lørdag 18. juli 2009

Blå-gul start av ferien

Første dagen av min ferie viste seg til å bli regn, for en overraskelse. Rakk i hvert fall ta hele skråningen opp mot veien. Etter å ha saget vekk greiner i både lønn og bjørker, kuttet tilbake kornellhekken, sjersminer og andre busker så venter nå et berg med avklipp på å bli fraktet bort. Problemet er bare hvordan? Vi har inge tilhenger og komposten er fra før av stappfull. Oppe tidlig idag, så jeg fikk ihvert fall 5 effektive timer ute. Nå ser det mer åpent og ryddig ut igjen, men, som vanlig gikk jeg frem litt vel hart ut med saksen. Det gror vel til igjen, fortere enn ønskelig… Jeg og gamlefar ble enige om å prøve huske dette til våren da kommunen har hageavfall innsamling. Kunne vart greit å få kjørt vekk alt slik avklipp med offentlig transport. Skjønner ikke hovrfor de ikke kan ha en slik innsamling i ferietider i stedet. Det er jo nå, i JAS perioden som mann skal beskjære tre og hekker,er det ikke?  Dess uten så er det nå jeg har best tid og lyst, til slikt, når hagen ser så pass igjengrodd ut, og jeg har fri. På våren venter jeg jo på løvsprett …

Hagen er full av farger om dagen. Herlig. Rakk ta noen bilder når det ikke regnet.

33

Campanula persicifolia – Fagerklokke (no), storklocka(se), Peach-leaved Bellflower. Denna er så pass lett å forøke, gjennom deling etter blomstring,( med avleggere eller frø også men det har ikke jeg prøvd )at den står både litt her og der i min hage. Jeg liker så godt den blåfargen. Den passer sammen med alt har jeg inntrykk av. Som her sammen med gult for eksempel.(Sammen med gult blir den til Sverige.) Men det er også mange andre farger, dem får jeg ta seinere…

34 27

Oenothera tetragona, Nattlys (no), Nattljus (se), Evening Primerose. Nattlys, selvfølgelig blir den kallt det, den lyser emot deg i skumringen. Denne er også godt representert i mine staudebedd.

35

Flere trogne følgesvenner er denne Smalballblom. Trollius chinensis, Kinesisk smörboll (se), Globeflower. Fargen og formen er litt herlig synes jeg. Jeg liker så godt denne guloransje farven. Selvfølgelig har jeg ikke kunnet la være å dele den opp slik at den nå også står litt rundt omkring, men jeg har lest den borde få stå ifred. For min lille hage er plantene store nokk også når jeg delt dem opp. Liker godt gule toner i hagen, men de må stå litt sprett og ikke bli for mye av det gode. Gul kan jo fort dominere ellers.

36

Dominerer gjør ikke min Hemerocallis Stella D´or. Hun blomstrer hverken lenge eller med mange blomster, men jeg liker overraskelsen når jeg pløtslig oppdager at hun viser seg frem. Kanske jeg har satt henne feil sted, for hos meg er ikke planten på langt nær like stor som de andre dagliljene. Den minner faktisk mest om en kraftig gresstue..det er vel derfor får hun også plass i staudebeddet.

DSC00005

I pergolan stråler også solen om dagen, her har jeg som eneste gule akkurat nå, ett par flotte liljer. Nå har jeg vart virkelig prøvd med namn men til disse melder jeg pass, dette er rett og slett mine gule liljer :)

2 kommentarer:

Margrethes hus og hage sa...

Regn er det visst overalt for tiden. Kjedelig!

Men det ser da ut som plantene dine har tålt det greit :) Fine bilder!

Hilsen Margrethe

Corner Gardener Sue sa...

Nice blooms! The translation to English didn't make much sense to me. I have heard the translators don't always work well. The other times I've been here, I was able to understand more. I wonder if mine make sense when translated.

You asked about moonflowers smelling good. The moonflower vine flowers do, but the daturas I have aren't as noticeable. I just went out to check, because I couldn't remember if they had a scent, and ended up planting 4 coneflowers in my garden across the street with my not for gardening shoes on. LOL I am constantly reminding myself of Grace's post about getting sidetracked.