onsdag 2. november 2011

Formklippt

Så her har tujan forran igang blitt i år. Med litt fantasti går det at forestelle seg fire kuler fast den nok er i skjeveste laget. Toppen jeg sparte i fjor høst, den som skulle formes til det siste klotet, brakk jo. Men i løpet av sommeren har den vokst såpass at jeg like vel klarte få til et litet klot.

Denne har også fått en runding til på toppen. Ok, ikke helt rund men toppen på denne tuja klarte vinteren så jeg kan satse på et større klot med en gang.  Ved siden av står Tuja Tiny Tim, den skal jo ha en naturlit rund vekst men jeg har ikke klart holde saksen vekk fra den og har nok tatt litt for mycket på undersiden..

Hælstiklingen som jeg tog fra han for noen år siden hadde jo til slutt fått så pass røtter at jeg flyttet den til denne sinktunna forrige høst. Iår har den sikkert vokst seg dobbelt så stor. Det går jo fint ann å ta stiklinger fra tuja men man må ha tålmodighet, masser av tålmodighet, for raskt går det ikke.

Så er det spiralen. Den synes å ha stått på stedet hvil gjennom sommeren. Det eneste som skjedd er at toppen har blitt litt kraftigere så kanskje jeg kan fortsete forme den litt neste år. Bak er hengetujan, husker ikke hva den heter, den er i hvert fall veldig renklippet under nå, da den har vokset voldsomt i sommer den og. Jeg kan da ikke la den fylle hele fremsiden?!

Så til sist et bilde fra helgen som var. Her er det siste forsøk til klipp. Tujan til venstre har jeg hållit på med i to år. Meningen er at den skal ha en massa kuler rundt om. Kanskje man langsomt kan begynne ana det? Den blå Lawson cypressen ved siden av har fått hard medgang av hekksaksen da jeg ville ha plass til rosen forran. Den blå fargen på cypressen kommer visst enda bedre frem i konstrast mot klatrehortensians gule blader.

Den to år gamle hælstiklingen av Cypressen har blitt så her pass stor etter flytten til dammen i sommer. Stor? er vel en overdrivelse men om noen, fem-syv år?, er den kanskje blitt en halvmeter..  Så stiklinger tar seg, men de tar seg også tid!

12 kommentarer:

Ina sa...

Så fine stedsegrønne du har. Det er dem man husker på nu, når resten af haven går i dvale ;-)

Mariann sa...

Så mange stilige formklipte nåleplanter du har. Likte veldig godt spiralen.
Ha en fortsatt fin uke1

Hilde sa...

Vintergrønt skaper struktur i hagen. Synes dine formklipte er skikkelig stilige :)
Og så fine stiklinger du har fått til!

Jeg har noen forskjellige oppstammede tuja i hagen som med tid og stunder, når de har vokst nok, skal formklippes til kuler.

Gudrun sa...

Hej Mia!
Så fina dina formklippta tujor har blivit. Visst är det kul.
Det är som du säger, man får ha tålamod men den som väntar på något gott.. den får fröjd för ögonen.
Önskar dig en fin kväll.

Landbohaven sa...

Hvor ser det godt ud.
Tak for kigget.

Inger Marie sa...

Fine klipte tuja! men hvilken tolmodighet du har...imponert:))
En god kveld til deg:)

Merja sa...

Du har ju flera olika formklippta buskar! Har själv drabbats av samma sjuka;) Kul med saxen!
Ha det gott!

Marit sa...

Kjempefine formklippede busker du har. Spiralen var virkelig flott!

Stephanie sa...

These plant structures are very attractive! Mia, you did a great job. This remind me again that I keep forgetting about making a pom-pom out of a conifer plant. Thanks.

Mari Anne sa...

Jeg tror min saks burde ta en tur til din saks og lære litt av den. Jeg har aldri sett oppstammet trådsypress før, men ser jo at det også blir stilig.

Mia sa...

Vad fina dina tujor är, vad duktig du är som kan klippa så fint.Ett konstverk!!
kram Mia

Turid sa...

Så fine busker. Jeg er meget imponert over alt du får til i hagen din. Vakkert og spennende med formklipte busker.