tirsdag 21. juli 2009

tagetes og hestemøkk

  DSC00064

Jeg har kommet over et større parti med tagetes. Disse skal plantes rundt om i hagen for å holde lusen vekk fra rosene og for å forbedre jorden. Jeg leste i Hagen for alle at tagetes avgir et stoff som hemmer tilveksten av enkelte skadelige nematoder som kan skade plantene. Etter å ha søkt litt på nettet har jeg funnet ut at de skal holde rotål vekk og at lukten skal holde lusen avstand. Såg nå også på et kjent hageforum at sneglene virker elske tagetes. Har jeg nå i min iver invitert hele nabolaget på spisegilde i hagen??. Har da likevel plantet dem mellom mine jordbær, og håper på friskere jord til neste år. Sneglene liker jo jordbærplantene selv i utgangspunkt.

Man kan synes hva man vil om tagetes men jeg liker faktisk blomsten.

Så er neste problem. Sammen med tagetes har jeg fått brent hestegjødsel. Det eneste treff jeg fikk på dette er på det somme forum som dessverre ligger ikke lar seg åpne ikveld. Er det lurt å legge på den som mulching på grønnsaksbeddene? Hvis noen har et svar tar jeg takksomt mot det.

9 kommentarer:

Hilde sa...

Så et innlegg på østlandssendingen på nrk i går, mandag om hvordan unngå snegler - finnes på nrk`s nett tv under nyheter - enkel løsning billig og effektiv - se og lær - spar tagetesene dine slik at de får gjrot den jobben de skal.
Hilde

Anonym sa...

Sjekk disse...

http://www.havenyt.dk/spoergsmaal/goedning/3701.html


http://www.havenyt.dk/forum/skadedyr_og_plantesygdomme/6242.html


Håper det hjelper...

Stephanie sa...

TQ for stopping by my blog! I saw those creepy creepers during a short vacation at the highlands here. I was attracted to it coz it looks unusual ;-)

These blooms are beautiful... Tagetes colours are so vivid. I love them!

Carol sa...

Marigolds are a favorite of mine ... especially in the veggie garden. I miss them this year. Your photos here and in your other posts below are stunning! Great colors!

Anonym sa...

..om det er noen trøst ser de ikke ut her heller.. det er derfor de ligger strødd rundt!!

Trøsteklem fra mæ :o))

Maria Berg sa...

Tagetes är tacksama att odla, tyvärr tycker den spanska skogsnigeln väldigt mycket om den. Gäller bara att sätta ut väldigt stora planter från början.

Kul att du gillade mina små kalvar i det höga gräset.
Du det där med stavfel - jag har bott hela mitt liv i Sverige och har massor med stavfel, det viktigaste är att man förstår vad du/jag menar - annars får man helt enkelt fråga!

/MB

Anonym sa...

Hej gumman !
Hur går det med alla dina tagetes. jag hoppas att du har funnit plats för dem.
Kram mamma

Anonym sa...

it's quite funny, marigolds are my favourite flower of all time, but i'm terrible at growing them :(

Min Verden sa...

Liljer ja - nå husket jeg. Jeg hadde glemt - så husket jeg igjen. Jeg glemte benmel og blodmel på ICA i sverige. Vi var der forrige dagen på vei hjem fra ferie. Neste gang :) Ellers gjødsler jeg liljer med fullgjødsel. De har det bra med det. Dine tagetes er kjempeflotte. Jeg sådde noen vaniljefargede i år - de er superlekre og store. Vi har heldigvis ikke snegler og det er jeg glad for. Sneglene elsker dem, men det kan hende at rota gjør nytte for gjorda allikevel. Nematodene - blir nevnt i rosebøker også. Så var det hestemøkka - jeg antar at du skal mulde det ned som kukompost. Det ville jeg gjort iallefall. Lykke til. Håper ikke sneglene spiser alle tagetesene dine. Jeg så hun Camilla Plum i hagen. Hun strør ferramol rundt sine georginer og det gjorde nytte - men ferramol må følges opp. Hanne