søndag 19. juli 2009

weekly news från köksträdgården, w. 29

Det blir ingen regnmåler idag. Har tømt den et par ganger i løpet av de siste ukene, så den hadde like vel ikke vist riktig verdi.

DSC00005 DSC00001

DSC00002 DSC00003

DSC00004 Nå er det høste tider, markjordbær og jordbær plukkes hver dag, men mange jordbær må jeg hive i komposten da de mugget på grunn av alt regn. Ripsen skal bli til gele i løpet av uken. I år har også kordongene med hvit rips bær. Solbæren er store iår, jeg må tynne ur plantene slik at solen kommer godt til så bæren modner. Det er baksiden ved å odle solbær som hekk, den blir så himla tett. Jeg har tynnet to ganger iår, men med alt regn så gror det fort til igjen.

Rabarbra ble til saft til slutt, nå ser det tomt og trist ut under kirsebærtreet en stund. Kirsebær blir det ingen på oss, det henger kun et fåtall bær i treet. Lurer på om det kan ha sammenhang med hagleskuren som kom i våres??

Spiser moreller for glatte livet da, de er lysrøde og gode ( gamlefar går og venter på at de skal bli mørkrøde for han veit enda ikke at vi har lyse moreller, hm, hm…)

Eple og pærekart lover frukt til høsten og druene har flere klaser.

DSC00024DSC00021

DSC00023DSC00016

DSC00027 DSC00026

DSC00006Greinene jeg fikk av Gro av solstikk av vokset kraftig nå i regnværet. Busken har lett igjenkjennelige blad og det er bra for en som glemmer så fort som meg. Oppdaget at jeg har alle fem greiner i behold rundt om i kjøkkenhagen. Lurer på om de går å forme til kordonger slik som stikkelsbæret eller om de har solbærets vokse måte.. Stikkelsbær forresten, jeg ser fortsatt ikke noen forskjell i farge på de vanlige og de røde så det er for tidlig å tenke på å høste noe der.

Salaten vokser så det knaker, den legger seg dog litt flat mot bakken av all nedbør. Poteten har atter stor omfangsrik bladverk og ertene slynger seg utover. Piller ertene med hvite blomster og sukkerertene med blålilla. De er faktisk riktig flotte når de blomstrer. Erte belgene plukkes hver gang vi går forbi. Jeg er glad for støtten av bambus som jeg satt ned for solsikken orker ikke bære tyngden av ertene, de hadde bukket under for tyngden hvis de alene hadde måtte agere som støtte. Takk og pris så har jeg ferie så jeg rekker å rydde litt her. Trenger både å binde opp, tynne ur og klippe vekk rundt omkring. Tvi, tvi, ugress har jeg ikke sett noe særlig til, kanskje noe å gledes over..

Spinaten har jeg fjernet, de få reddikkene som var kvar også, for de begynte å gå i blom. Nå får mainepene bedre plass, de var gjemt bort under all spinat. Hvitløken i etasjer begynner se ut som en riktig hvitløk nå. Sjarlottenløken fikk bli til en nydelig løk pai/ Quiche Loraine i lørdags, smaksatt med persille og estragon. Den blandingen må brukes igjen, sabla godt :) Med fersk tomatsalat fra hagen.. Den resterende løken kjemper en kamp om livet med gulerot og poteter, men det ser ut som om symbiosen fungerer.

DSC00007DSC00017

DSC00008 DSC00009

DSC00010DSC00015

DSC00011 DSC00013

“Glemte” bilder av maisen, men den er ikke stort å skryte av. Hvis maisen har knehøyde 4 juli blir det korn leste jeg i en blogg. Mine har knehøyde nå…

DSC00019DSC00018

DSC00031 DSC00032

DSC00022DSC00020

Welcome to the Jungle er kanskje en bra tittel til innlegget.

Min kummin/karve har blomstret ferdig og nå venter frøene på å modnes. Tenker klippe av stenglene og henge dem til tørk. Planer om rugbrød med kummin/ karvesmak blant annet. Den rødblomstrete apelsinsalvien har jeg enda ikke funnet ut hva jeg skal bruke den til, men det gjør inget, den er så fin der den står og blomstrer sammen med ruccola og oregano.

Til tross for regnskoglignende forhold her i kjøkkenhagen så borde jeg ha gjødslet en gang til etter midsommer. Det glemte jeg og nå er det vel kanskje for seint. ..

DSC00025 DSC00028

DSC00030 DSC00029

6 kommentarer:

Åsa! sa...

Vilken grönska du har! Jag är djupt imponerad! Röda vinbär gjorde jag paj på ett år, smarrigt värre var det! Man kokade någon slags kolasås och hällde över bären...

Anonym sa...

Safte suse.. DU har litt å gjøre her!! med så mye planter og busker er det vel en heldagsjobb??

Haglskur.. tror det har innvirkning. Her var mange av plantene og ikke minst plommetreet i blomst da vi fikk ett par av de.. plommetreet kastet blomstene etter 5 dager og det er ikke EN plomme å se der ute..

Ikke særlig morsomt å nedlegge så mye arbeid når regnet tar knekken på det meste.. håper på masse sol fremover.. det har vi ikke hatt for mye av i år..

Snegler.. om de drukner i en øldunk, må de vel drukne i en stor dam??? håper iallefall det.. har ikke råd til SÅ mye øl, selv om det er billig her:o))

Ha en trivelig dag...

Marita sa...

Jommen har du mye å stå i med! Mye mer enn hva jeg hadde orket, må jeg innrømme. Akkurat kjøkkenhage tar jeg veldig lett på, mest eksperimentell på det meste unntatt tomater og agurk. Bær er godt og tilhører hagen, synes jeg. Unger (og voksne) elsker å gå å plukke av herlighetene!

Maria Berg sa...

Snygt med dem gjutna gångarn och blå pallkragar.
Mycket att skörda och äta.
Här hemma är det baren som plockar och min mna som kokar saft,
/MB

Carol sa...

Wow! What a wonderful potager! Great Veggies and fruit makes my mouth water. Yummy and lovely to see. You do not have rabbits I am guessing!

Anonym sa...

Hallo again !
Nu har jag även vandrat runt i din köksträdgård där finns det mycket smått och gott. Jag har lika fina luftlökar som du.
Kram mamma