søndag 5. juli 2009

weekly news från köksträdgården w.27

DSC00050 Syntes ikke det var det minste gøy forrige uke å lage oppdateringen fra kjøkkenhagen. Det var jo bare et ord for elendet – tørrt- så det ble helt enkelt ikke noe innlegg.

Nå har det endelig kommet regn, begynnte med tordenvær fredag kveld og 3 mm, nesten bare å erte en uttørsted gartner. Igår, lørdag var det på den igjen med nytt tordenvær. Da hadde vi først hatt 30 grader varmt på dagen. Takk, da kom 5 mm til. Og så mot morgenkvisten startet uværet skikkelig og har fortsatt et godt stykke ut over dagen så nå har det kommet ytterligere 40 mm. Ikke ille, nå har det tilsammens kommet 48 mm vann i kjøkkenhagen i løpet av helgen! Kan så vare att allt henger mot bakken, regntynget. Bringebæren for eksempel tar hele den smale gangen som er igjen til å passere på, sukkerertene lener seg ut ifra pyramiden, vannet har kanskje forsinket mine jordbær, som var på vippet å modne igår. Fant da 6 stykk ved en sjapp øyensyn idag.Tomatplantens blader har skiftet fra grønn til gul, bøtte var full med vann. Spiller roll, jeg har spist solmodne tomater til maten og det overflødige vannet slo jeg vekk.

DSC00048DSC00049 

DSC00053

Spinaten  har kanskje ikke blitt spist i samme tempo som den vokst. Det har vart alt for varmt for å fristes til å spise noe særlig, og i hvert fall ikke stuet spinat, pasta eller suppe for den delen. Jeg tror jeg har et job å gjøre til tirsdagen når jeg har fri. Da må jeg se å få litt av markens grøder ned i frysen. Blant annet spinat, og rabarbra. Redikkene har vi spist av, men det har ikke gått å unngå at enkelte av dem godt opp i blomst.

 

 

 

DSC00051 DSC00052 

Løken og gulerøttene lever sitt eget liv, det gjør også potetene som stikker opp her og der, altså der hvor de ikke skulle være. Men hva gjør man, det er for seint å fjerne dem nå. De får bare stå der. Kanskje rekker det å bli poteter på dem og?

DSC00054 DSC00055

Nå begynner mine erter og bønner å blomstre. Den hvite blomsten er margert, den oransje en prydbønne, den lille er sukkererten. Og den, sukkererten må ha lidit voldsomme vokstsmerter i helgen for pløtslig er den høyre en pyramiden og har sluppet grepet.  Denne må bindes opp!!

DSC00056 DSC00057

 DSC00061DSC00059

Solsikken har fått litt høyde men er på langt nær kraftig nok til å tåle vekten av ertene. Maisen er ikke så kraftig den heller men den er der fortsatt. Tror kanskje ikke jeg borde forvente en alt for stor avling der, nei..

DSC00060 DSC00058

Bjørnebæret har fått greiner med blomsterknopper, de er over halvmetern lange! Hvor blir det av mine rips nå da, heldigvis trenger ikke rips like mye sol som solbær for å modne. Bjørnebæren vil ikke gi meg noen nye skudd iår, hvorfor?? Blir jo ingen bær til neste år…

DSC00062Jeg har heller ingen forventen om å bli vinbonde, men nå har mine druer blomstret over og begynner og få små babyfrukter på stenglene.

 DSC00068 DSC00069

Potetene som forrige uke fremstod som en tropisk regnskog i kjøkkenhagen og derfor etter mye frem og tilbake blev klippt ned, har begynnt akkurat som tomaten å skjyte nye skudd, tyver, i bladvekket. Arbeidshelgen kom veldig OBELEILIG nå, jeg har ikke fått til å prøve om det er poteter under risen. Jeg har tross alt ikke vart kokken her hjemme tre kvelder, gamlefar får stå for maten når jeg jobber. ( og vi overlever det og :-)

DSC00063

Så til slutt en litt “pussig” oppdagelse, i hvert fall for meg. Jeg odler tydligen hvitløk i etasjer. Mitt på blasten så oppdaget jeg at det kommer ny liten hvitløk. Er det denne jeg skal bruke som settløk for neste års avling??

DSC00064

Skulle ønske at jeg hadde hatt ferie akkurat nå og at døgnet hadde hatt i hvertfall 36 timer. Eller i det minste at jeg ikke hadde trengt søvn i sommerhalvåret. Nå har det vart så varmt at jeg ikke har orket holde følge med alt i hagen.

Men herre gud, for en instilling, er jeg aldri fornøyd?? Imorgen blir det ihvert fall stuet spinat og forhåpentligvis fersk potet på menyen her i huset.

 

3 kommentarer:

krepsemor sa...

Det vokser og gror hos deg også ser jeg! Jeg har foreløpig ikke sådd grønnsaker eller urter! Kanskje jeg må gjøre det neste år? Da kan jeg ta i bruk pallekarmene til det! Jeg tror nok ikke jeg skal så like mye neste år, av stauder i alle fall! Har følelsen av at det ble litt vel mye ;o)
Det var godt at du fikk regn, men det var vel litt mye på en gang? Her er det tørt, så jeg må vanne hver dag. Og neste fredag reiser vi på ferie, så da håper jeg at det blir litt regn innimellom, ellers må jeg spørre min svigermor om hun kan vanne for meg!
Å så stauder er ikke så vanskelig, og det var første gang jeg prøvde det! Ikke alt har spirt enda, men det får en sjanse til! Jeg har mye å lære, ser jeg! Du har en frodig hage, med både grønnsaker og ureter, og blomster! Den hvitløken var veldig artig!
Ha en fin uke, Mia!

Lillebeth sa...

Du har det så fint och så frodigt. Vilken lycka med så mycket regn! Här skulle det verkligen behövas.

Marita sa...

Tja, hos oss kom det 90 mm nedbør på noen timer, litt i overkant mye ja. Men jammen er det frodig hos deg. Bjørnebær har vi også og jeg har fått masse nye skudd i år. Synes den vokser vel vilt! Tomater er ikke modne ennå, men har høstet agurk og salat og det er da noe.