torsdag 3. november 2011

Noen få gamle bilder fra kjøkkenhagens barndom

Nå om høsten sitter man og ser tilbake, jeg har tilbragt dagen med å se langt tilbake. Fant noen gamle hagebilder, dessværre ikke mange. Vår harddisk krasjet noen gang for ca 8 år siden, da forsvant i stort sett alt. Hvordan jeg klarte redde disse aner jeg ikke.. Jeg har vist disse en gang før, HER. Så nå blir det en kjedelig reprise..

2002, mai, var tydelig det året jeg oppdaget sement. Fra å ha vart en flekk i hagen med noen bærbusker og tre begynnte jeg forme kjøkkenhagen. Gruset fra de tidligere grusgangene ble lagt mellon rester fra laminatgulv som fikk gå som forskaling. Hiskelig skarpe kanter ble det husker jeg men de høll i hvert fall jorden på plass. Den gang hadde jeg bringebær i to rader i midten av området og rabarbra sto forran føttene til bringebærsplantene.

Noe annet jeg legger merke til er epletre, det med tre sorter. Det ser veldig nyplantert ut synes jeg. Spørs om det er fra året innen? Den gang hadde jeg visst plantert det i hva som skulle bli en spireahekk tror jeg.

Pæretre var nok også ganske nytt og bak dem ser jeg at jeg alle rede hadde jordbær. Kassen, den eneste som var da, er den gamle sandkassa til barnen. I 2002 var minstemann ti år så det er vel ikke rart den fikk plass her istedet. Vindu som står der hadde jeg fått av de gamle naboene og det fungerte ypperligt som dekke over kassen. På den tiden lurer jeg på om jeg ikke hadde sommerblomster under, som spirte tidlig om våren under glass.

I juni samme sommer må jeg ha vart ferdig med kanter og har støpt hageganger mellom. Er det så lenge siden altså? Helt forran i bildet er de små solbærstiklingene som jeg i et svakt øyenblikk sikkert trodde skulle holde seg oppe med disse trådene. Løk ser det ut som jeg har i kjøkkenbeddet og bak der en ripsbusk. Langs alle kantene er det jordbærplanter, jeg hadde mange jordbær den gang..

Fortsatt i midten av juni 2002. Jeg blir overrasket av min utholdenhet. Jeg husker jeg sto og rørte all sement i en bøtte med en liten hagespade. Hvor mange sekker må jeg ikke ha brukt. Her er jo jammen også trappa på plass! Til venstre og høyre i bilde står fler solbærplanter. Helt bakerst hadde jeg en kompost nære og bra ved kjøkkenhagen.

Jordbæren blomstret godt den gang. Her er det fortsatt små steiner som holder dem på plass i skråningen bortsett fra den støpte kanten helt nederst.

Så er jeg kommet til august 2003. Hva som slår meg mest er grønnsakene, så frodige de var da! Det ser jo faktisk ut som om maisen vokste det året og kålen, rosenkål, like så. Fortsatt er det ikke noen trerammer i dette område men jeg har satt opp staur med sauenetting til solbæren.  Men det er ikke solbæren man ser, det er erter og bønner som fått klatre der den sommeren. Bringebær står fortsatt i midten.

Tydelig tilbragte jeg mer tid i 2003 med hammer og sag enn med sement. Pyramidene må ha vart nye det året og sandkassa er dekket til med et tak av byggplast. Det ble faktiskt stående noen år. Første året, dette 2003, husker jeg at jeg hadde Västårsagurker, masser av dem faktsik.

Bak mitt meget fiffige veksthus har jeg lekt meg. Nøkkelhullet og kikk hullet kommer altså herfra, de som nå står i rosenhagen. Espalieret i midten har jeg også gjennbrukt på veggen av huset, der klatrer nå en kaprifol. Til dette ‘voldsomme’ blå byggverk har jeg også gjort mine tre første blå kasser. Ikke så lett å se men på hver stender har jeg begynnt med ripskordonger, en idé jeg fant i en av alle hagebøker jeg har, altså ikke min egen..

I 2004 har jeg også bygget på med espalieret som står der idag. Den gang hadde jeg plantet til med humle. Se luken på veksthuset, på sidene hadde jeg laget luker som la seg åpne for lufting. Frodig vekst på grønnsakene dette året og.

I 2004 har jeg også bygget fler trekasser og malt blå. Bakerst til høyre har jeg laget porten på toppen av trappa. Lurer på om dette ikke også er eneste året som jeg prøvde meg på fennikel, passet jo godt sammen med plukkesallat i ulike farger..

Bakerst er fortsatt skråningen dekket med jordbærplanter. Forran kassen også. Nå har jeg visst revet meg nokk på anklene også for murkantene har fått et nytt lag med sement for å runde av kantene..

Den gang, i hvert fall det året, ville jo til og med dillen vokse. Det har den ikke gjort siden, uansett hva jeg gjør. Løken ser da også betraktelig kraftigere ut!

Så har idéen med byggplast til veksthus også satt sine spor bak garasjet. Her klarte jeg odla fine tomater i noen år, helt til en snørik vinter med takmåking satte en stopper for byggverket.

Regner med at det var den samme vinteren som fikk meg til å sette tverliggere mellom stolpene som holder sauenettingen oppe.. Solbæren var ikke store den gang men jordbæren mange…

Så hva kan jeg lære av dette? Når jeg iår ser tilbake på min fattige løkavling iår, der hvor veksthuset tidligere var, og sammenligner den med løken fra 2004? Er jeg blitt så mye dårligere kjøkkenhagegartner, eller trives ikke grønnsaker like bra i opphøyde bedd, eller er det min etter hvert store uvilje til kunstgjødsel? Kanskje hadde vi bedre somrer i 2002-2004, de siste tre har jo vart temelig regnfulle og kalde. Et eller annet må det jo i hvert fall være. Men, til neste år, da… da skal jeg få fart på det hele igjen.

10 kommentarer:

Gunilla sa...

Vilken fantastisk grönska och växtlighet du hade i din trädgård.
Jag gillar de blåmålade spaljeerna och konerna så snyggt.

Det är ju riktigt roligt att ha bilder så många år tillbaka och att kunna jämföra hur det ser ut idag iträdgården.

Jag har bara bilder tre år tillbaka på datorn så de enda jag kan hitta är något kort som kan påminna mig hur det såg ut för länge sedan. Jag började med trädgården för ca 10 år sedan och har hållit på med att bygga på och förändra sedan dess. Jag blir aldrig färdig.

Ha det gott
Gunilla

Unknown sa...

Så fint med grønne og frodige bilder på bloggen nå på høsten- da må man jo bare glede seg til våren:) Har bodd flere år i sverige og har nylig flyttet tilbake til norge, så jeg sympatiserer mht språket. Mitt språk er helt konstigt, værre blir det av at jeg på jobb må lese og skrive endel på engelsk- språkforvirret!!
Uansett er det en trevlig blogg du har- oavsätt språk:)
God helg!!
Maria

Mariann sa...

Blir imponert over all støypingen og snekringen din. Veldig frodige grønnsaker du hadde også.

Lisa sa...

Tack för en rolig tillbakablick! Tänk, vad mycket som hänt genom åren. Kan vädret ha något med grönsakerna att göra? Eller är det mina rymdisar som tillbringat sommaren hos dig, hi hi hi. Konstigt är det i vart fall, så flitig och full av energi som du är med trädgården.
Byggplast gillar jag också. Funderar på att bygga ett litet växthus och plasta det. Kan vara bra för att känna på om det är min grej.
Jag som inte är så flitig just nu, ska se dagens avsnitt av Emmerdale. Fastnade i den serien 1998 och har inte missat många avsnitt = ) Knasigt egentligen att följa en TV-serie i så många år...

Kramar från Lisa

Meta sa...

Hejsan !
Vad kul det var och se tillbaka hur din fina trädgård började.
Kram mammsen

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Va kul att se din köksträdgård under så många år! Vilket jobb du/ni har gjort!!! Smart med tomathuset. Kanske kan vara nåt för mig att "sno" medan jag väntar på att det ska bli ett orangeri. :)
Kramar!

krepsemor sa...

Det er viktig å ikke gi opp i alle fall! Er det du som har snekret alt i tre som du viser på bildene? Skulle ønske jeg var like kreativ og dyktig som deg, for om jeg må vente på kallen, så må jeg vente lenge! Han er ingen snekker =( Og å støpe i betong har jeg også snust på, men det har blitt med tanken foreløpig! Kanskje neste år? Tusen takk for inspirasjon, Mia! Og kanskje neste sommer så får vi en sommer vi fortjener?

Turid sa...

For en kreativitet du har. Veldig morsomt å se historiske bilder siden jeg ikke har fulgt bloggen din så lenge. Jeg skal satse på grønngjødsling i kjøkkenhagen min til neste år, kanskje rødbetene liker det, siden hønsegjødsel tydelig ble for ensformig for dem.
Ha ei fin helg.

Tigertina sa...

Moro med slike tilbakeblikk! Fine bilder, og morsomt å se hvordan ting har utviklet seg!
Vel, med den løken - skyld på den dårlige sommeren du! :P

God helg til deg! :D

sweetbay sa...

You have managed to grow so many different things in a not very big space!!