søndag 5. august 2012

Når handlet jeg sist?

En utbygget espalier betyr plass til atter en Clematis. Idag hadde jeg sån lyst til hagesenterbesøk, ville ha en massa nytt, stauder fremfor alt. Turen gikk til Plantasjen, der ble det en del, og Plantebørsen, ikke stort…

Clematis ‘Blue Angel’, lyseblå farge og flotte blomster. Skal blomstre i juli-sept. En jeg ikke hadde fra før, trodde jeg ja, for nå ser jeg at det er den samme som C."Blekitny Aniol", den har jeg jo siden tidligere, Blue Angel er helt enkelt oversettelsen fra polsk. Asch ja, føler meg kanskje ikke helt snytt/ lurt like vel for denne Clematis er så flott og den gamle ville seg ikke helt der den stod, har faktiskt ikke helt oversikt på hvor jeg satte den etter flytt..

Jeg skulle jo kun ha en Clematis for det begynner bli vanskelig å vite hvor jeg skal få plantert dem. Men, på Plantasjen hadde de fler fristelser og jeg klarte ikke velge mellom disse to, altså ble begge med hjem.. Clematis ‘Arabella’, herlig blå blåfarge, ikke så der lillapurpur som de andre blå. C. Arabella skal ikke bli særlig høy, så jeg fant ut at den kanskje kunne passe godt her, under det oppstammede hengetujan. (begynner virkelig tro jeg blitt hekta på Clematis..)

Jeg dro altså ut på jakt etter noen stauder, det ble ikke mange. En kantløk, Allium scenesens. Denne kan jeg ikke noe om men ettersom jeg liker Allium så fikk den bli med hjem. En steinbeddplante står det men der er det fullt. Jeg satser heller på at den kanskje klarer seg inntil kanten ved kassen på baksiden. Idag tok jeg nemlig vekk de jordbærplanter som var her, bæren hadde blitt stygge og deformerte, vekk med dem altså.

På noen måte leste jeg at denne alunroten hette Indian summer, men selvfølgelig var det en ‘Marmelade’ dette og. Syntes jo de minnet om hverandre. Slik går det når man ikke leser godt nok. I denne kasse har jeg jo ikke noen Heuchera fra før av så den kom like vel godt med.

Enda en Alunrot, ‘Green Spice’ ble med hjem. Hadde planer om å sette den her oppe ved porten men når den seinere ble plantet, seint i kveld altså, havnet den i Lunden i stedet. Her skal jeg sette takløk i stedet tror jeg. Jeg må bare fikse litt med sement her først. Mer om det en annen gang..

En potte med takløk altså, mitt eneste innkjøp på plantebørsen. Når jeg kommet hjem og plukket av solbæren (dagens planlagte aktivitet..) begynnte det regne og bli dags for mat. Derfor, min vane trogen, blir det aftenbilder igjen… For når jeg først hadde tid å plante var det begynnt bli seint. Da slog det meg også pløtslig at jeg faktisk kjøpte mer enn bare blomster..

Den sist planterte blåbærsplanten i kjøkkenhagen har fått følge av to tyttebærplanter. (Nå har jeg fire altså). Disse to heter Vaccinium vitis-idea ‘Red Candy’. Ha, Candy får bæren til å høres ut som om de var søte, det vet vel alle at de ikke er. Tyttebær er sure tingester..

'

Tyttebærplantene skal ikke bli mer enn 20 cm høye. Blåbærbusken ser jo passe liten og uanselig ut. Men når jeg tenker på størrelsen av mine andre, gamle, tre busker så er det kanskje heller tveksomt om tyttebæren får plass. Jag tar like vel sjansen, det er i hvert fall bortemot ti år til det blir et problem..

Hukommelsen ja, jeg klarte huske på at jeg har planer om å sette bjørnebær i den bakerste kassen, utrolig. Med hjem idag fikk jeg altså Rubus Thornless ‘Evergreen’, men den får stå i potta en stund til for jeg å først ta opp potetene, hvis det nå er noen poteter under blasten..

Tja, det var vel dagens innkjøp og når det blitt mørkt ute var jeg klar med plantingen. Jeg fjernet en riddarsporre og akleifrøstjerne idag fra den store kasse bak og trengte fylle på med noe, trangt og fullt må det vel være i mine bedd.. Egentlig kunne jeg nøyd meg med kun frøsådder men jeg hadde lyst på noe nytt og.

Bak ‘Marmelade’ satte jeg en liten frøplante av Amerikansk kermesbär, vel vitende at planten blir 150 cm høy. De andre småplantene av den samme, må jeg fortsatt tenke på og forsøke finne en plass til..

Slik ser det ut bak nå, ikke tomt men ikke heller så fullt med 2 meter høye stauder… Frø av lobelia spirte godt, bedre enn jeg orker prikle (eller har behov for..) men den ene lille frøpotta tok jeg idag og delte opp i fem og satte her etter kanten (til høyre for kantløken..). Jeg er ikke helt sikker på herdigheten for den plante jeg hadde i fjor, i dammen, satte jeg jo inn i boden over vinteren..

4 kommentarer:

Snäckskalsdalen. sa...

Och jag undrar om det inte var just en Arabella som kom med hit hem sist vi var i stan, dom ser väldigt samma ut och är jättesöta!
Agneta kram

Nora sa...

Dygnet har 24 timmar och du är bra på att utnyttja dom:-)
Vilka fina fynd du gjorde, jag gillade särskilt den vita klematisen!
Kram Nora

Marit sa...

Jeg er forundret over at du stadig finner ny plass til nye planter. Blue Angel har jeg også, og det er en fin klematis som blomstrer akkurat nå. Skjønner godt at du er hekta på klematis. Ikke vanskelig å bli det, nei ;-)

Mariann sa...

Nydelige klematiser, både Blue Angel og Arabella!
Ha en fin ny uke!