onsdag 16. november 2011

Pusslingene..

Liriope muscari, min lille druvlilja som ikke er herdig her hvor jeg bor men som trosset flere vintrer like vel. Ikke ble det noen blomster iår heller.. Spørs om den kommer igjen til våren igjen, blir like overrasket hver gang den kommer tilbake men nokk hadde det vært hyggelig hvis det en gang også ble noen blomster. Når det ikke skjedde iår til tross den lange høsten så skjer det vel aldri..

Bak til venstre, Sivliljen, Sisyrinchium angustifolium, er ny av året. Også den får stå her, usikker på herdigheten. Den blomstret ikke noe særlig her hos meg, kjøpte den for seint, men den ga en masse frø. Håper den kommer igjen til våren. Ved siden av, bak til høyre, er en ganske kraftig bladrosett av min elskede fransk munke, Jasione leavis. Det er også noen små rosetter ved siden av. Jeg drysset også frøene ved siden av.

Gentiana sin-orata holdt det gående inn i det siste med sine blå blomster, ikke stor men den er der. Ellers står jo flertallet i steinhagen. Den lille saffranmuren, Potentilla tonguei, klarte seg godt her i sommer. Den er jo så liten at den blir borte på andre steder i hagen.

Så det lille pusslingbeddet har fungert etter forventen. Pusslete er det men fungerer her, men god drenering og mye sol. De små detaljene forsvinner liksom i det store om sommeren men nå om høsten ser man detaljene igjen..

.. i de små glipene mellom kasser og hellene. Det gjør seg mye bedre med noen småplanter her enn det ugress som eller ville kommet..

Til og med en liten tust av kryptorskemunn, Cymbalaria pallida, dykket opp inntil plommetrestammen i Lunden. Uventet, for her hadde jeg bare satt en knøtteliten avlegger, originalplanten som jeg satte i den store kassen på baksiden kom jo ikke igjen iår..

Først inne på småtterier, en liten topp av min ene stikling jeg tokk fra Lykkefund, satt i Pergolan og beskyttet med sikkert 5 liter kaffegrut. Overvintrer?

6 kommentarer:

Gunilla sa...

Riktigt fint med så många växter .
Upphöjda bäddar och mycket sten det är nog riktigt bra för växterna.
Jag är ju riktigt "stenrik" för i trädgården har vi mycket sten . Både i marken i och i rabatterna.

Ha det gott

Gunilla

Drømmeriet sa...

Du har så mye fint og mange eksperimenter, flott, flott!
Tenker Lykkefund spretter villig til våren, den tåler det aller meste hos meg ihvertfall.
Hilsen Tone

Merja sa...

Än finns det liv...:) Fint gräs med rosa! Vad heter den??
Ha det gott!

Mari Anne sa...

Jeg har kjempe sans for å putte ned noe smått i hjørner og sprekker der det ellers ville komme ugress. Knallsmart.

Cika sa...

Vilka fina stenpartier! Och söta växter.
/Cika

Turid sa...

Nusselige små. Det er rart, men nå suger vi til oss hver eneste detalj i hagen, det er ikke mange igjen her. Angående den sivliljen, intenst blå søte blomster har den. Tror det er den jeg hadde i den forrige hagen (H-5), der var den herdig, og fryktelig liten og søt.