor. Hit holder jeg på og flytter jordbærplanter og, tenkte det kanskje kunne være en god plass å ha det på.

Her under kirsebærtre ble det jordbær men ikke alle planter jeg trodde var jordbær ga bær, to av dem er jo mine frøsådde Potentilla fra ifjor. De to potetplantene bak tre tok jeg opp idag, det var kun noen knøttesmå poteter å finne. I forskjell mot i de andre kassene, det var det syv knytnævestore poteter under et ris!

Jo da, blant potetkassene er det en jungel, bondbønnene har lagt seg ned, regnet eller vekten av bønnene.. disse har jeg nå bundet opp mot pinner. Håper jeg ikke spisset noen poteter mens jeg gjorde det..

Det høye som likner på dill er ikke dill men fennikel..

Så har til slutt asparagusen tatt seg opp og begynnt vokse. Denne raden i midtkassen er jo de minste asparagusplantene jeg har, den på terrassen den største..

Fjorårets purre, med store runde knopper..

7 kommentarer:

Turid sa...

Mye lekkert her :) Det er så gøy meg kjøkkenhage, selv om ikke alt vokser seg stort og spiselig her hos meg iallefall.
Ha en god søndag.

Vivishagerom sa...

Det er ikke ofte jeg ser så flott og frodig kjøkkenhage. Du verden, her er det bare å ta av seg hatten.

Tror jeg må bruke deg som inspirasjon til neste år.

Ha en super lørdag! Klem

Marit sa...

Utrolig hvor mye du får plass til på et såpass lite område som du har. Kjøkkenhagen din inneholder jo alt! :-)

Turid sa...

Du har utrolig mye godt spise i kjøkkenhagen din - og så frodig!

Cika sa...

Mycket som frodas i ditt köksland! Det är så fint med de blå lådorna.
/Cika

Suss o Kai sa...

Oj vad mycket det växer hos dej, gillar det blåa i din trädgård, så snyggt mot de gröna Kram Suss

Lunalei ;-) sa...

Ah... ikke bare har du en helt utrolig skjønn og frodig hage - du har jo en helt fantastisk kjøkkenhage også!!!
Jeg sitter her med store øyne og er bare så imponert!
Ønsker deg en flott uke,
klem fra Lunau