Ja, slik kan det gå når man tar ut høsten i fortid. Jeg trodde jo at september var en fin tid å så staudefrø på. Men det viste seg jo ganske raskt at det ikke var tilfelle. Noen av frøene spirte direkte og nå står jeg her med flere plastikkbokser som stolt viser opp små (ganske store synes jeg..) frøplanter..
Etter hvert som høsten gikk har jeg fyllt opp alle tre hyller å reolen med såpotter. Det er nokk så enkelt når man først står der med frøene, mange også fra egen hage..
De siste frøene fra løkfrøbestillingen sådde jeg på friland dog, nå i begynnelsen av november, man lær seg! Det står jo flere frø i potter også som jeg sådde når dom kom i sluttet av september..
Så langt har jeg i hvert fall klart å begrense meg til to bestillinger, men en veit jo aldri, rett over nyttår blir det sikkert en til.. Kanskje er det gleden ved å se en liten frøspire som får meg att så disse frø, for det er langt ifra alle som blir noe. Her står forrige vinterens sådd i en av trerammene i kjøkkenhagen. Ikke alle men en god del er spart…
Til tross at de ikke vist minste tegn til liv har jeg iår spart:
Dodecatheon meadia - Tolvgudablomma
Sanguisorba canadense – Blodört
Veronica austriaca ssp. teucrium
Milium effusum - Hässlebrodd 'Aureum'
Tiarella wherryi – Skumblomst
Tiarella polyphylla – Skumblomst 'Filigran'
Styvklematis 'Purpurea' - Clematis recta
Man vet jo aldri, hornrapunkeln, Phyteuma scheuchzeri, som jeg sådde inne vinteren før trengte jo en vinter ekstra for å spire. Nå ble det bare en plante, men det ble en! og det lærte meg at ikke gi opp etter første forsøk uten heller spare sådden et år til, (bare dumt at jeg ikke sparte alle…) Hvis det hjelper denne gang og må neste vår vise..
9 kommentarer:
Jeg synes du er flink jeg:) Spennende å så allerede nå, jeg har noen jeg og:) Vi får krysse fingrene og vente spent:)
September var kanskje litt tidlig, hvis du ikke ville ha spiring før til våren. Men hvem kunne vite at denne høsten skulle bli så mild? Spennende med alt som har spirt hos deg. Håper det klarer seg gjennom vinteren.
Ha en fortsatt fin uke!
Jeg er fortsatt imponert over at du fortsatt har hagefokus. Ja, jeg ser det andre steder også. Jeg blir nok aldri så dedikert til hage. Her er det bare juleforberedelser som gjelder nå.
Åh. Det været spiller en puss både her og der. Håper dette går bra :)
Så lenge de ikke spiser mat er det kanskje lurt å spare. Det kan jo komme noe. Om jeg hadde hatt slike og de ga resultat ville de vært gull verdt :)
Lykke til :)
Litt vittig da, noen spirer tvert-andre ikke i det hele tatt..men de som allerede har spirt, overlever ganske sikkert, de viser jo voldsom vilje! ( dessuten hadde de sikkert også spirt om de hadde sådd seg selv i bedet) Sett bretta utover i hagen og la det stå til.
Hos meg har det også vært meget sparsomt med spiring på forrige års staudesådd-jeg har IKKE latt det stå en vinter til..spennende og høre hvordan dette går hos deg! Men som vi har snakka litt om før, jeg trur det er voldsom forskjell på frøkvalitet..Første gangen jeg overhodet sådde staudefrø var fra Thompson and Morgan, der spirte rubbel og bit. Siden det var MYE frø i pakka, "slet" jeg i to-tre sesonger med å få planta alt ut!
Tone
Hoppas du får mycket glädje av plantor och frön trots att vissa kom i jorden tidigt. Ha en fin kväll/Gela
De småplantene klarer vinteren, så lenge de ikke får for mye vann. Frøbestillinger derimot, det er farlige saker.
Det der er årsaken til at jeg aldri sår staudefrøene før på nyåret. Man vet aldri hvordan vinteren blir og med så mye mildvær er faren for høstspirer alltid til stede. Lykke til med småttingene :-)
Jeg pleier å så over jul, eller i romjulen når jeg har god tid! Men som de over her sier, så klarer de sikkert vinteren likevel. Jeg krysser fingrene :) Jeg stakk noen grener av bollpil i sommer, og en satte rot. Nå ligger potten på siden i et bed, lett nedgravd. Det går nok bra!
Millium effusum brukte to vintre på å spire her hos meg, så ikke gi opp etter en vinter!
Lykke til!
Legg inn en kommentar